Tre fotballbaner i full størrelse, en fotballhall med kunstgressdekke og en storstue av en flerbrukshall med tre håndballflater og eget styrkerom.

Treningsfasilitetene på Straume Idrettspark er det få klubber i Norge som kan matche – selv blant lagene i 1. divisjon og eliteserien.

Men det gigantiske anlegget brukes ikke av en toppklubb. Det brukes av Sotra SK, som er å finne på det fjerde høyeste nivået i norsk fotball.

De er Sotras nest beste fotballag. I alle fall enn så lenge.

BAK NYHETENE:

— Bør være i 2. divisjon

I skrivende stund er det nemlig langt fra usannsynlig at øyens to beste fotballklubber, Nest-Sotra og Sotra SK, spiller i samme divisjon neste sesong.

Mye skal gå de grønnkleddes vei de fire siste kampene dersom Nest skal holde seg i 1. divisjon, mens Sotra har ett poeng å hente inn på Lysekloster i kampen om opprykk til 2. divisjon.

— Det er der vi bør være. Vi har god infrastruktur og et stort potensial til å nå langt, sier styreleder i klubbens fotballgruppe, Stig Hauge Bendiksen.

Med "langt" mener han å være et etablert 2. divisjonslag – minst. Det har klubben som mål å bli innen tre år.

— Med tanke på klubbens størrelse, vår rekruttering og vårt anlegg er det ikke unaturlig at vi er vel så ambisiøse som Nest-Sotra. Vi har et mål om minimum å etablere oss i 2. divisjon, kanskje også å spille 1. divisjon, innen tre år. Om det innebærer at vi går forbi Nest, så har vi ikke noe mot det, forklarer Bendiksen.

LES MER:

Vil unngå spillerflukt

I så måte vil det rokke ved fotballhierarkiet på Sotra. I en årrekke har Nest-Sotra vært det fremste satsingslaget på øyen, og de beste spillerne fra andre klubber har derfor dratt til Ågotnes for å få best mulig matching. Steffen Lie Skålevik, Max Bjørsvik og Kristoffer Zachariassen er alle eksempler på Sotra-produkter (tidligere Øygard), som tidlig forlot klubben.

— Vårt mål er å tilby våre egne spillere et godt sportslig nivå, slik at vi klarer å beholde dem i klubben lenger. De aller beste vil uansett forsvinne, men kanskje de ikke går til Nest allerede i veldig ung alder, sier sportslig leder Trond Jetmundsen.

- Kan fasilitetene deres også være med på å lokke spillere bort fra Nest-Sotra?

— I ethvert hode virker det logisk, men mekanismene i fotballen er ikke nødvendigvis like enkle. Anlegget øker først og fremst kvaliteten på treningene nedover i systemet, slik at vi får bedre spillere på sikt, sier Jetmundsen.

- Så du har ikke noe tro på et maktskifte allerede neste sesong?

— De har et høyere budsjett enn oss, de har mer erfaring fra nivået enn oss og de vet hva dette går i. Hvis alt klaffer kan det skje, men de har så mange gode spillere der ute at jeg har vanskelig for å tro det, sier han.

- Plass til to lag

Denne sesongen har fotballgruppen til Sotra SK hatt et budsjett på rundt to millioner kroner, mens Nest-Sotra har budsjettert med rundt tolv millioner. Et eventuelt opprykk vil gi en antatt budsjettøkning på rundt en ekstra million for klubben fra Straume, mens Nest nok vil ha et noe høyere tall å rutte med.

Foreløpig har ikke de to klubbene konkurrert om de samme sponsorene, da Nest-Sotra i stor grad har sine viktigste støttespillere ut mot Ågotnes. Men med nedgangstider for oljebransjen, dermed også Nests viktigste støttespiller CCB, og Sotra i 2. divisjon, kan det bildet raskt endre seg.

— Vi er på samme øy, så vi er nok av interesse for de samme bedriftene, sier Bendiksen.

- Er det plass til to satsingslag på Sotra?

— Absolutt. Det er mange gode fotballspillere her ute, sier styrelederen.

Så gjenstår det å se om det blir scenarioet allerede neste sesong. For at det skal skje må lille Lysekloster, som er viden kjent i hordalandsfotballen for sin enorme økonomiske satsing, snuble i de tre siste kampene, mens Sotra bør ha full pott.

— Det blir veldig spennende. Vi kan faktisk risikere ikke å rykke opp med 67 poeng. Det må være en slags rekord, sier Jetmundsen.

- Ikke redde for Sotra

Et annet sted på Sotra peker pilene motsatt vei. Etter snart to år i 1. divisjon virker eventyret å være over for Nest-Sotra, i alle fall for denne gang. Mye tyder på at klubben neste sesong igjen må forberede seg på et liv i 2. divisjon, som klubben dominerte for to sesonger siden.

Det eventuelle nedrykket kan vise seg å bli kostbart for Nest-Sotra. Ikke bare fordi de vil miste støtte fra Norges Fotballforbund, men også fordi oljebransjen, som Nest henter majoriteten av sine sponsorinntekter fra, er i trøbbel.

— Et nedrykk kommer til å koste oss noen kroner, det er ingen tvil om det, sier klubbens daglige leder, Michael Flyvholm.

— Ikke redde for Sotra

Samtidig kan et Sotra-opprykk bety økt kamp om både sponsorkroner og øyens beste fotballspillere. Det skremmer ikke Flyvholm.

— Jeg tror fortsatt at vårt navn vil være sterkere enn Sotras. Vi har bygget en merkevare, sier dansken.

- Frykter du å miste spillere til Sotra om de rykker opp?

— Nei.

- Frykter du konkurransen fra Sotra på sponsormarkedet om de rykker opp?

— Nei.

- Frykter du at Sotra rykker opp?

— Vi er ikke redde for Sotra. Nest-Sotra har det beste navnet i toppfotballen. Sotra er en strålende breddeklubb, sier Flyvholm.

- Ingen katastrofestemning

Han har for tiden nok med å konsentrere seg om sin egen klubb. Kun syv av spillerne i dagens tropp har kontrakt med Nest neste sesong, og i tillegg må sponsoravtaler reforhandles. Flyvholm er derfor godt i gang med å jobbe mot to ulike scenarioer.

— Disse tingene er litt vanskelige å snakke om i øyeblikket, fordi vi for det første ennå ikke har rykket ned og for det andre ikke har satt noe budsjett for neste sesong, sier Flyvholm.

- Hvor vanskelig blir det å beholde lagets beste spillere?

— Vi bruker mye tid på å forlenge kontrakter nå, og mange har uttrykt et ønske om å bli med ned. Klubben har et godt miljø. Det er en kjekk plass å være.

Nøkkelspillerne Johnny Furdal, Petter Martinsen, Kristoffer Zachariassen og Bjarte Haugsdal har alle skrevet under på kontrakter som binder dem til Nest-Sotra også neste sesong.

— Det er ikke katastrofestemning. Klubben vil bestå og vi kommer til å gå for å rykke kjapt opp igjen, konkluderer Flyvholm.

Sesonginnspurten i 3. divisjon, avdeling 7:

Lysekloster:

Søndag 11. oktober: Varegg (h)

Lørdag 17. oktober: Loddefjord (h)

Lørdag 24. oktober: Bjarg (b)

Sotra:

Søndag 11. oktober: Austevoll (h)

Lørdag 17. oktober: Øystese (b)

Lørdag 24. oktober: Varegg (h)