TROMSØ/ALMATY: September 2015 blir en måned 30-åringen fra Balsfjord vil glemme. Hun fikk beskjeden om at hun var tatt med i A-landslagstroppen til kampene mot Skottland og Kasakhstan og 17. september i det skotske høyland kom debuten i treningskampen som endte med 4-0-seier, da hun kom inn med 23 minutter igjen å spille.

LES MER:

Da alvoret begynte tirsdag 22. september i Almaty i Kasakhstan, sto hun i startoppstillingen da Norge vant 4–0 og fikk en pangstart på EM-kvaliken.

– Mot Skottland rakk jeg ikke bli nervøs. Jeg satt på benken og da vet du aldri om du kommer inn, men det var utrolig gøy. Laget mot Kasakhstan fikk vi kvelden før, så jeg rakk og bli kraftig nervøs da og et nakkehår eller to sto rett ut da nasjonalsangen ble spilt, men det gikk fort over og jeg følte jeg kom greit fra det, sier June Renate Pedersen (30) på telefon fra Kasakhstan.

Hadde gitt opp

Så hvordan har det seg at en 30-åring fra Balsfjord på Malangseidet, seks mil utenfor Tromsø, som aldri har vært i en tropp tidligere eller spilt i den norske Toppserien, plutselig står med flagget på brystet når det gjelder som mest.

– June er en fantastisk type. Ferdigheter og talent har ingen alder og hun gjorde en meget god kamp, sier Norges nye A-landslagstrener Roger Finjord.

Som 16-åring flyttet hun til Tromsø, men da var det ikke Fløya, som da spilte i Toppserien, som ble valget for Pedersen.

– Jeg sto klar til å skrive under for Fløya, men da sa mamma at det ble for tøft og at jeg måtte være flink og prioritere skolen, så dermed ble det TUIL. Der spilte jeg hele videregående og så valgte jeg Grand Bodø, som da spilte i 1.-divisjon året etter.

CL-finale og seriemester

Etter kun 11 måneder i Bodø gikk turen til Sverige, der hun overbeviste på prøvespill med et av verdens beste klubblag på den tiden Umeå.

– Det var tre fantastiske år der fra 2006–2009. Vi vant tre seriemesterskap og spilte to Champions League-finaler.

Men hun konkurrerte om plassen med verdens beste fotballspiller på den tiden: brasilianske Marta.

– Jeg satt på benken i begge finalene og vi tapte begge, så det var litt surt.

Turen gikk videre til Piteå der hun har spilt fra 2009 og fortsatt spiller.

– Jeg hadde en ambisjon og drøm om å komme med på OL-landslaget i 2012. Da jeg ikke klarte da la jeg den drømmen på hylla og har ikke ofret det en tanke siden. Jeg fikk sjokk da jeg fikk beskjeden om at jeg var tatt ut for tre uker siden, sier Pedersen.

– Hemmelighet

Pedersen har aldri spilt i Toppserien, men er godt kjent i Sverige.

– Det er en litt artig historie. 30 år gammel og kommer ut av ingenting og så «boom», humrer Pedersen.

– De bruker å si at jeg en godt bevart hemmelighet i Sverige, legger hun til.

– Det er klart at hvis du spiller 90 minutter i første EM-kvalik er det særdeles gode odds for at du er med i neste kvalikrunde også, sier Finjord.

Og da er Pedersen klar.

– Det er bare å kalle meg inn. Jeg skal krysse det av i kalenderen, sier Pedersen.