Jonas Nilseng Almaas, Vålerenga-supporter.

Vålerenga fyller 102 år 29. juli. Det blir en helt spesiell dag for alle med hjertet i klubben fra Oslo øst. Da skal det nemlig være grunnsteinnedleggelse på Valle for å markere at Oslos stolthet nå kun er en byggeprosess unna eget fotballstadion, for første gang i klubbens historie. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Vålerenga får sitt eget hjem. Hjemme på Valle og øst for elva. Bedre blir det ikke og det betyr så mye at det er vanskelig å finne et sted å begynne.

«Det betydde så mye, for folka der øst»

Oslos største og beste fotballag gjennom haugevis av år har aldri hatt eget stadion. Man har prøvd og prøvd, men det har feila hver gang. For kort tid siden godkjente ESA avtalen mellom Oslo kommune og Vålerenga, og denne uken ble det på et ekstraordinært årsmøte enstemmig vedtatt at klubben skal ta opp lån på 400 millioner for å bygge Vålerenga stadion. Da skal alt være klart og selv ikke Vålerenga skal klare å surre til dette nå.

Slik er det planlagt at stadionet skal se ut. Foto: Pål T. Rørby / Arkitektkontoret Lille Frøen (ill.)
  • Her kan du lese mer om planene for VIFs nye stadionØstkantklubben og bohemene som alltid må ta turen til andre siden av byen og til fiffen for å spille hjemmekamper. Du hører det er noe som skurrer. Derfor sier det seg nærmest selv at når Vålerenga i 2017 åpner eget stadion, et steinkast unna Kampen, Galgeberg og Vålerenga kjerke, så vil dette gi en enorm boost for klubben.

Til og med fiffen vil feire

Klubben, spillere, supportere, nærmiljøet, ja alt i og rundt klubben vil få en boost av dette. Til og med fiffen vil nok feire med et glass når dette står klart, siden de slipper besøk av den noe høylytte gjengen fra Oslo øst annenhver helg.

En annen viktig ting er at det blir lettere å fylle stadion når den er vår egen og ligger midt i kjernen av der flestepartene av supporterne bor, i hvert fall de første par sesongene.

Så kan man jo bare tenke seg det trøkket det kommer til å bli når den stadion er fullsatt. 18.000 tilskuere, der 6.000 av de skal være ståplasser for syngende supportere. Det kommer til å bli helt vill stemning og jeg kan faktisk allerede nå garantere gåsehud for alle fremmøtte når Vålerenga Kjerke skal synges for første gang.

Må bare godta at det blir kusntgress

Kort fortalt så blir det ikke hyggelig å være bortelag på Vålerenga Stadion og alt ligger til rette for at landets ledende supportere bare skal øke den luka ned til resten.

Det er naturligvis vanskelig å si hvordan det vil slå ut sportslig, men det å få samla alt på et sted er utelukkende positivt. Det gir hele klubben, fra bredde til elite, et bedre tilbud og flere muligheter.

For A-laget sin del får de da blant annet fordelen av å bli bedre kjent med egen hjemmebane der den står lett tilgjenglig for treningsøkter når det selv måtte passe. At det blir kunstgress er ikke jeg så veldig fan av, men sånn har det blitt og da må det bare godtas.

Slipper høye leieutgifter

Det økonomiske er alltid et spørsmål og man har jo sett flere eksempler på nye stadioner som har kjørt klubber i dass. Selv om jeg ikke er noen ekspert på økonomi, så er inntrykket at den dealen Vålerenga har fått her er god og at faren for at vi etterhvert tar en Stabæk er minimal.

I tillegg slipper jo klubben å betale den hinsides leien de har betalt på Ullevaal de siste sesongene.

Uansett, så blir sommeren 2017 en ny start for Vålerenga Fotball. Veien tilbake til toppen er allerede godt i gang og når vi om et par år står der med egen lekegrind skal vi være helt der oppe. Veien derfra blir et eventyr, som en stormakt i norsk fotball, med eget hjem.

Det er bare å glede seg. Mot verdensherredømme!