Stolt og glad: Anders og Marit Elisabeth Svensli priser seg lykkelige over at Sondre har overlevd både ras og kreft. Stolt og glad: Anders og Marit Elisabeth Svensli priser seg lykkelige over at Sondre har overlevd både ras og kreft. Foto: Olav Skjegstad

Sykkeltalentet overlevde snøras og kreft

Nå drømmer Sondre Svensli (17) om å bli proff.

I 2013 ble Sondre Svensli (17) begravd under et snøras og overlevde på mirakuløst vist. Året etter fikk han kreft og lå seks timer på operasjonsbordet. Nå er han klar for NM i landevegsritt for juniorer.

Hardhausen fra Eidsvåg liker utfordringer, enten det er å stå på ski ned stupbratte fjellsider eller tråkke av gårde på sykkelen timevis i høgt tempo. Han har stått på ski siden har var smågutt, sykkelinteressen kom i 2012, inspirert av sambygdingen Kurt Asle Arvesen.

Premiedryss: Sondre Svensli på gutterommet som er fylt av medaljer og premier. Foto: Olav Skjegstad

Resultatet av innsatsen ser vi på gutterommet, som er fullt av medaljer og premier fra konkurranser både på sykkel og ski.

Nå går Sondre på toppidrettslinja på Melhus videregående skole, med sykkel som fordjupningsfag. Drømmen er å kjøre i sykkelsporet til Kurt Asle Arvesen og bli proffsyklist.

Harde prøvelser

Men de siste tre åra har Sondre møtt helt andre utfordringer og hindringer. Det begynte med en skitur til toppen av Jamtetinden i februar 2013. På veg ned ble han tatt av et snøras, ført 500 meter nedover fjellsida og begravd under et 2,5 meter tjukt snølag. Heldigvis så det andre i følget det som skjedde, en skitupp stakk opp der Sindre lå begravd.

– Jeg lå fullstendig låst under snømassene, med hendene strekt ut. Kunne ikke røre en finger. Etter noen sekund var jeg borte, forteller Sondre.

Eldstebroren fant ham, med en voldsom innsats klarte de å grave fram Sindre i live. Han var sterkt nedkjølt, medtatt og bevisstløs. Som ved et under pådro han seg ikke alvorlige skader.

Undersøkelser på sjukehuset viste at han hadde stor milt, kyssesyken kunne være grunnen, sa legene. Men Sondre kom ikke i form igjen, han var slapp og sliten, lymfeknutene var hovne.

– Du har kreft

Det blir tatt vevsprøve, diagnosen var kreft i skjoldbruskkjertelen med spredning til lymfeknutene.

Sondre var nettopp fylt 16 år, og legene måtte derfor informere han først. For foreldrene ble det timer i åndeløs spenning.

I sitt rette element: Sondre Svensli på tur på sykkelen han har kjøpt av Kurt Asle Arvesen. Foto: Olav Skjegstad

– Det var et sjokk å få den meldinga, vi ble skikkelig skremt. forteller Anders Svensli.Operasjonen på St. Olavs Hospital i mai i fjor tok seks timer, Ti lymfeknuter og skjoldbruskkjertelen var infisert. 87 lymfeknuter og skjoldbruskkjertelen måtte fjernes.

– Jeg var stiv og støl i to uker etter operasjonen. Deretter kunne jeg sette meg på sykkelen igjen. Fra august begynte jeg å trene hardt med lange turer. Det har gått bra, men jeg er bare delvis restituert ennå. Dette er et prøveår, smiler Sondre Svensli.

Men det er ikke blitt et hvileår. Her er det full fart både på sykkel og ski.

Til VM i Sveits

I desember i fjor meldte han seg på norgescupen i randonee, en svært krevende øvelse på ski. Det gikk så bra at han ble tatt ut til VM i Verbier i Sveits, der han sikret seg en sterk 11. plass i juniorklassen.

Han har tatt en rekke premier og medaljer i nasjonale og lokale konkurranser, og trives spesielt godt i motbakker. Blant prestasjonene er fire sølvmedaljer i NM i Telemarkkjøring og seier i norgescupen.

Nå blir det sykkelritt hver eneste helg fram til 11. juli, blant annet deltakelse i NM for junior. Her stiller han for Gauldal SK, men foreldrene er aldri langt unna. De følger sønnen tett, og er stolt over det han presterer.

– Men aller mest glad er vi har fått Sondre tilbake to ganger, det har vært på at vi skulle miste han, sier Anders og Marit Elisabeth Svensli.

Gardsarbeid

Sondre ser på klokka. Han har avtale med en bonde oppe i bygda, der han stiller opp og hjelper til med gardsarbeid når han er heime fra skolen. Han har tatt sertifikat på traktor, og kan gjøre det meste på en gard. Utholdenhet er et gjennomgangstema for alt Sondre holder på med.

– Jeg føler med bra, men er ikke 100 prosent restituert ennå. Det kan også bli nye operasjoner, og jeg må ta medisiner resten av livet. Her gjelder å tenke langsiktig og ikke overtrene. Nå er det bare å se framover, sier Sondre, som har tre år igjen på Melhus før han må ta videre vegvalg.