Det sier Trond Blindheim, som er rektor og dosent ved Høyskolen Kristiania.

— Dette begynner å bli en voldsom skandale, etter alt som har skjedd i skiidretten. Hver gang vi ser en norsk skiløper på pallen heretter, vil vi heretter tenke vårt, sier han til Aftenposten.

Blindheim har reagert på at friske utøvere som hoster får astmamedisin, som han formulerer det. Saken rundt Martin Johnsrud Sundby har heller ikke vært noe pluss.

— Vi har trodd at vi var helt rene, men så er vi like ille som alle andre.

- Kan forklaringen være at det er blitt så vanskelig å orientere seg i alt som ikke er lov, i det de fleste vil oppfatte som helt uskyldig salve til å ha på leppene?

— Det vet jeg ikke, men utøverne er uskyldige. Det er apparatet som står bak det er noe galt med. Hele apparatet er pill råttent. Det er det inntrykket som er etterlatt. Jeg venter bare på at finner, svensker og tyskere nå skal bruke dette for alt det er verdt.

- Norge har dominert langrenn gjennom mange år, ikke minst på kvinnesiden. Fortjente Norge et slag på tygga nå?

— Selvfølgelig. Vi er blitt veldig kjepphøye. Det er et voldsomt sirkus rundt skiidretten, sier Blindheim.

- Hva tenker du om Skiforbundets omdømme nå?

— Det er kraftig svekket, sier Blindheim til Aftenposten.

Den grusomste uke

Tidligere kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal, førstelektor ved Høyskolen Kristiania i Oslo, mener at Norge nå taper på alle fronter.

— Dette er den grusomste uka i Norges idrettshistorie. Først holder vi på å tape for San Marino i fotball. Deretter har vi mistet all troverdighet i internasjonal skiidrett. Jeg forstår at det bare er smøremiddel på leppene, men jeg vet hva man nå sier internasjonalt, sier Ringdal og fortsetter:

— Dette er på ingen måter bra. Dette er en vond tid for norsk idrett: Astma, pengebruk-debatter, fotball i fritt fall og nå Johaug. Internasjonalt fremstår vi som hyklerske og dobbeltmoralske. Det vi ser er nok ikke klassiske jukse-doping, men slik ser det ut. Og vi som satte vår lit til vinteridretten. Nå har vi bare sjakk igjen.

Har ansvaret selv

Professor Tor Andreassen ved Handelshøyskolen i Bergen mener at Therese Johaug alltid vil måtte være ansvarlig for egne handlinger.

— Men, dette er salve på såre lepper etter råd fra lege. Saken er stor fordi de er henne, og norsk langrenn. Jeg mener at dette ikke vil ramme henne på grunn av hennes historie og sakens natur. Men det er alltid kjedelig å bli assosiert med slike saker, sier Andreassen.

Han tenker på alt som har skjedd rundt Norges største stjerne på herresiden. Martin Johnsrud Sundby har fått merke at det gir ringvirkninger å bli assosiert med doping.

Legene svikter

Andreassen mener at Johaugs historie handler om at hun er en pliktoppfyllende jente som ikke har noen skjult agenda.

— Dette handler om støtteapparatets kompetanse. Nå har NSF to saker hvor legene svikter i sin dømming, og påfører sportsfolkene en direkte skade. Merkevaren deres blir rammet, sponsorkontraktene kan bli rammet. Det er pinlig. Det spørsmålet man nå må stille er hvordan NSF velger ut støtteapparatet. Det er åpenbart noe i skiforbundet som gjør at de ligger i gråsonen i sin prestasjonsiver. Jeg tenker da på skiløperne som ble tilbudt astmamedisin som de ikke trengte. Norsk skiidrett er ikke så vaniljehvit som vi liker å tro.

- Dypt tragisk

Norges fremste bidragsytere i kampen mot doping, professor Inggard Lereim sier Johaug-saken er veldig trist for norsk langrenn.

— Dette er dypt tragisk og helt unødvendig. Det betyr også trolig mye for norsk skisport. Isolert sett er denne en liten sak, men den er ytterst alvorlig for norsk langrenn ettersom den kommer på toppen av Sundby-saken.

Inggard Lereim synes dopingdommen er unødvendig. Foto: NTB SCANPIX

LES OGSÅ:

Lereim mener også at denne dopsaken er helt unødvendig og at det uansett er utøverens ansvar å vite hva man bruker av medikamenter.

— Denne salven gir ingen effekt, det er ikke noe man blir sprekere av. Det er fint at landslagslegen tar et ansvar, men det er alltid utøveren som har ansvaret, sier Inggard Lereim til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Hovedsponsoren: — Dette er bare trist

Administrerende direktør Jon Olaf Brodersen i Sparebank 1-Alliansen opplyser at de ble orientert om Johaug-saken onsdag morgen.

— Som hovedsponsor synes vi at dette bare er trist. Ikke minst for Therese Johaug, men også for resten av landslaget, uttaler han til Adresseavisen.

- Er det aktuelt for Sparebank 1-Alliansen å trekke seg fra samarbeidet med Skiforbundet?

— Med basis i den informasjonen som vi har nå, og som vi har tillit til, så opprettholder vi vår støtte til landslaget og til utøveren i en vanskelig tid.

I etterkant av Sundby-saken i sommer har hovedsponsoren vært kritisk og krevd opprydning fra skiforbundets side.

LES OGSÅ:

— Ingen kommentar

Aftenposten traff Skiforbundets markedssjef, Bernt Johan Olderskog utenfor Ullevaal stadion klokken 10.50. Han ble bedt om en kommentar, men svarte:

— Nei, det vil jeg ikke. Du skjønner vel hvorfor?

Saken oppdateres med fleres rekasjoner!

LES OGSÅ: