Gresset er grønt og fint på Viking stadion. Når det nå skal innvies i treningskampen mot Rosenborg må Viking starte jobben med å bli et godt hjemmelag igjen.

Sist sesong vant Viking bare fire av femten hjemmekamper. Fire seire av femten mulige. Det er en uhyre svak hjemmestatistikk.

Til sammenligning hadde vi ni seire og bare ett tap på Viking stadion i 2013. Selv i svake sesonger som 2010 og 2011 hadde Viking dobbelt så mange seiere på eget gress som i 2014. Lag med ambisjoner om plassering på øvre halvdel av tabellen må være sterke hjemme. Bronsesesongen 2007 var Viking ubeseiret på eget gress. De av oss som husker så langt minnes et hjemmelag proppfull av selvtillit og et lag med egenskaper som kunne åpne et hvert forsvar.

Den selvtilliten manglet det mye på i fjor. Det startet brukbart, men etter hvert ble Viking feige på eget gress. Målet om å dominere på hjemmebane ble forlatt, og i stedet overlot en initiativet til motstander. Legg til Vikings store problemer foran mål, og du har forklaringen på den elendige hjemmestatistikken. Vikings 12 uavgjorte kamper i fjor er det triste beviset på hvor mye laget slet med å avgjøre kamper.

Denne vinteren har Jonevret og assistent Burchnall jobbet med å utvikle en ny spillestil basert på ballbesittelse og høyt balltempo. Jeg antar at målet er å utvikle en stil som kan åpne opp motstanderen på hjemmebane. Viking har også spillertypene som kan mestre en slik stil.

Hoseth, Sverrisson og Jørgensen er spillere som kan slå de rette pasningene. Fremover på banen har vi spillere med fart og evne til å gjøre det lille ekstra i Yanni, Adegbenro og Steinthor (hvis han finner seg selv igjen). Så gjenstår det å se om vi har spillere som kan putte ballen i mål.

Det er en krevende spillestil, og det har lugget litt i de siste treningskampene. Det kan fort bli balltrilling uten særlig gjennombruddskraft.

Derfor handler det også om å våge. Selvtilliten på hjemmebane er ikke noe som kommer av seg selv. Den må opparbeides gjennom gode prestasjoner og resultater. Derfor må Viking gå ut på stadiongresset med en tøffere innstilling enn tidligere. Laget har nå to treningskamper på hjemmebane før alvoret starter. Det er nå grunnlaget kan legges for god flyt på eget gress.

Treningskampen mot Rosenborg i morgen blir også premiere på liveblogg fra undertegnede. Du må gjerne bidra med kommentarer og spørsmål. Vi kjører i gang en time før kampstart.

Hva mener du? Skal du på stadion? Har du tro på at de nye stilen vil gi flere hjemmepoeng?