Alexander Kristoffs lag Team Katjusja preges av en ny dopingsak. Fredag ettermiddag sendte sykkellaget ut en pressemelding der det bekreftes at rytteren Eduard Vorganov (33) har testet positiv for meldonium (også kjent som mildronate).

Ifølge Antidoping Norge er Meldonium et stoff som påvirker metabolismen i hjertet. Stoffet er tiltenkt pasienter med hjertesvikt, men siden det ikke kan utelukkes at det også kan ha en prestasjonsfremmende effekt i utholdenhetsidretter, ble det implementert i dopinglisten ved årsskiftet.

Vorganov og Katjusja vil riktignok ikke få vite hva konsekvensene blir før resultatene for B-prøven er kjent.

En ny dopingsak i Katjusja kan få konsekvenser for Alexander Kristoff. Foto: NTB SCANPIX

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skriver i en pressemelding at siden Katjusja-laget nå har pådratt seg to positive dopingprøver i løpet av de siste 12 månedene, risikerer hele laget å bli utestengt i en periode på mellom 15 og 45 dager.En slik straff er det hjemmel for i UCIs regelverk, nærmere bestemt punkt 7.12.1 i organisasjonens antidopingforskrifter.

Det er UCIs disiplinærkomité som nå skal bestemme om Katjusja skal utestenges.

Sykkelverdenen rammes av nytt ulovlig triks. Les hvordan Stein Ørn vil stoppe motorjuks her.

Stein Ørn: — Fryktelig nedslående

Alexander Kristoffs stefar Stein Ørn er tilknyttet Katjusja-laget som trener. Også for ham kom fredagens nyhet som et stort sjokk.

— Det er fryktelig nedslående, sier Ørn til Aftenposten.

Stein Ørn forteller at laget har fryktet en utestengelse fra UCI helt siden Luca Paolini testet positivt for kokain under fjorårets Tour de France. Det har, ifølge Ørn, blitt jobbet intenst med å sikre at hele laget er rent.

- Vil du og Alexander Kristoff vurdere fremtiden deres i laget nå?

Stefar og Kristoff-trener, Stein Ørn. Foto: NTB scanpix

— Det er gjennomført enorme forandringer i laget. Det mange peker på, er at flere av lederne i laget har vært involvert i dopingsaker tidligere, men det gjelder de aller fleste sykkellag. Internt i laget har det vært et voldsomt fokus på disse tingene (antidopingarbeid, journ. anm.). Det har blitt etablert en egen kodeks, der det blant annet inngår at rytterne kan bli ransaket av lagledere. Man har gjort det man kan, men man er likevel sårbar mot individuell atferd. Jeg kan ikke se at det gjøres noe strukturelt galt i laget. Kanskje man kan bli bedre på å identifisere risikoryttere før de blir tatt, men alle nye som hentes inn er man ekstremt nøye på å vurdere, sier Ørn.- Det er en fryktelig vanskelig situasjon, legger han til.

Vorganov har konkurrert for det russisk-eide storlaget siden 2010. Én av hans mest minneverdige prestasjoner kom i 2012, da han tok en sterk 19. plass sammenlagt i Tour de France.

Stein Ørn forteller at det ble gjennomført grundige dopingtester innad i laget nylig, i sammenheng med en treningsleir. Vorganov var imidlertid ikke til stede på denne treningsleiren - han konkurrerte nemlig i Tour Down Under i Australia.

Katjusja: — Ekstremt skuffet

Katjusja-ledelsen kommenterer ikke muligheten for at hele laget utestenges i pressemeldingen de puliserte fredag ettermiddag.

Katjusja understreker imidlertid at Vorganov ikke har fått stoffet fra lagets leger. Katjusja lover også å undersøke om Vorganov har brutt lagets dopingreglement med meningen. Videre heter det at teamet er «ekstremt skuffet» over den positive dopingprøven.

Katjusja har gjentatte ganger vært klare på at dopingbruk ikke aksepteres i laget. Dette er imidlertid ikke første gang laget er innblandet i dopingskandaler.

I sommer ble Tour de France-sirkuset rystet av at stjernerytter Luca Paolini hadde testet positivt for kokain. Senere har også Paolini innrømmet å være avhengig av piller.

I august avla dessuten Katjusja-rytteren Giampaolo Caruso en positiv dopingprøve. I motsetning til flere av de andre rytterne som har vært innom Katjusja, har imidlertid Alexander Kristoff et knirkefritt rykte hva doping angår.

— Man frykter alltid at lagkamerater skal bli dopingtatt. Det gjorde jeg også i BMC. Man kan ikke ha kontroll på hva alle driver på med hele tiden, sa Kristoff til NTB etter at Caruso ble tatt i august.

59 dager til Flandern Rundt

I tillegg til Kristoff, sykler også Sven Erik Bystrøm for Katjusja. Nå kan altså de to nordmennene bli hardt rammet av den nye dopingsaken. Det er usikkert hvor raskt saken vil bli behandlet av disiplinærkomitéen i UCI.

Den trenger imidlertid ikke å drøye lenge for at Kristoff og Bystrøm skal gå glipp av viktige løp.

Det er for eksempel 51 dager til det første store endagsrittet, Milano-Sanremo. Det er 59 dager til Kristoff etter planen skal forsvare fjorårstriumfen i Flandern Rundt.

Dermed er Kristoff tjent med rask saksbehandling.

— Det er bare å ta en rask beslutning. Men viktige oppkjøringsritt i Oman og Qatar kan ryke, sier Stein Ørn.

For ett år siden fikk Kristoff svært gode opplevelser i Qatar. Da tok han tre etappeseire. Årets utgave stater allerede mandag.

Alexander Kristoff har ikke besvart Aftenpostens henvendelser fredag kveld.

Aftenpodden Sport diskuterer høydehus: - Idrettens gråsoner bør farges svarte. Lytt til denne ukens podcast her: