— Uansett hvor fort du løper så må du huske at jeg alltid kommer til å ha flere NM-gull i langrenn enn deg, sier Henrik Ingebrigtsen og dulter vennskapelig borti lillebroren.

Jakob smiler og kontrer kjapt.

— Det er bare fordi jeg aldri har stilt til start.

Frister å satse

Selv om konkurransen i familien Ingebrigtsen er sterk, er samholdet sterkere. Som sine brødre tenker også Jakob på å bli mellomdistanseløper. 1500 er favoritten.

— Jeg merker jo at det er mange som har høye forventninger og sånn. Men det er ikke noe press. Jeg jobber bare videre for å bli så god som mulig, jeg.

- Frister det å satse mot verdenstoppen?

— Akkurat nå gjør det jo det. Men jeg har ikke vært med på treningsleirer og sånn ennå, og det er ofte der du finner ut om du trives med dette livet, sier 14-åringen.

Tar brødrenes rekorder

Jakob Ingebrigtsen er ikke den gjennomsnittlige tenåring fra Sandnes. Han slår seniorløpere og setter nye rekorder nesten hver gang han stiller til start. I vinterferien drar han på treningsleir til Sør-Afrika for å lære enda mer.

  • Jeg er veldig heldig som har to forbilder i storebrødrene mine Filip og Henrik. Så er det litt ekstra gøy at de har rekorder på min alder som jeg kan måle meg mot, sier Jakob Ingebrigtsen til Aftenbladet.

- Bør de være bekymret for rekordene sine?

  • Ja. Men jeg vet at det ligger mye hardt arbeid bak. Det er ingen selvfølge at jeg skal bli like god som dem.

Mye omtalt

Hvem er han egentlig, 14-åringen fra Sandnes som løper så fort at ekspertene sperrer opp øynene? Hvordan klarer han å holde fokuset og konsentrasjonen oppe i runde etter runde? Hvordan er det mulig å presse seg sånn?

Et kjapt søk i Aftenbladets arkiver viser at den første skikkelige omtalen av Jakob Ingebrigtsen fant sted i 2011. Den da 10 år gamle gutten ble intervjuet av vår journalist etter at han hadde løpt de drøyt 8 kilometerne rundt Stokkavatnet på rett i underkant av 30 minutter.

Siden den gangen har han senket bestetiden i Siddisløpet med over tre minutter. Han har deltatt i tv-program, blitt forsket på og viktigst av alt: Han synes fortsatt det å løpe er det kjekkeste som finnes.

  • Denne sesongen har jeg en drøm om å klare NM-kravet for seniorer. Jeg vet ikke om jeg har lyst til å bli delta hvis jeg ikke har noe der å gjøre, men det hadde vært kjekt å stille på samme startstrek som Filip og Henrik i NM, sier 14-åringen – som i helgen løp 3000 meter innendørs i Haugesund på 8.36,61. Det gjorde han uten piggsko og bare timer etter å ha løpt en sterk 800 meter som også ga KM-gull i seniorklassen.

  • Jakob er mye bedre enn jeg var på samme alder. Han sletter jo alle rekordene mine, sier en tydelig stolt Henrik Ingebrigtsen om sin 9 år yngre lillebror.

Viktig med fremgang

Far og trener Gjert Ingebrigtsen er klar på hvorfor Jakob er sterkere enn storebrødrene var på samme alder.

  • Han har trent mer spesialisert løping enn det for eksempel Henrik gjorde på samme tidspunkt. Henrik trente nok flere timer, men han gikk på ski og jobbet mer allsidig. Henrik mener derfor at Jakob vil ta alle rekordene hans fram til han er 18–19 år. Så mener han at Jakob skal få slite mer.

- Hva er det som gjør Jakob så spesiell?

  • Han har en fantastisk innstilling. Han er lærevillig og når han stiller på startstreken er han ekstremt sterk i hodet. Der er han rå.

- Tror du Jakob velger å satse som sine to brødre?

  • Nå blir det viktig at han holder seg skadefri. Det koster mye å nå toppen, bare se på hvor mye Henrik har ofret. Jeg tror det blir viktig for Jakob å se at han har fremgang de neste årene. Det er lettere å motivere seg når du får betalt i form av gode resultater, sier Gjert Ingebrigtsen.