Alexander Kristoff, Svein Erik Bystrøm og resten av Katjusja-laget startet mandag morgen på den første etappen av Tour of Qatar. Det var spenning helt til rett foran start om Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skulle suspendere laget.

Fredag ble det kjent at lagets russiske rytter Eduard Vorganov hadde avlagt positiv dopingtest.

Under Tour de France i fjor ble italieneren Luca Paolini tatt for kokainbruk. Med to brudd på dopingreglementet i løpet av så kort tid, sto laget i reell fare for å bli utstengt i alt fra 15 til 45 dager. Men reglementets paragraf 7.12.1 åpner også for tolkning av lagets involvering i hvert enkelt dopingtilfelle.

Saken behandles nå av UCIs disiplinærkomité.

— Sportslig sett er det en stor lettelse at Alexander og Svein Erik nå er i gang. Men det bakenforliggende problemet er et kraftig slag mot dem og hele laget, sier Kristoffs trener og stefar Stein Ørn.

Rufsete image

Katjusja hadde lenge et rufsete image når det gjelder doping, og laget ble foran 2013-sesongen nektet lisens. Det russiske laget tok saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS) og vant frem.

— Katjusja har investert mye i å bedre sin posisjon i forhold til antidoping. De har på en måte startet på nytt. Og da blir dette fryktelig tungt. Jeg føler at det er et reelt ønske om å komme dette til livs. Jeg tror også det at de vil ha Alexander på laget er et bevis på det. De vil også vise at det går an å bli best uten doping, sier Ørn.

Hjertelegen fra Stavanger har inngått en formell avtale med Katjusja. Han skal bl.a. ha en overordnet rolle når det gjelder strukturen på treningsarbeidet.

— Det jeg har sett av lagets antidopingarbeid står ikke tilbake for noe. Men det er vanskelig å gardere seg mot individuelle handlinger som dette, forklarer Ørn.

Omdømme-problem?

Eduard Vorganov testet positivt på Meldonium, en hjertemedisin som kom på WADAs forbudsliste 1. januar i år. Ifølge Ørn er dette en medisin som ikke brukes i Vest-Europa.

— Beklager, men det er helt ukjent for meg. Men siden det er kommet på WADAs liste er det jo karakterisert som prestasjonsfremmende.

- Hva kan denne saken få å si for omdømmet til Kristoff?

— Dette er en kjempekjip situasjon. Men den eneste linken mellom Paolini, Vorganov og Alexander er at de er på samme lag. Hva kunne vi gjøre? spør han.

Vegard Arntsen i Sponsor Insight er forsiktig med å mene noe om dette vil bety noe spesielt for de norske rytterne på laget når det gjelder sponsorinteresse.

Velge annet lag neste gang?

— Det aller viktigste er å være tydelige i egne holdninger. De må komme tidlig på banen. Det går jo an å tenke seg at man ved neste korsvei kan ta konsekvensen av dette og velge et annet lag, sier Arntsen.

Kristoffs nåværende kontrakt med går ut etter neste sesong, og Ørn er ikke helt fremmed for at det er noe man må se på når den tid kommer.

— Ja, neste gang går det an å tenke seg et annet lag.

- Han kan ikke bare trekke seg fra det laget nå?

— Nei, han har jo en skriftlig kontrakt, og den gjelder. Men i det øyeblikket laget ikke er et World Tour-lag (har mistet lisensen), så er ikke kontrakten bindende.

- Men er det lag som på dette tidspunkt av sesongen har plass eller økonomi til bare å overta Kristoffs kontrakt?

— Nei, slik er det jo ikke i sykkelsporten. Det ville uansett vært sportslig svært utfordrende sportslig for Alexander. Katjusja har bygd opp en god gruppe med ryttere rundt ham. Folk som skal beskytte ham, gi ham opptrekk osv. Husk at dette er et lagspill og mange av resultatene hans er skapt på grunn av godt lagarbeid, forklarer Ørn.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: