LA MANGA: Viking er ikke noe særtilfelle, heller regelen.

— Det er alltid vanskeligere for den lokale gutten å nå opp enn for en som kommer utenfra, gjerne kjøpt og betalt fra et annet land, sier unge Birger, i Viking bare kjent som Biggi.

— Jeg var liten, ja, et hode kortere enn alle andre fra 11–12-årsalderen, men jeg visste med meg selv at jeg ville vokse en dag og la derfor ned enorme mengder egentrening.

— Jeg øvde og øvde på ting jeg visste måtte til for å bli god, jeg trente teknikk, jeg trente pasninger, jeg trente spilleforståelse. Og ingenting var kjekkere enn når jeg tok en grisetakling på en stor motspiller som ble liggende igjen med sutrete mine, ler Birger som var del av de gode 93 og 94-årgangene i Viking.

Viking sto øverst

Han ønsket av alt i verden å bli Viking-spiller, bodde dagen lang på Vestbanen, startet i klubben som 4-åring og spilte til den sommeren han var siste års junior.

— Jeg fikk aldri de sjansene jeg mente jeg burde få, i det minste på 3.divisjonslaget. Beskjeden var som alltid: "Du er for liten, Birger."

— Jeg ble satt i bås og ble værende der, tenk hvor mange som har det slik, sier han ettertenksomt.

Så ved en tilfeldighet ble han oppdaget da fotball-linjen ved St. Svithun spilte kamp i England.

- Fikk en trener som trodde på meg

Championship-klubben Middlesbrough så noe Viking ikke så. I en av verdens mest fysiske ligaer, nivå to i England, trodde de på lysluggen – tross den manglende størrelsen og fysikken.

Birger fikk A-kontrakt og spilte med u21 laget til den tidligere Premier League-klubben nordøst i England.

— Det var som å komme til en helt annen verden. For første gang fikk jeg en trener som trodde på meg, jeg ble satt på eget fysisk program, la på meg åtte kilo muskler på tre måneder og fikk spille U21–fotball i England.

— Det er utrolig hva selvtillit gjør med deg. Selv om jeg ikke fikk fornyet kontrakt i Middlesbrough, var jeg en helt annen og offensiv person da jeg kom tilbake.

— Derfor tok jeg først kontakt med Sandnes Ulf og trente litt der, men tenkte mest på retur til England. Da det ikke ble noe av, tok jeg kontakt med Stabæk. Ble invitert bort, fikk vise meg og stod med kontrakt i handa etter fem treninger.

- Du må være litt frampå

Birger Meling har alltid vært utadvendt, har lært det, snakker, tar initiativ.

— Du må være litt frampå, by på deg selv. Nå har jeg det helt topp.

— Da jeg debuterte fra start mot Sogndal i siste kampen i fjor høst, skal jeg være ærlig å si at jeg tenkte: "Jeg klarte det, ikke på grunn av, men på tross av Viking."

I tredje serierunde, hjemme på Nadderud, spiller han gjerne fra start – mot nettopp Viking, og det er ikke umulig.

Etter å ha fått prøvd seg to ganger i fjor høst, første innhopp mot Ålesund og siden 67 minutter mot Sogndal, har han spilt samtlige treningskamper for Stabæk i vår, de siste seks fra start, enten som back eller venstre kant.

- En slik type jeg vil ha

Den amerikanske treneren, Bob Bradley, er full av lovord.

— Hvis du spør om han er sikker blant de 11 som starter, så er han ikke de, men han er sikker i den gruppen jeg velger fra, sier Bradley til Aftenbladet.

— Birger har tatt store steg og utviklet seg mye gjennom vinteren. Han er en fighter, har sterk mental styrke og masse energi i spillet sitt. Han er temposterk, han jobber veldig hardt, han er slik type jeg vil ha, skryter Bradley.

Stabæk har nylig kjøpt en russisk venstreback.

— Jeg skal jobbe for en plass på laget uansett, venstre back eller venstre kant, det spiller ingen rolle, smiler Birger Meling.

Birger Meling

Yrke: Fotballspiller

Født: 17. desember 1994. Fra: Stavanger.

Klubb: Stabæk

Tidligere klubber: Viking, Middlesbrough