Det andre oppgjøret i Norges gruppe ble spilt foran tomme tribuner i Split, blant annet på grunn av de kroatiske supporternes rasistiske bemerkninger mot norske spillere da de to lagene møttes tidligere i gruppespillet.

Tomme tribuner forhindret likevel ikke supporterne fra å skape en ny skandale. Ifølge britiske The Guardian har det italienske forbundet nå sendt inn en offisell klage til Uefa.

I gresset på Gradski stadion i Split var det nemlig merket etter stort hakekors da Kroatia og Italia skulle møtes til dyst. Opptrinnet får den kroatiske fotballpresidenten til å rase.

— Vi har et problem. Det er at supporterne ikke respekterer regelverket, sier Davor Suker til Rai Sport ifølge Football Italia.

I GLANSDAGENE: Davor Suker er nå Kroatias fotballpresident. Her fra VM i 1998, da han ble toppscorer og Kroatia tok bronse. Foto: Pascal Rossignol REUTERS/NTB scanpix

Selve oppgjøret ble også en dramatisk affære. To straffer og en tvilsom annullering og et fyrverkeri av en førsteomgang er det kampen vil bli husket best for. De situasjonene endte med ett mål til begge lagene og uavgjort 1-1. Dermed er det status quo mellom de to topplagene i Norges gruppe. Krotia leder gruppen med 14 poeng foran Italia på 12.Kroatia hadde aldri tapt en EM-kvalik hjemme og var ubeseiret på de siste syv mot Italia mens gjestene ikke hadde tapt en EM— eller VM-kvalifiseringskamp siden tapet mot Frankrike i EM-kvalifseringen i 2008. Og med uavgjort beholdt begge lag den gode statistikken.

Barcelona- og Kroatia-stjernen Ivan Rakitic var noe oppgitt etter poengdelingen.

– Vi burde virkelig ha vunnet i kveld. Vi skapte flest sjanser, men var ikke gode nok foran mål, sa Rakitic og la til:

– Det er uansett et greit resultat. Vi leder fortsatt gruppa.

Pangstart

Kampen ble spilt foran tomme tribuner etter tilskuerbråket da Kroatia møtte Norge den 28. mars. Den kroatiske fansen skapte også trøbbel da de to lagene møttes i Italia i november.

Men selv med tomme tribuner, tok det ikke lang tid før det virkelig tok av. Etter seks minutter ble Mario Mandzukic felt innenfor 16-meteren av Davide Astori. Dermed fikk gruppelederen alle tiders mulighet til å få overtaket i kampen, men Gianluigi Buffon reddet straffen fra Mandzukic.

MISFORNØYDE: De italienske spillerne gikk rett til dommer Martin Atkinson etter Kroatias 1-0-scoring. Italia fikk et mål feilaktig annulert like før. Foto: NTB Scanpix

Kun minutter senere gjorde Mandzukic opp for bommen. Etter en italiensk scoring ble annullert for offside, tok kroatene frisparket raskt og kontret. Ivan Rakitic fikk ballen på høyre og la lavt inn til Mandzukic som satte ballen i mål. Men kroatene burde aldri fått sjansen til å kontre. Reprisene viste nemlig at Stephan El Shaarawy var på linje med forsvaret da han styrte ballen i mål for italienerne.Etter snaut 20 minutter fikk kroatene en ny stor sjanse etter en kontring. Ivan Perisic fikk avansere på ventresiden og slo et meget farlig innlegg som Ivica Olic var svært nære å få en fot på.

Italiensk straffe

Italia fikk ha mye ball etter Kroatias ledermål og med ballinnehavet jobbet de seg nærmere og nærmere nye sjanser. Og etter en halvtimes spill kom den første store sjansen. El Shaarawy fikk en ny gylden sjanse til å score da han fikk ballen umarkert i straffefeltet. Men avslutningen gikk rett på keeper Subasic.

Mario Mandzukic var meget sentral i den første omgangen, både positivt og negativt. I det 35. minutt var han fremme igjen, men nå inne i eget straffefelt. Spissen handset etter er frispark fra Andrea Pirlo og Atkinson blåste straffe. Den satte Antonio Candreva i mål på elegant vis. En velfortjent utligning.

Italia fortsatte å skape farligheter etter scoringen, ofte etter dødballer fra Andrea Pirlo. Og Pirlo sto bak omgangens siste sjanse. Men en fin pasning, fant han Graziano Pellè som fra spiss vinkel fikk til en god avslutning. Men Subasic var med på notene og reddet nede ved nærmeste stolpe.

En hendelsesrik og hektisk omgang, ikke minst for dommer Atkinson som nok feilet ved annulleringen av Italias offsidemål, men dommeren gjorde rett i begge straffesituasjonene.

Laber andreomgang

Andrea omgang startet med et keeperbytte for Italia. Buffon fikk seg en smell i den første omgangen og PSG-keeper Salvatore Sirigu erstattet keeperveteranen.

Etter en meget offensiv førsteomgang, roet tempoet seg etter pause. Det fysiske spillet overtok og kroatene fikk flere frispark i ok posisjon, uten at det ble noen store sjanser. Hjemmelaget styrte også mye av spillet i starten av andre omgang, men innbytter Sirigu ble ikke satt på noen alvorlige prøver det første kvarteret.

Begge lag kom til noen ok sjanser etter en times spill, men ingen av avslutningene gikk på mål. Italiia kom til to gode sjanser etter drøyt 70 minutters spill. Målscorer Candreva gjorde et flott forarbeid på begge sjansene, og ved begge anledninger var det Pirlo som fikk avslutte. Men midtbaneelegantens avslutninger var av det svake slaget.

Anslutningsminuttene var preget av to lag som virket mer opptatt av å sikre poenget i stedet for å jage tre poeng. Men helt på tampen fikk Kroatias kaptein Dario Srna sitt andre gule, Kroatias sjette, og ble utvist. Kapteinen må dermed stå over neste kamp mot Aserbajdsjan.

Kampen endte 1-1. ## Bulgarsk seier

I den siste kampen i Norges gruppe tok Bulgaria en ventet seier borte mot tabelljumbo Malta.

Maltas Clayton Failla (i rød trøye) i kamp med Bulgarias Stanislav Manolev. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi /NTB scanpix

Kampen var målløs til pause etter at Bulgaria brant en straffe på overtid av den første omgangen. Men gjestene tok ledelsen ti minutter etter hvilen ved Ivelin Popov.Det ble kampens eneste scoring og med seieren klatret Bulgaria opp på åtte poeng. De er nå to poeng bak Norge.