"Gir NTG en smak av afrikansk fotball", skrev lokalavisen Budstikka da fire nigerianske unggutter, John Obi Mikel, Chinedu Obasi Ogbuke, Ezekiel Bala og Emmanuel Sarki landet på Norges Toppidrettsgymnas i august i fjor.

"Vi er opptatt av å være internasjonalt orienterte", sa skolens sportssjef for fotball, Rolf-Magne Walstad.

Ordning

Det han ikke nevnte, var at det var agenten Rune Hauge som hadde kontaktet skolen for å finne en ordning for de fire afrikanske guttene. Han sa heller ikke at det fulgte nærmere to millioner kroner med dem, at de etter all sannsynlighet var blitt plassert i Norge slik at den engelske storklubben Chelsea kunne ha kontroll over dem, og at de neppe hadde sluppet inn i landet uten NTGs hjelp.

— Jeg håper inderlig at vi ikke er misbrukt. Det vil føles rimelig bittert, sier skolens rektor, Arild Strømnes til Aftenposten.

De to millionene visste han ingenting om før Dagbladet skrev om dem i går.

— Vi har aldri mottatt en krone. Det kan jeg garantere, sier Strømnes.

Ved statsstøttede NTG er man opptatt av å forklare Aftenposten at de fire nigerianerne er med i et "prosjekt", at agentpengene går til "prosjektet", og at de ikke har noe som helst med skolens regnskap og budsjett å gjøre.

- Men burde ikke du som rektor ha visst om pengene?

— Nei, ikke så lenge de ikke er i mitt system, sier Strømnes.

- Prosjektet er jo knyttet svært nært opp til NTG?

— Ja, fordi de som driver prosjektet har en tredelt jobb; de er ansatt her, men har også jobb i Lyn og for prosjektet, mener rektoren.

Ikke elevstatus

Han sier at de fire nigerianerne aldri har hatt elevstatus ved NTG. De har spilt fotball og spist lunsj med sine skolekamerater, men norsk- og engelskundervisningen de har fått, har skjedd i privat regi.

- Ville du ha sagt ja til dette dersom noen på forhånd sa til deg at de fire ungguttene ble plassert ved NTG av en agent, på vegne av en storklubb?

— Det må jeg helt klart svare nei til. Det hadde vært helt uaktuelt. Jeg er ikke bekvem med dette, men føler heller ikke at vi har gjort noe som strider med lover og regler, svarer Arild Strømnes.

"De representerer en helt ny fotballverden for oss", sa sportssjef Walstad til Budstikka rett etter at nigerianerne kom.

Åtte måneder senere er talent-kollektivet utenfor Bekkestua oppløst. En av beboerne (Mikel) er innblandet i et vilt overgangsdrama, en annen oppholder seg hos Chelsea (Sarki) og de to siste (Ogbuke og Bala) er fulle av bekymring for fremtiden.

PS! Lyn-direktør Morgan Andersen sier til Aftenposten at det er klubben som har betalt de nigerianske spillernes regninger. Han sier også at dersom Chelsea har betalt noe for dem på NTG, så må det anses som en ulovlig handling.