Lørdag vant terrengsyklisten fra Bjørheimsbygd overlegent NM i terrengsykling rundbane i Oslo. Avstanden ned til nest beste kvinne ble på flere minutter. Om én uke sykler hun EM i Sveits. Så går turen til USA og Canada for verdenscup.

Sommeren blir travel for Gunn-Rita Dahle Flesjå. Spørsmålet blir om hvor mange seiere hun kan innkassere på vei mot neste års største idrettsbegivenhet: Sommer-OL i Rio de Janeiro. Det som skal foregå i den brasilianske storbyen er ennå ikke interessant for terrengsyklisten. OL tar hun som det kommer.

Ikke en dag over 30

– Jeg føler meg ikke en dag eldre enn 30. Alder er ikke en sykdom eller en hindring, sier den nybakte norgesmesteren til Aftenposten. Hun sier at alderen ikke tynger nevneverdig – det er andre som er mest opptatt av tallet som indikerer hvor langt Sola Cykleklubbs mest profilerte utøver har kommet i livsløpet.

Motivasjonen er til stede for fullt. Sammen med mannen Kenneth Flesjå reiser hun verden rundt for å sanke inn nye medaljer.

– Motivasjonen er der. Det er gøy å sette seg store mål, forteller tidenes beste norske terrengsyklist.

Mangler én tittel

Lørdag vant Dahle Flesjå sin første kongepokal. NM-gull har hun mange av, men hvilken øvelse som gir kongepokalen rullerer fra år til år. I år var det kvinnenes rundbaneritt. Elisabeth Sveum (Raufoss & Gjøvik SK) og Ingrid Sofie Bøe Jacobsen (Halden CK) tok de to andre pallplassene. Med den skinnende sølvpokalen i hånd, er det kun én tittel som gjenstår.

Det er i oppoverbakkene Gunn-Rita Dahle har sin største styrke. Likevel vant hun tid også i nedoverbakkene. Foto: Monica Strømdahl

– Jeg mangler kretsmesterskap. Det får jeg heller aldri vunnet, de har sluttet å arrangere det. Kenneth (ektemannen) har det fra landevei, så han pleier å dra det frem ved upassende anledninger, humrer rogalendingen.

Årets sesong har gitt Dahle Flesjå flere titler i skapet. Tidligere i sommer vant hun VM i terrengsykkelmaraton. Syklisten er rene fjellgeiten: svært god i oppoverbakker og med stor utholdenhetskapasitet.

DEBATT: Bare et forbud mot terrengsykling kan redde naturen

– Vi har bygget stein på stein. Jeg tror det er viktig ikke å komme tilbake for fort og ekstremt. I år har det vært full klaff hele sesongen, oppsummerer hun. Under OL i Beijing skuffet syklisten etter gullet i Athen fire år tidligere. Senere viste det seg at hun var gravid under mesterskapet. Etter at sønnen Bjørnar kom til verden, har hun skyndet seg langsomt fremover. 42-åringen har ikke hastverk.

Satser mot VM på hjemmebane

Om to år arrangeres sykkel-VM i landevei i Bergen. Dit har Dahle Flesjå har lyst til å konkurrere – på temposykkelen. Den kjøresterke rogalendingen vil være 44 år når verdensmesterskapet arrangeres på hjemmebane. Selv om tankene først og fremst kretser rundt nåtiden, er fremtiden også noe hun tenker på ofte.

– Rio blir viktig. Jeg synes fortsatt det er veldig spennende å sykle. Det gir meg utrolig mye verdi å gjøre dette, konstaterer hun.

Når hun legger opp vet hun ikke ennå. Årene kan fort balle seg på når samarbeidet med ektemannen fungerer så godt. Treneren, massøren og altmuligmannen er den viktigste personen i verdensmesterens liv.

Selv om Dahle Flesjå for de fleste er knyttet til ubetinget suksess og en endeløs strøm av medaljer, har ikke alltid Fru Fortuna smilt til toppsyklisten.

Fatal jerninjeksjon

For 15 år siden fikk utøveren beskjed fra Olympiatoppen om at blodet inneholdt for lite jern. Hun ble rådet til å sette sprøyter med høyt jerninnhold på seg selv, men endte opp med å bli forgiftet.

Stemningen var god før start. Så tråkket Gunn-Rita Dahle Flesjå klampen i bånn. Foto: Monica Strømdahl

Året etter, i 2001, kom treneren Kenneth Flesjå inn i livet hennes. Siden den gang har karrièren vært en suksess. OL-gullet i Athen var på mange måter prikken over i-en i Gunn-Rita Dahles Flesjås tilbakekomst til verdenstoppen. I 2002 sikret hun EM— og VM-gull. OL-suksessen ble fulgt opp av fiaskoer i både Beijing og London. Rogalendingen har fått en renessanse de siste årene, på samme måte som da Ole Einar Bjørndalen klinte til med OL-gull på skiskyttersprinten i Sotsji i 2014.

Marginene er små i terrengsykling, noe som ble bevist til det fulle under Dahle Flesjå-fiaskoen i OL i London i 2012. En uheldig manøver i en utforkjøring førte til at 42-åringen veltet over noen kampesteiner. Senere i rittet punkterte det ene dekket, før hun valgte å bryte OL-konkurransen.

Dominerte fra start til slutt

I den kuperte løypen på Grønmo sør i Oslo ledet Dahle Flesjå så godt som hele rittet – utenom de første meterne. 42-åringen er ikke startrask. Etter én runde var ledelsen ned til Sveum og Jacobsen rundt et halvt minutt. Terrengsykkeldronningen var aldri truet. Den jagende duoen ble også brutt opp etter hvert. Jacobsen sakket akterut.

Den 21 kilometer lange løypen var designet for å skille konkurrentene. Sistekvinnen i seniorklassen endte snaut 50 minutter bak den regjerende verdensmesteren.