Da Martin Ødegaard ankom presserommet i Madrid onsdag, ble han møtt med heftig blitzregn.

16-åringen har vært brennhet i norske medier i månedsvis, og ifølge spanske journalister vil Ødegaard «ikke kunne gå i butikker uten å bli gjenkjent» i Spania heller.

Interessen har for lengst tatt av, i likhet med forventningene.

Vi har snakket med fem personer, fra forskjellige felt, som har vært i lignende situasjoner. Hvordan taklet de det, og hvordan tror de presset vil påvirke Ødegaard?

Hanne Krogh

Født: 24. januar 1956

Fra: Født i Oslo, oppvokst i Haugesund.

Yrke: Sanger/skuespiller/tekstforfatter

Hanne Krogh var bare 15 år da hun vant den norske utgaven av Melodi Grand Prix. Men det var ikke bare lett å være hele Norges nye favorittsanger, forteller Krogh i dag. Foto: NTB SCANPIX

Hvorfor vidunderbarn: Platedebuterte som 14-åring. Deltok i Eurovision Song Contest som 15-åring. Spilte i filmklassikeren Reisen til julestjernen da hun var 20 år. I dag: Fortsatt aktiv som artist.

Medieminnet: «Og straks hun hadde åpnet sin munn i studio, begynte gleden å strømme omkring, for her var en stemme man ikke hadde hørt maken til!» skrev VG om etter en audition til Melodi Grand Prix i februar 1971. — Hvordan opplevde du forventningspresset som ung?

— Forventningspresset jeg la på meg selv var nok større enn det jeg følte fra andre. Mitt eget krav til perfeksjon kunne oppleves nesten handlingslammende etter hvert.

— Valgene jeg tok var påvirket av hva jeg trodde de rundt meg ønsket. Jeg følte at ikke minst familien min, og også dem jeg forholdt meg til i bransjen, var avhengig av mine valg og prestasjoner.

- Hvordan påvirket presset ungdomstiden din?

— Et klokt menneske har sagt: Det er vanskelig å miste anonymiteten sin før man har funnet identiteten sin. Ungdomstiden er tiden for prøving og feiling - og jeg følte at slingringsmonnet mitt var mindre enn andre ungdommers. Alt ble veldig synlig.

- Hva tenker du om det Martin Ødegaard går gjennom?

— Jeg tenker mye på Martin Ødegaard. Han har fått en vidunderlig sjanse til å kunne bli den beste utgaven av seg selv.

— Heldigvis ser det ut til at han har to ekstreme talenter: Både som fotballspiller og som tenkende og ydmyk person. Han besitter et voksent hode i en ung kropp og ser ut til å ha beina godt plantet på jorden - selv om verden rundt ham tar av.

Wolfgang Plagge

Født: 23. august 1960

Fra: Oslo

Yrke: Pianist og komponist

Wolfgang Plagge (her 11 år) viste seg fornavnet verdig i ung alder. Foto: NTB SCANPIX

Hvorfor vidunderbarn: Begynte å spille piano da han var 3-4 år. Fremførte på egenhånd fra han var 8-9 år. Vant Ungdommens Pianomesterskap som 11-åring. I dag: Professor ved Norges musikkhøgskole

Medieminnet: «Det er nesten utrolig at de små lubne barnehendene med sjarmerende smilehull for tiden arbeider med store verker av Béla Bartók» skrev VG 19. februar 1969, da Plagge var åtte år gammel.

— Følte du et stort forvetningspress da du var liten?

— Jeg var for liten til å føle forventningspress. Fra jeg var 3-4 år var musikken livet mitt. Det føltes veldig naturlig for meg å være på en scene.

— Det var da jeg var 14-15 år at det gikk opp for meg hva det var jeg drev med. Jeg oppdaget at jeg ikke kunne være lovende resten av livet.

— Jeg trakk meg tilbake fra scenen i fire år. Jeg jobbet som en løve for å lære meg et mer regulært repertoar, før jeg kom tilbake til scenen som 18-19-åring.

- Hvordan har vidunderbarn-merkelappen påvirket deg videre i livet?

— Vidunderbarn-merkelappen har hengt ved. Det er ikke krise det, sier han.

— Det var de andre menneskene som synes det var merkelig at en 10-12-åring drev med artisteri. For meg var det ikke begripelig at folk hoppet på ski som tiåringer. Hadde resten av kloden vært som meg, ville jeg utropt dem til vidunderbarn.

- Hvordan ser du på det Martin Ødegaard går gjennom?

— Han virker så moden. Han er fullt klar over risikoen. Jeg er veldig glad for at Zinedine Zidane (trener for Real Madrids B-lag, journ. anm.) er involvert, siden han har vært fotballspiller på toppnivå i 15-20 år. Zidane har kunnskap om hva som ikke bør gjøres. Han er et av tidenes fotballhoder, men han har hode for mye annet også.

Tiril Sjåstad Christiansen

Født: 7. april 1995

Fra: Geilo

Yrke: Fristilkjører

Tiril Sjåstad Christiansen ser ikke på seg selv som et vidunderbarn. Foto: NTB SCANPIX, Fredrik Varfjell

Hvorfor vidunderbarn: Debuterte i verdenscupen som 15-åring med en fjerdeplass i Kreischberg i Østerrike. Gull i slopestyle under prestisjetunge X-games i 2013, da hun bare var 17 år. I dag: En av verdens beste fristilkjørere.

Medieminnet: «I jenteklassen var Tiril Sjåstad Christiansen fra Geilo alene om å få luft under vingene. Men Tiril viste luftakrobatikk på høyde med guttene, og det var ikke tilfeldig at hun kom til finalen og ble nummer åtte i senior-VM i USA nylig» skrev lokalavisen Hallingdølen 26. februar 2011. — Hvordan opplevde du forventningspresset til deg i ung alder?

— Jeg har selvfølgelig kjent på presset etter X-Games-seieren og de andre gode plasseringene som kom etter X-Games. Jeg føler at jeg taklet presset bra, spesielt takket være pappa, som aldri har gjort en stor sak ut av gode resultater.

— Det er bare én av mange fjelltopper som skal bestiges gjennom karrieren. Etter en topp går det alltid litt nedover før man kan begynne på neste bakketopp igjen.

- Finnes det noe såkalte vidunderbarn har til felles?

— Jeg vet ikke helt om jeg vil kalle meg selv et vidunderbarn. Men når jeg ser tilbake på oppveksten min, er jeg først og fremst utrolig takknemmelig for at jeg vokste opp på Geilo.

— Foreldrene mine har tatt meg med ut i naturen fra dag én. Det var ikke alltid like fristene å gå flere mil på langrenn en søndagsmorgen, eller bestige en ny fjelltopp en kald høstdag, men i dag er jeg veldig glad for at de dro meg med, uansett hvor mye jeg gråt eller hvor høyt jeg skrek.

- Hva tenker du om det Martin Ødegaard opplever nå?

— Det er nok ingen andre enn Martin som vet hvordan det føles, men forventningspresset og det å føle at man hele tiden må prestere, er noe jeg tror alle unge gode utøvere har til felles.

— Jeg tror det er viktig å omgi seg med mennesker som har beina plantet på jorda, og å ha gode rådgivere og et bra støtteapparat.

Catharina Chen

Født: 8. juni 1985

Fra: Oslo

Yrke: Fiolinist

Hvorfor vidunderbarn: Begynte å spille fiolin da hun var fem. Har opptrådt som solist siden hun var åtte år. Den yngste 1. konsertmesteren i Oslo-operaens historie.

Catharinas Chens evner med fiolin vakte tidlig oppsikt. Her fra 2007. Foto: Olav Olsen

I dag: 1. konsertmester ved operaen i Oslo Medieminnet: «Catharina Chen har allerede tilegnet seg flere kvaliteter. Hun har et lett spillesett. Tonen er vakker og intensjonen sikker, men forståelig nok hemmet stundens alvor den store utfoldelse hos tenåringen» skrev Bergens Tidende 8. april 2000 etter en konsert.

— Hva er ditt forhold til begrepet «vidunderbarn»?

— Da jeg vokste opp ble jeg kalt vidunderbarn, men jeg gjorde bare det jeg elsket, og tilfeldigvis var jeg en av de bedre i det. Jeg prøvde ikke å spille meg frem til det begrepet.

- Har du følt et forventningspress?

— Jeg har kjent på forventningspresset hele livet. Jeg har blitt så vant til det. Det er et evig løp.

— Problemet jeg har hatt, er folk som forventer mye og spør mye. Hele livet har jeg måttet svare for meg, selv om jeg kanskje ikke trodde på svarene selv.

— Det føltes fantastisk å lande på en jobb (1. konsertmesterjobben, journ. anm.). Det var en stor vekt av skuldrene. Jeg følte at jeg fikk en ny start, og at jeg fant meg selv.

_- Hvordan ser du på det Martin Ødegaard går gjennom?_

— Jeg følger ikke mye med på fotball, men jeg har sett ham i intervjuer. Han tar seg veldig bra ut, han virker veldig moden og jordnær, og upåvirket av medietrykket. Det er viktig at han ikke lever etter andres tanker, og at han stoler på lidenskapen sin. Han må være målrettet og ikke la seg påvirke.

Tommy Ingebrigtsen

Født: 8. august 1977

Fra: Trondheim

Yrke: Skihopper

Derfor var han vidunderbarn: På hopplandslaget som 16-åring. Vant storbakkerennet under VM i Thunder Bay som 17-åring i 1995.

17-årige Tommy Ingebrigtsen ankommer Fornebu Lufthavn etter å ha tatt VM-gull i Thunder Bay. Foto: NTB SCANPIX, Erik Johansen

I dag: Jobber i byggebransjen. Medieminnet: «Dette var et fantastisk renn av Tommy Ingebrigtsen. Jeg har ventet på det, og den gutten kan gå rett til himmels før noen aner det» sa daværende landslagssjef Trond Jøran Pedersen til NTB etter et verdenscuprenn i Courchevel 16. desember 1993. — Hvordan var det å leve med høye forventninger til deg da du var ung?

— Det var fint. Det var ikke noe problem. Jeg hadde et bra system rundt meg.

- Måtte du bære baggene da du var yngst på landslaget?

— Jeg trengte ikke å bære noen bagger. Jeg var flinkere enn dem, så de hadde respekt for meg. Jeg tror ikke Ødegaard må bære noen bagger heller.

- Hva tror du mennesker som lykkes i ung alder har til felles?

— Jeg tror det er interessen for det man driver med. Jeg var alltid ute og lekte i snøen som liten, hele dagen, hver dag. I den perioden var selvfølgelig også foreldrene mine viktige.

- Har du et råd å gi til Martin Ødegaard?

— Fotball er en mye større idrett, det er annerledes. Det virker som han har et bra system rundt seg, med faren og laget. Sett utenfra virker han veldig seriøs.