SVTs populære programleder David Fjäll forteller at han er blitt utsatt for rasisme på jobb.

– Kjempekjedelig, sier kompis og kollega Daniel Nannskog.

David Fjäll, som er født i Eritrea, er en av SVT Sports mest profilerte medarbeidere og var blant annet programleder under sendingene fra fjorårets fotball-VM i Brasil. I tillegg har han ledet «Hockeykväll» på kanalen.

— Hører ikke hjemme noe sted

Famsimile Expressen Foto: NTB Scanpix

Etter først å ha uttrykt seg i et innlegg på Facebook, snakker Fjäll nå ut til Expressen. Han forteller om en kultur i SVTs sportsredaksjon hvor rasisme forekommer.— Jeg vil ikke gå i eksakt detalj om hva folk sier, eller hvordan de har ytret seg, men jeg kan konstatere at av og til så sier folk kanskje ting som ikke er helt gjennomtenkte, og som ikke hører hjemme på en arbeidsplass – eller noe annet sted, sier Fjäll til avisen.

På spørsmål om det stemmer at enkelte personer i redaksjonen mener at han og andre medarbeidere får visse oppdrag kun på grunn av etnisitet, svarer Fjäll ja.

Han vil imidlertid ikke kalle SVT Sport for en rasistisk redaksjon.

— Det finnes sykt mange bra mennesker her som aldri har vært i nærheten av å komme med slike kommentarer. Det er majoriteten. Men uansett om det er én person, så blir det én for mye.

God støtte

Fjäll forteller videre at han har fått meget god støtte fra sine sjefer, men mener det er deres oppgave selv å svare på hva de nå vil foreta seg.

Daniel Nannskog, som er fotballekspert for kanalen, kjenner Fjäll godt, og kaller det som har skjedd for «jättetråkigt».

Selv har han ikke opplevd noe lignende på jobb for kanalen.

— Jeg er veldig sjelden inne og jobber i redaksjonen, men har en litt annen rolle, så det blir nok også litt annerledes enn når du er der hele tiden, sier Nannskog til Aftenposten.

Fjälls SVT-kollega André Pops kaller det «for jævlig» og mener de som har kommet med de rasistiske utsagnene ikke bør få beholde jobben.

— Det her er ikke akseptabelt noe sted i samfunnet. Jeg vil fortsette med å være stolt over å jobbe i SVT Sport, så for meg er det ekstremt viktig at vår sjef og ledelsen har tatt problemene på alvor da de ble synlige, sier han til Expressen.

Vurderer fremtiden i redaksjonen

Pops, som har jobbet tett med Fjäll under fotball-VM og VM i alpint, forteller at kollegaen har fortalt om rasismen som har føler seg utsatt for. Også Johan Kücukaslan, som i sommer forlater SVT for Viasat, sier Fjäll har fortalt han om kommentarene.

— Jeg har kjent til det en lengre periode, og jeg har selv fått høre at jeg har fått dra på visse jobber bare på grunn av mitt etternavn. Det er trist – og fremfor alt ikke akseptabelt på noen arbeidsplass, sier Kücukaslan.

De rasistiske kommentarene har fått Fjäll til å tvile på sin fremtid i den svenske sportsredaksjonen.

— Tanken har slått meg, ja. Men akkurat nå jobber jeg for SVT, sier han.

Nannskog sier han har snakket med Fjäll, og at han tror kollegaen kommer til å bli værende i SVT.