Kontrasten kunne ikke vært større mellom høsten 2014 og høsten 2015 for Sandviken. «Da bybudsjettet ble lagt frem i fjor, var Sandvikens nye hjemmebane – nå beregnet til 38 millioner kroner – inne i budsjettet.»

Ett år senere er klubbens nye stadion på Stemmemyren en saga blott. Banen er nå helt ute av bybudsjettet som onsdag ble lagt frem av Høyre/Frp-byrådet for 2016. Grunnen er at byggekostnaden til det nye toppfotballanlegget økte fra 30 til 38 millioner kroner, og at hele bybudsjettet preges av kutt jevnt over.

— For oss er dette utrolig skuffende. Vi har jobbet så hardt for å få dette til. Nå er alt arbeidet bortkastet, sier Mette Hammersland, leder for toppfotball kvinner i Sandviken.

Hun var svært langt nede etter å ha blitt vraket av politikerne.

— Nå må vi vurdere om det vi holder på med er liv laget. For oss er dette et tydelig signal om at man ikke ønsker å få til en satsing på toppfotball for kvinner i Bergen by, sier Hammersland.

Midlertidig ble permanent

Idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp) stoppet arbeidet med nytt toppfotballanlegg for Sandviken i juni, uten at klubben ble underrettet om det. I august ble saken offentlig, og senest 13. september kalte Stormoen det for en "midlertidig stopp". Nå viser det seg altså at det er en permanent stopp.

"På grunn av større kostnader enn antatt på Stemmemyren, foreslås anleggsprosjektet stoppet. Byrådet vil se på alternative spilleflater for Sandviken IL.", heter det i en pressemelding fra Høyre/Frp-byrådet onsdag.

— Det er helt rett at Sandviken lå inne med 30 millioner til toppidrettsanlegget og åtte millioner til breddeidretten. Vi gikk gjennom prosjektene og så en kostnadssprekk på 13-14 millioner på begge anleggene. Innspillet fra Sandviken var å kanalisere alt inn mot toppidretten, men jeg er ikke sikker på om det ville vært rett, sier Helge Stormoen, idrettsbyråd i Bergen.

- Hvorfor sa du det var midlertidig stopp?

— Når man sitter med budsjettet, snur man alle kortene. Når det gjaldt Sandviken, var ikke byggeprosessen i gang. Det som var bestilt, var utredninger og konsulentrapporter. Da kom vi til konklusjonen om å stoppe prosjektet. Men det nye bystyret skal behandle dette og vedta budsjettet. De kan komme til å vedta satsing på Sandviken, og det vil ikke være et nederlag for meg, men det kan få konsekvenser for andre deler av idretten, sier Stormoen.

Arbeiderpartiets Harald Schjelderup skal ta over som byrådsleder. Hans nye byråd arver budsjettet fra sine forgjengere, men kan gjøre endringer. Schjelderup kunne likevel ikke komme med noen lovnader til Sandviken etter å ha lest budsjettet.

— Det er umulig å love noe rett etter at vi har fått en brutal avskjedsgave til idretten fra det avtroppende blå byrådet, skriver Schjelderup i en SMS til BT.

- Urealistisk med investorer

Sandviken har ikke dispensasjon til å spille på Stemmemyren neste sesong, ettersom dagens anlegg ikke er i nærheten av å holde moderne standard for toppfotball. Hva som skjer med klubben nå, er rett og slett helt i det blå.

Aktuelle anlegg å flytte til som holder ønsket standard er Myrdal i Åsane, Arna og Varden i Fyllingsdalen.

— For oss er det ikke aktuelt å flytte. Å spille et annet sted permanent er ikke et alternativ for oss. Da må vi vurdere om det er mulig å drive med toppfotball for kvinner i Bergen sentrum.

Sandviken skal ha et styremøte onsdag kveld der saken vil bli drøftet.

— Vi har ingen mulighet til å få til å bygge denne banen selv. Vi har ikke 38 millioner kroner, og Sandviken er en liten klubb med 650 medlemmer. Det er heller ikke slik at næringslivet går inn med penger. Å få bygget med investorhjelp ser vi ikke som realistisk, sier Hammersland.

På giversiden til Sandvikens nye toppfotballanlegg er Trond Mohn, Bergens rikeste mann, inne med 2,5 millioner kroner. Hva som skjer med denne gaven, er uvisst.

Nedgang i investeringene

I forslaget til bybudsjett for 2016 har byrådet lagt inn 30,5 millioner kroner i årlige investeringer til idrettsanleggene som er planlagte i idrettsplanen. Dette kommer i utgangspunktet utenom Sandvikens hjemmebane, men det nye bystyret kan gi Sandviken noen midler fra den potten.

Idrettsrådets leder, Roar Andersen, kaller det "langt under håp og forventning" at det er satt av 30,5 millioner kroner til realisering av idrettsplanen.

— Investeringer er viktige for oss. Det er synd at kommunen nedprioriterer det, sier Andersen og legger til at han håper det nye bystyret kan "gjøre det bedre".

Påtroppende byrådsleder Schjelderup sier at den økonomiske situasjonen til kommunen er verre enn fryktet og mener budsjettet går ut over idretten.

— Vi har vært varsomme med å love gull og grønne skoger, men har sagt at vi skal gjøre det vi kan for å skjerme frivilligheten. Om vi klarer dette med dette kuttbudsjettet er for tidlig å si. Dette kommer uansett til å bli tøft.

På vedlikehold av idrettsbygg er det satt av 38 millioner kroner i 2016.