Det er ikke mer enn ni måneder siden han debuterte i eliteserien for Strømsgodset, 15 år og 118 dager gammel. Det var i seg selv en sensasjon. Tiden etterpå har han brukt til å stadfeste et usedvanlig talent, men også et godt hode. Det siste er ikke minst viktig når tenåringen skal forvalte den gaven og de ferdighetene han har fått utlevert.

For historien er full av store talenter med strålende utsikter. Den er også full av talenter som har falmet og druknet i middelmådighet, og slik sett befinner Martin Ødegaard seg fremdeles i et uoversiktlig farvann. Han kan blomstre og bli den internasjonale profilen han tegner til å bli, men statistisk sett kan han like gjerne bli nok en stjerne som sluknet og ble borte. Norske spillere har i de senere årene med påfallende stor regularitet kommet til kort når de har prøvd seg i utlandet.

Godt hode

Fra utsiden betraktet ser Martin Ødegaard ut til å være godt nok utrustet til å unngå å havne i den kategorien. For et usedvanlig teknisk og taktisk talent er ikke komplett uten at også hode, holdninger og mental styrke er til stede. Selve begrepet talent er ufullstendig hvis man glemmer å ta hensyn også til den dimensjonen. Jeg kjenner ikke Martin Ødegaard annet enn av omtale og fremtoning, men så langt som de flyktige bruddstykkene av en karakter lar seg tolke, er det format også over ungguttens mentale ballast.

Kommentator i Bergens Tidende, Knut Langeland.

Midt i all oppmerksomheten rundt hans egen person har han tilsynelatende holdt beina godt plantet på bakken, og den samme jordnærheten synes å prege også de nærmeste rådgiverne rundt ham, inkludert hans far, Hans Erik Ødegaard.Real Madrid er å gape høyt. De kongelige fra den spanske hovedstaden er åpenbart ikke den tryggeste klubben han kan velge. Å gå direkte fra norsk eliteserie, til det som kanskje må beskrives som verdens beste klubb, innebærer at Martin Ødegaard hopper over minst ett naturlig karrieresteg. Det er naturligvis et sjansespill, men spanjolenes planer for nordmannen synes å være gjennomtenkte, og for meg er spansk fotball et langt bedre alternativ enn Premier League for en spiller med Ødegaards ferdigheter — og mangler. For om talentet er ubestridt, er også utilstrekkelighetene åpenbare. Som de alltid vil være hos en 16-åring.

Mulighet uten sidestykke

Velger han de helhvite, kommer han til en klubb der ikke bare alt er på stell, men der også muligheten til å lære og vokse er så godt som uten sidestykke. For hvor er sjansen bedre til å blomstre og trives enn nettopp i selskap med verdens beste? Hvem er bedre egnet til å gjøre en god spiller enda bedre, enn nettopp verdens beste? Så gjenstår det å se i hvilken grad han er i stand til å utfordre spillere som Toni Kroos, James Rodriguez, Luca Modric og Sami Khedira om en plass i oppstillingen. Det skjer nok ikke over natten, og kanskje er Real Madrids interesse for nordmannen aller mest tuftet på en kynisk tanke om at han iallfall ikke må havne hos konkurrenten Barcelona.

Martin Ødegaard er anerkjent som et av verdens største fotballtalenter. I spansk presse blir han omtalt som "perlen fra nord". Det gir ingen garantier om fremtidig hell og lykke, og sjansen for å lykkes i Real Madrid er objektivt og statistisk sett ikke bare mindre, men vesentlig mindre, enn risikoen for å mislykkes. Slik sett finnes det mange gode argumenter for å advare mot den overgangen som nå synes å være på trappene. Men et steg tilbake går det alltid an å ta. Det steget Martin Ødegaard nå har fått sjansen til å ta, tilbys bare noen få.

Da er det bare å ønske lykke til!