KONTROVERSIELL: Howard Webb fikk mye kritikk fra supportere for å angivelig favorisere Manchester United gjennom sin karriere som Premier League-dommer. Her viser han ut Steven Gerrard i en kamp mellom Liverpool og Manchester United i 2011. KONTROVERSIELL: Howard Webb fikk mye kritikk fra supportere for å angivelig favorisere Manchester United gjennom sin karriere som Premier League-dommer. Her viser han ut Steven Gerrard i en kamp mellom Liverpool og Manchester United i 2011. Foto: NTB Scanpix

Toppdommer ble kalt «Uniteds 12. mann»: - Det lå i bakhodet før hver kamp

Tidligere FIFA-dommer Howard Webb forteller om anklagene om favorisering

Howard Webb er blant de mest anerkjente dommerne etter milleniumsskiftet. Fra 2003 til 2014 var Webb dommer i Premier League. Fra 2005 var han også FIFA-dommer. I 2010 dømte engelskmannen både finalen i Champions League og VM og i 2014 ble han kåret til verdens beste dommer av International Federation of Football History & Statistics(IFFHS).

Men Webb er også en av de mest utskjelte dommerne blant engelske fans.

— Det lå i bakhodet

Dommeren ble anklaget for å favorisere Manchester United etter å ha gitt laget flere tvilsomme straffer opp gjennom sin dommerkarriere. Det tok ikke lang tid før kallenavn som «Uniteds 12. mann» dukket opp.

Webb benekter så klart at en slik favorisering foregikk, men i et intervju på TV-programmet Fletch & Sav på BT Sports, forteller dommeren at han ble påvirket av alt snakket.

— For å være ærlig, så blir man jo klar over slike ting. Du kan ikke gjemme deg bort fra det som blir sagt. Og mot slutten av karrieren min, så lå det og murret i bakhodet før kamper med Manchester United, forteller eks-dommeren.

Redd for tvilsomme situasjoner

Webb forteller videre at han nok også fryktet enkelte situasjoner i kamper med Manchester United.

— Jeg tenkte nok for meg selv; «jeg håper jeg ikke må fatte en kontroversiell avgjørelse i dag». Og de tankene vil du ikke ha. Du vil gå inn til en kamp med et klart hode og gjøre en profesjonell jobb, sier dommeren.

Etter Webb ga seg som dommer sommeren 2014, ble han teknisk sjef for PGMOL (Professional Game Match Officials Limkited, journ. anm.).

I vår ble han promotert til dommersjef for Select Group, gruppen med de 17 fulltidsdommerne i England. Webb har blant annet som jobb å velge dommere til Premier League-kamper.