Gunn-Rita Dahle Flesjå tok lørdag sitt 10. VM-gull i terrengsykling. Hun vant maratongrenen i italienske Val Gardena lørdag.

– Det er litt ubeskrivelig. Det er veldig godt å lykkes. Vi har jobbet hardt for dette. Å gå til topps i en av de tøffeste VM-løypene jeg har kjørt er en helt rå følelse, sier Dahle Flesjå til NTB.

Den 60 kilometer lange løypen er spekket med høydemeter og er svært krevende. Den passet dermed godt for klatresterke Dahle Flesjå. Hun krysset målstreken etter 3 timer, 34 minutter og 13 sekunder.

– Jeg kjente tidlig at det kjentes veldig godt ut. Jeg klarte å holde min egen rytme opp det siste fjellet og fikk en luke på toppen, som jeg klarte å øke ned fra fjellet, forklarer sykkeldronningen.

Danske Annika Langvad tok sølv, mens bronsemedaljen tilfalt tyske Sabine Spitz. Flesjå var suveren og kom i mål over tre minutter foran Langvad, som var regjerende mester. Ned tilSpitz var avstandne på nesten ti minutter.

Landslagssjef: – En utrolig prestasjon

− Hun er i særklasse den største legenden innenfor terrengsykling, konstaterer landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til Aftenposten via telefon fra Italia.

– Det var en eneste lang parademarsj. Et klasseløp, oppsummer Storsæter.

Dahle Flesjå sprengte feltet allerede i den første lange bakken. På toppen av den hadde hun ett minutts forsprang. I den knallharde løypen økte hun forspranget utover. Totalt var det over 3000 høydemeter i den seks mil lange løypen.

– Det handlet om å kjøre mitt eget løp. Det er en hårfin balanse hvor mye man kan presse seg i en slik løype. Jeg har mye erfaring og kjenner min egen kropp og hvor mye den tåler veldig godt.

42 år gamle Dahle Flesjå er en legende i terrengsykkelmiljøet. I 2004 vant hun OL-gull i Athen.

Gunn-Rita Dahle Flesjå blir intervjuet i pressesonen etter sitt VM-gull i terrengsykling lørda.g Foto: Norges Cykleforbund på Twitter

Rogalendingen har vunnet VM-gull i maraton hele fem ganger tidligere. Sist i 2005. – Mange har avskrevet henne tidligere, men hun har en enorm «drive». For meg som landslagssjef er det enormt motiverende å ha en sånn utøver på laget, roser landslagssjefen.

Gleder seg til Rio

I 2016 arrangeres OL i Rio de Janeiro. I oktober drar en delegasjon over for å delta i prøve-OL. Målet er at Dahle Flesjå skal være så godt forberedt som mulig. Sjansene for å gjenta suksessen fra Athen er til stede — til tross for at hun vil være 43 år når lekene arrangeres.

− Hun kan kjempe om gullet, det er det som er fokuset. Pallen er uansett målet, sier landslagssjefen.

Han tror sykkeldronningen kan holde på i tre-fire år til. Så lenge hun får god støtte av mannen Kenneth og sykkelforbundet.