Anders Pamer, sportsjournalist i BT. Foto: bt.no

«Nest er best i vest», var slagordet til de grønne fra Sotra. De har stort sett vært det de siste 20 årene, i alle fall hvis man definerer «vest» som vest for Sotrabrua. De har vært best, men aldri størst.Klubben er, som så mange andre, bygget opp av uslitelige ildsjeler. Disse har vært flinke til å skaffe sponsorpenger av et jevnt voksende næringsliv på Sotra. Det brakte dem til 1. divisjon.

Nå er det uvær på vei. Fra alle kanter.

LES MER:

Krise i havet

Vest i havet begynner aktiviteten å minke. Det merker man godt på Sotra. CCB, den store oljebasen på Ågotnes, har i en årrekke vært en fast støttespiller for Nest-Sotra. Pengene herfra har gjort Nest i stand til å lønne spillere godt og å lokke byens nest beste fotballmenn noen mil bort fra Bergen til trening og kamp.

Men kystbasen sliter. I løpet av 2015 vil antall ansatte på basen være halvert. Man behøver ikke være mørkemann for å spå at overføringene til det lokale idrettslaget vil bli mindre i fremtiden. Nest trenger andre bein å stå på, men fundamentet er ikke all verden.

LES MER:

For det er ikke Nest som er storebror i regionen med over 30.000 innbyggere. På Straume ligger Sotra Sportsklubb. De har et utgangspunkt nesten enhver annen norsk klubb vil misunne dem. Tre kunstgressbaner. En innendørshall. Et hav av barn og unge. God økonomi, bredt nedslagsfelt.

Og Sotra SK ligger ett poeng bak ledende Lysekloster i sin 3. divisjonsavdeling. Det er ikke usannsynlig at de to Sotra-klubbene neste år vil møtes i 2. divisjon. Det kan bety et sportslig tronskifte.

Spillerflukt?

Fotballspillere som utøver sin idrett i grenseland mellom hobby og deltidsjobb er akkurat like troløse som de helproffe. De fleste går der de får mest igjen for å bruke tiden sin. Det er ingen hemmelighet at nettopp Lysekloster er en klubb med utmerket økonomi. Skulle den lille klubben fra fjordarmen mellom Os og Bergen klare opprykket, skal du ikke se bort fra at de kommer til å bli en brysom konkurrent for Nest og eventuelt Åsane.

Den eller de av de to lokale 1. divisjonsklubbene som eventuelt rykker ned, vil få hendene fulle med å beholde sine beste spillere. Og da snakker jeg ikke om leiesoldatene som ble hentet inn for å berge plassen for Nest-Sotra. De er borte lenge før snøen kommer.

Et nedrykk vil selvsagt være problematisk også for Åsane. Men dette er en stor klubb med rik rekruttering, og et spillermateriell som kun består av lokale spillere. De kan miste noen av sine nøkkelmenn, men ribbet blir de neppe.

Gambling

Da er det verre for Nest. I høst har de tatt kraftige åretak bort fra sin lokale profil ved å hente mengder av spillere som knapt nok hadde hørt om Sotra før de fikk kontraktsforslagene. Nå sitter klubbens nest beste på benk eller tribune og venter på avgjørelsen. Beholder Nest plassen, kjøper klubben seg tid til å restrukturere og ruste seg for en mulig fremtid i toppfotballen. Da har de desperate grepene resultert i suksess, og de kan klare å etablere seg som Hordalands nest beste. Kanskje kan de selv plukke godbiter fra Åsane eller hente fremadstormende spillere fra andre naboklubber.

Men et nedrykk kan bli stygt. Da kan eventyret som startet med at Lars Arne Nilsen og broren Helge skjøt dem opp fra 7. divisjon tidlig på 80-tallet være over. Det kan bli tid for andre askeladder. Og snipp, snapp, snute for Nest-Sotra som toppklubb.