De to løperne har henholdsvis 49,45 og 50,39 som årsbeste. Det utgjør en stor forskjell i EM i Amsterdam. Warholm går direkte til semifinalen fordi han er blant de 12 beste av de kvalifiserte. Kjerpeset må løpe kvalifisering og har følgelig ett løp i bena hvis han går til semifinalen.

At de 12 beste slipper kvalifisering er en regel som gjelder for sprinten og langsprinten, inkludert 400 meter med og uten hekker.

Oppgitt Kjerpeset

— Det er rart og urettferdig. I mesterskap skal alle stille likt. Denne ordningen bryter med det prinsippet og gir en ekstrem fordel for dem som slipper forsøk. Dette er en helt ny ordning og gjør det vanskelig for dem som går fra forsøk til semifinale, sier Florø-gutten, som var første nordmann under 50 blank da han presterte 49,95 i 2013. Han tid i år er langt unna de 12 beste, mens Warholm er nummer ni og kan se forsøkene fra sofaen.

— Hvis de skal gjøre det sånn, kunne de like gjerne ha delt ut medaljene etter årsstatistikken, sier Kjerpeset, som skjønner at det ligger en OL-tanke bak. De beste skal slippe å slite seg ut.

— Ordningen er kanskje grei på 100 og 200 meter. Det er korte distanser. Men det er enorm forskjell på å løpe tre 400 hekk fremfor to, fastslår 25-åringen.

Fordel Warholm

— Det er klart vi stiller med en fordel fremfor de som har et løp i bena fra før, innrømmer Warholm, som først skal i aksjon i semifinalen klokken 16.45 torsdag. Kjerpeset løper først forsøk 17.05 onsdag.

— Når reglene først er sånn, får vi ta dem med i beregningen. For min del kunne vi gjerne ha løpt forsøk alle sammen, så hadde jeg fått kjent litt på det. Hentet spenning i forsøkene, sier Warholm, som håper kompisen Kjerpeset får lutt igjen for all treningen han har nedlagt. Men ikke så mye at Karsten selv får bank!

OL ikke noe must

Karsten Warholm satte norsk rekord med 49,45 i Göteborg fredag. Nå mangler han bare 5/100 på det internasjonale OL-kravet og 15/100 på det særnorske.

— Jeg blir ikke skuffet om jeg ikke kommer til OL. Det var ikke en del av planen da sesongen startet, og presset rundt dette har jeg lagt til side.

- Muligheten for å greie det?

— Det er mange som har løpt på 49,30, så da er det ikke umulig for meg heller. Jeg har en del å gå på de siste hundre meterne når jeg tenker på norgesrekordløpet, sier 20-åringen fra Ulsteinvik.

Kjerpeset er ikke mindre offensiv.

— Jeg er mye bedre nå er for tre år siden. Derfor skjønner jeg ikke hvor jeg ikke har løpt fortere i år, og det er litt frustrerende. Jeg får vise det her.

— 49,45?

— Selvfølgelig! Det er ingen hindring. Jeg kan ta 49,30 også. På hekk kan det skje mye rart. I 2013 løp jeg ett sekund fortere en jeg trodde jeg skulle gjøre. Det kan skje mirakler igjen.

Øyvind Strømmen Kjerpeset har tre forsøk, Karsten Warholm to.