JESSHEIM: Det var under et 1500-meterstevne på Jessheim at Ingebrigtsen kom inn til smått utrolige 3,50,57 i B-heatet. Dermed senket han sin egen, personlige rekord med sju (!) sekunder, og verdensrekorden for 14-åringer med nesten tre sekunder. Den lød på 3.53,4 før Ingebrigtsen løp, mens Europa-rekorden var på 3.55. — Jeg vet ikke om jeg vil kalle det verdensrekord, la oss heller si aldersrekord, men uansett er dette helt hinsides, sier far og trener Gjert Ingebrigtsen til Aftenbladet torsdag kveld.

Sjokkerte

50 mann var påmeldt til 1500-meterstevnet på Jessheim, og Jakob Ingebrigtsen var ikke god nok til å få starte i A-feltet. I stedet sjokkerte han alle ved å løpe sju sekunder under pers og inn til ny årsklasseverdensrekord.

— Jakob ligger mange år foran Henrik i utvikling og har et helt unikt potensial. Jeg tror nok denne tiden har sjokkert mange, sier en stolt far.

— Dette er utrolig – og helt rått, sier leder i Sandnes IL, Kenny Rettore til Aftenbladet.

Mange har vært klar over unge Ingebrigtsens potensial, men at lillebroren til Henrik skulle sette verdensrekord i sin aldersgruppe er ganske sensasjonelt, og tiden vekker oppsikt i friidretts-Norge.

Jakob, som altså er bror av EM-mester på 1500 meter Henrik Ingebrigtsen og Filip, som er i norgestoppen, har vært omtalt som et løperfenomen siden han var ti år gammel. Tilbake i 2011 løp handet 8,2 kilometer lange Siddisløpet - kjent for alle i Stavanger - på under 30 minutter.

Har trent mer spesialisert

Siden den gangen har han senket bestetiden i Siddisløpet med over tre minutter. Han har deltatt i tv-program, blitt forsket på og viktigst av alt: Han synes fortsatt det å løpe er det kjekkeste som finnes.

— Denne sesongen har jeg en drøm om å klare NM-kravet for seniorer. Jeg vet ikke om jeg har lyst til å bli delta hvis jeg ikke har noe der å gjøre, men det hadde vært kjekt å stille på samme startstrek som Filip og Henrik i NM, sa 14-åringen til Aftenbladet i vinter.

— Jakob er mye bedre enn jeg var på samme alder. Han sletter jo alle rekordene mine, må en tydelig Henrik Ingebrigtsen medgi.

Far og trener Gjert Ingebrigtsen er klar på hvorfor Jakob er sterkere enn storebrødrene var på samme alder.

— Han har trent mer spesialisert løping enn det for eksempel Henrik gjorde på samme tidspunkt. Henrik trente nok flere timer, men han gikk på ski og jobbet mer allsidig. Henrik mener derfor at Jakob vil ta alle rekordene hans fram til han er 18–19 år. Så mener han at Jakob skal få slite mer.