Mjøndalen må ha poeng mot Viking i Stavanger for å berge kvalikplassen. Og samtidig krysse fingrer og tær for at Molde gjør jobben mot Start i Kristiansand. Det ligger an til en neglebitende avslutning på sesongen 2015. — Vi blir lei oss når vi taper vi også. Men vi klarer å riste det av oss ganske fort. Det er vi nødt til når vi taper kamper så ofte som vi har gjort. Før sesongen hadde vi ingen forhåpninger om å ta så mange poeng, vi hadde en forsiktig inngang til sesongen når det gjelder målsetting. Da er nederlag enklere å takle enn hvis man forventer å vinne mye, sier Vegard Hansen til Aftenposten.

Tidlig lørdag ettermiddag busset eliteseriens nest dårligste lag fra Mjøndalen til Gardermoen, før de satte seg på flyet til Stavanger. Der venter Viking søndag klokken 18. Alt skal avgjøres. Før den siste serierunden ligger laget på nedrykksplass, ett poeng bak Start på kvalik. Med seg i bagasjen til Viking stadion har Mjøndalen en blytung bortestatistikk.

Elendig bortestatistikk

På de 14 første forsøkene borte fra Isachsen stadion i Nedre Eiker, er det blitt åtte tap. Seks ganger er det blitt ett poeng. Senest for to uker siden i "nedrykkskampen" mot Start i Kristiansand. De fire seirene Mjøndalen har, har alle kommet på hjemmebane. Den siste 16. august.

Med andre ord, det er ikke så rart at sesongen har endt i nedrykksstriden. Og det har ikke vært spesielt mye å rope hurra for. Men da Aftenposten snakket med Vegard Hansen før avreise Stavanger, var både latteren og kommentarene like friske og gode som de har vært i hele år. For 46-åringen er trener og arbeidsleder for en gjeng gladgutter som i sesonginnledningen sjarmerte Fotball-Norge med folkelighet, ydmykhet og hardt arbeid. Det er bare ett problem.

— Vi har ikke vært gode nok. De siste 20 kampene har vært verre enn vi hadde fryktet. Det er kjedelig. Vi har fått noen poeng innimellom, men utrolig nok er vi fortsatt med og kan berge plassen før siste serierunde. Vi klamrer oss til det. Humøret og "goen" i laget har aldri vært noe problem hos oss. Vi har en fin spillergruppe sånn sett. Vi murer oss ikke inne selv om vi sliter, sier Mjøndalen-treneren.

— Hadde lignet oss å klare det

Vegard Hansen, som selv har levd et helt liv i fotballen, vet at alt er mulig. Og sjelden har vel klisjeen vært mer aktuell enn nå.

— Det hadde kanskje lignet Mjøndalen å få det til når det gjelder som mest. Vi har prøvd å vinne på bortebane i de 14 første forsøkene i år også, men vi får bare prøve igjen. Det er ikke umulig. Men da tror jeg vi må klare å holde nullen. Og så må vi gå ut for å vinne. Plutselig skjer det, sier treneren som lot sine lange lokker falle etter at laget for et år siden rykket opp etter å ha slått Brann over to kamper i kvalikspill.

Det kan bli et nytt kvalikspill i år. Da med Mjøndalen som favoritt.

— Vi kommer til å følge med på det som skjer i Kristiansand, sier Hansen.

- Hva er det viktigste dere har lært av dette året i eliteserien?

— Hvor vanskelig det er å score mål og hvor lett det er å slippe inn. Og hvor vanskelig det er å vinne kamper. Det er den største forskjellen fra OBOS-ligaen. Der kan du vinne på en dårlig dag. Skal vi vinne kamper i Tippeligaen må vi enten være veldig gode eller ha veldig flaks. Eller aller helst begge deler i kombinasjon. I år har vi scoret for lite, sluppet inn for mye. Vi har skapt for få sjanser. Det er vanskelig i Tippeligaen. Og så har vi gjort for enkle feil i egen boks når vi er blitt stresset.

Mjøndalen har holdt nullen to ganger denne sesongen. Første gang i serieåpningen mot Viking. Da ble kveldens motstander slått 1-0 på hjemmebane. En noe heldig seier, innrømmer Vegard Hansen.

Vil heller ha Start oppe enn Mjøndalen

Det er et tap Viking-trener Kjell Jonevret ønsker å revansjere. For Vikings svenske trener vil heller ha Start i eliteserien enn Mjøndalen. Og for et Viking-lag som jager 4.-plassen på tabellen, er det kun seier som gjelder. Det betyr farvel til Mjøndalen.

— Det må han gjerne si. Og jeg kan forstå det. Start er en større klubb med en større og finere stadion, så det er greit. Vi skal uansett gjøre så godt vi kan. Og kan hende sender Viking oss ned. Det er ingen krise for oss. Vi er på mange måter en OBOS-ligaklubb i størrelse og kvalitet. Klubben vår står ikke og faller på nedrykk. Vi har bygget klubben i løpet av sesongen, og er godt rustet hvis vi rykker ned. Vi har lært mye i år. Men vi har jo ikke lyst til å gå ned. Det er tross alt gøy å spille i Tippeligaen, da, sier Hansen og ler.

- Er det plass til en klubb som Mjøndalen i eliten?

— Ja. Jeg tror det er plass til oss og behov for en klubb som tør å være ærlig og annerledes og driver på den måten vi gjør. Tilbakemeldingene vi får fra hele Fotball-Norge går på at folk synes det er gøy med Mjøndalen i Tippeligaen. Og jeg kan love at vi blir bedre hvis vi får være her ett år til.