EKEBERGSLETTA (bt.no): Dommeren blåser for pause i juniorkampen mellom Follese og Modum. Pausepraten skiller seg ikke noe fra den Modum gjør, men handlingen som følger har gjort Follese til en aldri så liten snakkis i Fotball-Norge.

Spillerne som ikke var involvert i førsteomgangen får beskjed om å gjøre seg klar – de skal spille den neste. Spillerne som ble byttet ut i pausen, får beskjed om å holde seg varm – de skal innpå igjen senere i kampen.

Alle spillerne skal spille minst 50 prosent av kampen. Det er en paragraf Follese Fotballklubb har implementert i klubbreglementet.

— Vanligvis gjelder regelen opp til juniornivå, men i Norway Cup skal vi også bruke regelen på juniorlaget, forklarer trener og klubbens spillerutvikler, Nils Kristian Flatøy.

FLAGGER HØYT: Folleses flagg blir plantet ved banene på Ekebergsletta før hver kamp, selv om det ikke rager like høyt som de mange nasjonsflaggene. Foto: Håvard Bjelland

Svensk interesse

— Ingen skal dra til Norway Cup og bare ha spilt 18 minutter fotball. Det er slike opplevelser som gjør at spillere slutter på fotball, legger han til.

Det var Askøyværingen som først omtalte Folleses unike regel, og saken er siden blitt omtalt i både BA og VG. Oppmerksomheten rundt regelen har gjort at flere klubber har tatt kontakt med klubben fra Askøy. Flatøy har mottatt rundt tyvetalls telefoner fra klubber rundtom i Norge, i tillegg til én klubb fra Sverige. De ønsker å lære mer om "Follese-metoden".

— De ønsker å få oppskriften. De vil vite hva vi har gjort, hvordan vi gjør det og hvilke eventuelle utfordringer vi har møtt. Jeg har lovet dem at jeg skal skrive alt ned, kanskje allerede under Norway Cup, sier Flatøy.

Under juniorkampen mot Modum var metoden enkel. Spillerne byttet i pausen, slik at det var enkelt å holde oversikt. Men på klubbens G16-lag går de mer systematisk til verks. Trener Torolf Pedersen fører ned antall spilte minutter i sitt eget skjema, og har dermed en oversikt over hvor mange minutter hver spiller har spilt i løpet av sesongen. Målet er ikke nødvendigvis at alle skal ha spilt like mye, men at alle skal ha spilt minst 50 prosent av tiden.

— Hvis en spiller gjør det bra, så holder vi han gjerne utpå litt lenger. Men det betyr ikke at alle de andre ikke får spille minst 45 minutter. Alle spiller ikke like mye, men de spiller minst halvparten av tiden, forklarer han.

Merker utvikling

Sportslig har det gitt resultater, mener de. Resultatene er som før, men fremgangen hos de antatt svakeste spillerne har vært enorm.

— De spillerne som i utgangspunktet ikke var gode nok til å være en del av førstelaget, starter nå kamper fordi de har spilt på seg selvtillit og hatt det gøy med fotballen, sier trenerkollega Svein Gunnar Asbjørnsen.

— Spillere har kommet til oss og sagt at de ikke har vært vant med å starte kamper – at de gjerne bare har spilt fem minutter mot slutten. Nå har de en helt annen glede av fotballen, legger Pedersen til.

- Hva skjer hvis dere tar dere helt til finalen, Flatøy? Vil det være like enkelt å følge regelen som trener da?

— Har vi klart å komme til finalen med regelen, så klarer vi å spille finalen med den også, sier han.

Roses av spillerne

Spillerne selv har bare gode ord å si om metoden. De mener det er med på å gjøre Norway Cup til en gøyere opplevelse for alle.

— Vi har gjort det like bra som vi pleier, selv om alle spiller omtrent like mye. I tillegg er det kjekkere for alle sammen, for alle er med og bidrar, sier Remi Lie (17).

— Det er ingen som sutrer eller føler seg utenfor fordi de ikke får spille. Selv om jeg kunne tenkt meg å spille hele kampen, så er det mye viktigere at alle får slippe til, sier lagkamerat Tomas Sørensen Rognli (17).

ROSER REGELEN: Remi Lie (i midten) og Tomas Sørensen Rognli (til h.) er begge positive til Folleses femtiprosentsregel. De mener den er med på å skape et bedre miljø i laget. Foto: Håvard Bjelland

— Betyr dette at dere kun ser på dere selv som en breddeklubb nå, Flatøy? - Vi har ikke tatt et bevisst valg om å være en breddeklubb, men vi har tatt et valg om å satse på spillerutvikling, sier han, og forklarer:

— De beste spillerne kan uansett spille hele kampen eller få matching på lag på et høyere nivå. Det som er viktig for oss er at flere synes det er gøy å spille fotball igjen. Mange har også kommet tilbake til klubben.

Ros fra NFF

NFFs utviklingsdirektør, Alf Hansen, roser Folleses metode, og håper at andre klubber også lærer av erfaringene de gjør seg.

— Det er alltid interessant å bruke historier fra klubber som gjør gode grep. Samarbeid mellom klubbene er viktig for å dele erfaringer. Vi kommer til å følge med på erfaringene som Follese gjør seg, sier han.

Per nå er ikke femtiprosentsregelen en del av NFFs allmenne reglement. Det vil den neppe bli heller, uavhengig av hvilke resultater det gir for Follese.

— Vi har ikke planer om å lage dette som regel hos oss. Å ha en generell regel på dette ser vi på som vanskelig. I ungdomsfotballen er det alt fra satsingslag til kompislag, sier Hansen, og legger til:

— Det som er viktig og bra er at klubbene selv setter disse reglene. Om de har ambisjonene om å ha en sånn føring, så er det er viktig grep for breddeidretten. Om det hindrer toppen, så må spillerne eventuelt ta stilling til det.