Der dommen mot Martin Johnsrud Sundby reiste tvil, vil den nye saken være en bekreftelse for mange som ønsker å se det slik. Norske langrennsløpere doper seg.

Dopingsaken mot Therese Johaug legger omdømmet til norsk langrennssport i ruiner. Katastrofe er et ord som ikke bør brukes om idrett. Men her passer det.

Vi snakker om Norges nasjonalidrett, hele folkets yndlingsidrett.

Her til lands vil mange godta forklaringene og betrakte Sundby og Johaug som uskyldige. I utlandet er det noe annet.

Reaksjonene er forbausende lik de vi selv har når utlendinger er mistenkt eller dømt for doping. Mange forklaringer, men de var nok dopet, ja.

Ryktene har svirret

Det som må irritere ekstra, er at de har fått mer å fare med, de som synes det har vært noe mistenkelig over den norske langrennsdominansen. Noen utenlandske konkurrenter og noen flere kommentatorer var raskt ut med å antyde det så fort Johaug-nyheten ble kjent.

Den svenske landslagsløperen Maria Rydqvist sa rett ut hva hun mente: — Dette kaster nytt lys over Thereses resultater.

Vi har vel alle hørt det her hjemme også, i dagligtale rundt kaffebordet. «De er nok dopet».

BAKGRUNN:

Mer og bedre

Ola Bernhus, sportskommentar Afteposten

Men forklaringen fra skiforbundet og folk som jobber nær landslagsmiljøet. har vært en annen. De norske løperne trener mer og bedre enn de andre. Noen har også påpekt at millionene som brukes, blant annet på et støtteapparat – inklusive den beryktede smørebussen – som er langt større enn konkurrentenes, selv om Skiforbundet selv aldri har villet innse at dette har gitt nordmennene en fordel.Vi er bare så innmari mye flinkere.

Men dopet? Absolutt ikke!

DOPINGEKSPERT:

Mye ble ødelagt

Dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundby har endret dette. Selv om uforsiktighet og manglende kunnskaper er forklaringen, ikke at Sundby er en jukser, så er vi ikke snøhvite lenger. Skiforbundet har selv bidratt til å gjøre situasjonen mer mistenkelig enn den kanskje burde være.

Men Therese Johaug!?!? Treningsjernet og kondisjonsfenomenet fra Dalsbygda, hun er i hvert fall ren!

Det som ikke måtte skje

Så smeller det. Nå er også hun dopingtatt.

Alt hun forklarer, er troverdig og bekreftes av landslagslegen.

Men den kommende sesongen (hvis hun får delta), ja de kommende sesongene, vil bli preget av dette. Sundby og Johaug, hvem flere? Mistenksomheten, den nagende og tærende usikkerheten, vil bli luftet hver gang norske løpere gjør det bra.

Det vil de fortsatt gjøre, for det stemmer fortsatt at norske løpere er best i verden.

Men det er ikke like morsomt lenger.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Hvor en presset Høgmo er tema: