Knit Langeland, BT.

Voksesmertene har vært betydelige i den prosessen som har forvandlet Åsane fra en grisgrendt selvstendig kommune til en relativt tettbygd bydel i Bergen. Prestestien, Toppe og Flaktveit har etter tur hatt sine alvorlige utfordringer å stri med når det gjelder oppvekstvilkår, rusmisbruk og kriminalitet, og det tilbakevendende problemet har vært fortvilende enkelt å påpeke. Fraværet av tilrettelagte arenaer for aktivitet for barn og unge.Behovene er blitt underslått, det opplagte er blitt ignorert, tabbene er blitt gjentatt der mennesker er blitt stuet sammen i husklynger, borettslag og nabolag. Kommers og kjøpesenter er det alltid blitt ryddet plass til, men behovet for idrettsanlegg har planleggerne i altfor liten grad tatt hensyn til. Konsekvent. Det er påfallende hvordan de sosiale forholdene har stabilisert seg, og nabolag har falt til ro, når fritidstilbudene i form av anlegg, frivillige og organisasjoner er kommet på plass. Flaktveit er et strålende eksempel i så måte.

Monumentet over Mohns giverglede

Idrettsparken som nå skal realiseres i Myrdal, blir Åsanes felles bølgedemper, en fantastisk boltreplass for et bredt spekter av interesser. Håndballen vil få sin storstue, og det skal godt gjøres om ikke Tertnes vil kapitalisere betydelig på det. Om tre år kan mange av dem som i dag må reise ut av bydelen for å dyrke sine interesser, utfolde seg i sin egen bydel. Turn vil få sin storstue, og slik kan en av bydelens gamle paradegrener få et oppsving. Ishallen vil representere et nytt og til nå ukjent tilbud i Åsane. Det skal bli spennende å se hva det kan avle av aktivitet.

Igjen er det Trond Mohn som står bak, denne gangen med ufattelige 220 millioner kroner. Uten hans bidrag ville idrettsparken forblitt en uoppfylt drøm, en skisse i en powerpointpresentasjon på idrettsdirektørens kontor. Ingen har som Trond Mohn forandret den bergenske idretten, og den produktive frukthagen for aktivitet, på bredde— og elitenivå, som om tre år skal kranse Vestlandshallen, blir kanskje stående som selve monumentet over hans giverglede.