Etter Therese Johaug-saken er mange av Norges beste idrettsutøvere skremt over det som kan skje, hvis noen skulle begå en tabbe, enten det er etter råd fra lege, egen feilvurdering, eller man blir utsatt for sabotasje.

Norges langrennsstjerne brukte etter eget utsagn en salve for sine såre lepper, og den viste seg å inneholde et anabolt steroid som står på dopinglisten.

Bronsevinner fra Rio-OL Olaf Tufte har sterke meninger om det som en utøver kan bli utsatt for.

— Jeg vet om utøvere som er på vakt hele tiden fordi de frykter at noen skal ødelegge karrièren deres, men nå orker jeg ikke lenger selv å være så mistenksom, sier veteranen.

- Enkelt å tulle med oss

Han mener dets om nå skjer med Therese Johaug er en toppidrettsutøvers mareritt.

- Frykter du at du uforvarende kan bli utsatt for en situasjon som Johaug nå er havnet i?

— Stadig vekk. Hvis folk har lyst til å tulle med oss, er det veldig enkelt, sier Tufte og tenker også på at ulovlige midler kan havne i en drikkeflaske.

— Jeg vet om utøvere som er blitt paranoide av den tankegangen. Foran OL i Sydney kunne for eksempel svømmeren Ian Thorpe ikke spise sin egen mat. Han byttet den alltid med kompisen for å unngå å havne i dopingtrøbbel dersom maten tilsiktet skulle være tilsatt ett eller annet.

Hvis det hadde vært mulig, hadde Tufte ønsket seg en chip, så folk kunne vite hvor han er til enhver tid, og alt hva han får i kroppen sin.

— Det er nådeløst hvis man, selv om det ikke er meningen, får i seg stoffer som står på WADAS liste.

— Det hadde ødelagt alt for meg, for familien min og for ungene som hadde blitt fryst ut. Det er det marerittet som også Marit Bjørgen forteller om, og der hun kommenterer om det er verdt å satse videre, sier Tufte.

Svensk avis om Johaug-skandalen: - Kan vi stole på dere, Norge?

Ble anbefalt feil medisin

Kjetil Borch, som tok bronse sammen med Tufte i Rio, peker på hvor fort en idrettskarrière kan legges i grus, og hvor lett det er å få stempel om å være en doper.

«Vi blir overvåket 24 timer i døgnet, syv dager i uken, 365 dager i året. Et lite feiltrinn kan rasere livet vårt».

26-åringen fikk selv infeksjon i overleppen under høydesamling i Livigno i fjor. Fremgangsmåten var at han fikk en førstehåndsvurdering av fysioterapeuten, da roernes laglege er stasjonert på Olympiatoppen for det meste av tiden. Rådet var å kontakte legevakten, der den utenlandske legen viste seg å gjøre en feilvurdering og ga resept på feil salve. Heldigvis ble det oppdaget.

- Man kan aldri bli 100 prosent sikker, sier roeren Kjetil Borch. Foto: Stein Bjørge

— Man kan aldri være 100 prosent sikker på at noe er 100 prosent rent. Utøvere er selvfølgelig redde for at dette kan skje dem. Det er så mange flere fallgruver enn det er redningstau for idrettsutøvere. Det som er paradokset i saken med Therese, er at her har vi et menneske som har en åpenbar skade. Jeg sier menneske, fordi folk har til vane å blande utøvere med ufeilbare roboter.Borch tenker også på hvor skremmende lett er å forurense drikke/mat til en annen utøver, når lagets energipulver er uten tilsyn på en arena.

— Om det skulle skje, står vi uten noen som helst form for rettssikkerhet. Veien til å bli stemplet "doper" blir kort.

Borch, som tok OL-bronse i Rio sammen med Olaf Tufte, er for tiden på konkurranse i USA. Han følger imidlertid med på Johaug-saken, og er opprørt.

Blir en uriaspost

Borch mener man kan sammenligne doping i idrett, med innsidehandel i næringslivet.

— Man får et usannsynlig stort fortrinn, stor gevinst. Om noen urettmessig planter bevis på deg som forretningsperson, blir det opprettet etterforskning. Om det blir drikkeflasken din blir tuklet med av noen andre, er du umiddelbart en juksemaker og en doper, og det blir en uriaspost selv å bruke egne penger på å motbevise din sak mot et gigantisk organ som WADA eller CAS, mener vestfoldingen.

— Å begå justismord innenfor idretten, virker like enkelt som å kjøpe brød på butikken. Har jeg tillit til rettsgangen til utøvere? Nei. Har jeg tillit til at WADA faktisk kan ta de fleste som systematisk doper seg? Nei.

Professor om Johaug-saken: - Vi kan ikke ofre uskyldige for å ta skyldige.

- Setter en støkk i alle

Ida Njåtun, Norges beste kvinnelige skøyteløper, innrømmer at hun også er på tå hev når det gjelder å havne i en Johaug-situasjon.

— Ja, jeg har vært redd for å få i meg midler, mat, væske som kunne føre til en positiv dopingtest og er derfor veldig kritisk til hva jeg tar. Jeg tror denne saken setter en støkk i alle utøvere og gjør at man blir ekstra på vakt.

- Jeg har vært redd for å få i meg mat, sier skøyteløper Ida Njåtun. Foto: NTB SCANPIX

Løperen Marthe Katrine Myhre, som vant Oslo Maraton i høst, sier hun har tenkt på sabotasje når leverer inn flasker med innhold til arrangøren dagen før maraton, for å få drikke underveis. Hun skjønner godt at mange utøvere er redde nå.— Uansett er regelen at man alltid sjekker hva man får i seg hvis man må bruke noe som ikke er "dagligdags".

Orienteringsløper Anne Margrethe Hausken tror Johaug-saken er en vekker for mange:

— Det finnes jo lignende saker internasjonalt, men da det kom så nært fikk kanskje noen frisket opp utøvers ansvar. Jeg har som eksempel alltid ført meldeplikten selv, da jeg aldri kunne delegert ansvaret for å fylle inn riktig adresse og trefftid hver bidige dag i karrièren.

Hausken er farmasøyt selv, og vet derfor godt at preparater som kjøpes i utlandet må dobbeltsjekkes.

LEST DENNE? Johaug takker for støtten etter at denne hilsenen dukket opp på ringeklokken.

Har med "medisinskap"

OL-svømmer Henrik Christiansen sier han ikke er «redd» for å få i seg meg noe som kan føre til en positiv dopingprøve, men han er observant.

— Jeg tenker ikke noe over om andre prøve å ødelegge, men vi har snakket om det. Man kan ikke være altfor paranoid, sier svømmeren, som forteller at han har med et "medisinskap" med diverse midler som er trygge og kjøpt i Norge når han drar på leir.

— Det er utøver sitt ansvar å sørge for at de ikke får i seg noe som kan føre til positiv dopingprøve, men jeg hadde nok også stolt på legen min hvis vedkommende sier at det går greit.

Langrennsløper Pål Golberg har ikke tenkt på at han kan bli utsatt for sabotasje, men han vet at han har vært nøyde hvis han har vært innom apoteket i utlandet.

— Da har jeg bare kjøpt legemiddel jeg har vært kjent med fra tidligere.

Kunne skjedd hvem som helst

Fotballspiller Melissa Wiik i toppserieklubben Urædd tenker at hun kanskje bør bli enda mer bevisst nå.

— Dette kunne skjedd hvem som helst. Jeg har selv alltid følt jeg kunne stole på mine medisinske apparater på klubb og landslag. Jeg støtter Johaug 100% og håper ikke dette vil skje i Norge igjen.

Hun forteller at da hun spilte i Tyskland, fikk hun beskjed av støtteapparatet der, om å kjøpe preparater.

— Jeg tok dem, men fikk melding av landslagslegen hjemme ved neste samling om å forholde meg til det vi kan kjøpe reseptfritt i Norge.

Dobbeltsjekker med kjæresten

Kunstøperen Anne Line Gjersem er glad hun har en kjæreste som er lege. Da kan hun rådføre seg med ham.

— Jeg er veldig forsiktig med hva som jeg får i meg, men er bevisst på at jeg ikke skal spise eller drikke ting jeg er usikker på hva er.

— Hvis jeg har behov for medisiner, har jeg som oftest med meg det jeg vet er godkjent i henhold til reglementet. Hvis det er noe jeg må kjøpe i utlandet, søker jeg det opp på internett først, rådfører meg med leger, og dobbeltsjekker med kjæresten min, som også er lege.

Anne Line Gjersem. Foto: Ng Han Guan/AP

Gjersem, som trener og bor i Sverige, tror flere idrettsutøvere blir bevisste på at man i større grad må ta et eget ansvar selv.— Det betyr å sjekke lister over forbudte stoffer, sette seg inn i reglementet og at man frisker det opp i jevne mellomrom. Jeg tror også at flere kommer til å reflektere over de medisinske råd man får, stille kritiske spørsmål og ikke ta for gitt at kvalifiserte personer alltid har kontroll, siden utøvere til syvende og sist har et objektivt ansvar.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspert støtter at Qatar fikk VM.