RUSTAD: I ekte norsk sommervær fikk Colourful Friendship Team United en drømmestart på turneringen.

For det er ikke Norway Cup uten regn, og på turneringens første kampdag øste regnet ned i Oslo. Men i plaskregn og 13 varmegrader spilte åtte norske og åtte kenyanske gutter seg til en overbevisende 2–0-seier i første kamp.

— Været gjorde det ekstra tøft, men det var deilig å vinne, sier elverumsgutten Peder Magnus Norman (16), som er én av lagets to kapteiner.

Lagets kenyanske kaptein, Pryson Malongo, er her i aksjon i regnværet på Rustad. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Lagets andre kaptein, kenyanske Pryson Malongo (14), er svært fornøyd med at det ble seier i første kamp, og håper at laget i de knallgule draktene kan nå langt i årets turnering.— Dette er den sjette kampen vi spiller sammen, og vi er ennå ubeseiret, sier Norman stolt.

Rett i gudstjeneste

Etter kampen var det bare å få av seg klissvått tøy, få på seg noe tørt og skynde seg i bussen. Neste stopp for det fargerike vennskapslaget var gudstjeneste i Bekkelaget kirke, der laget var æresgjester.

Colourful Friendship Team United er et samarbeid mellom Stiftelsen SANA, MYSA (Mathare Youth Sports Association), MYSAs venner i Norge, Norges Fotballforbund og Norsk Fotballtrenerforening – der det er sistnevnte som står i spissen for prosjektet.

Da skoleferien startet i år, ble åtte utvalgte fotballungdommer fra Norge sendt til Mathare-slummen i Nairobi i Kenya for å møte sine Norway Cup-lagkamerater.

— Vi har kalt det «To Africa to learn». Vi bør være med å dele, og vi bør være åpne for å hente impulser, ideer og ikke minst se hvilke verdier som ligger til grunn for å drive god idrett. Vi kan lære mye av Afrika, forteller Teddy Moen, daglig leder i Trenerforeningen og leder for Colourful Friendship Team United-prosjektet.

Fra hele landet

MYSA har valgt ut de kenyanske guttene, mens Trenerforeningen har valgt ut de norske spillerne basert på søknader fra gutter fra hele landet – noe som resulterte i spillere både fra nord og sør.

Colourful Friendship Team United ber alltid sammen før og etter trening og kamp - uavhengig av religiøs bakgrunn. Foto: Pernille Ingebrigtsen

I tillegg til møtet i Kenya tidlig i ferien har laget også vært samlet den siste uken foran Norway Cup – der de har trent i Kragerø og på Sørlandet. Og mot Ørsta 2 så laget veldig samspilt ut.— Guttene fungerer veldig bra sammen, og de henger sammen som en stor gjeng, sier trener og prosjektleder Tarjei Dale.

Skal spille på Ullevaal

Han forteller at de ikke har satt seg noe mål for hvor langt de ønsker å nå i turneringen.

— Uansett hvordan det går, har vi allerede vunnet. Til tross for ulik kultur og religion ser vi at vi kan gjøre ting sammen, og at det egentlig bare er små forskjeller mellom oss, sier Dale som har 16 gutter som er helt i hundre foran mandagens kamp mellom Vålerenga og Lillestrøm.

For etter egen kamp på Ekeberg, skal laget spille mot Vålerengas gutter 16-lag på selveste Ullevaal en halvtime før eliteseriekampen mellom VIF og LSK sparkes i gang kl. 19. — Det kommer til å bli veldig stort for dem, sier Dale.