For to måneder siden gikk Odd Grenland på en stjernesmell på Lerkendal, og Dag-Eilev Fagermos menn måtte reise fra Trondheim med stygge 7-0 i bagasjen. Siden har laget fra Skien vunnet seks av sju kamper, og spilt uavgjort mot Molde.

— Hvordan forklarer du snuoperasjonen, Fagermo?

— Jeg ville ikke kalle det en snuoperasjon, for vi vant de to siste kampene før tapet på Lerkendal. Vi slo både Viking og Aalesund før det stygge tapet mot Rosenborg, men det er 7-0 folk husker, sier Odd-treneren til Aftenposten.no.

På de 12 siste kampene har Odd ni seiere og to uavgjorte, minner Fagermo om.

Det har tatt den gamle cupgrossisten høyt opp på tabellen, og nå snakkes det om medalje i klubblokalene.

— Ja, det er noe vi i gruppa er enige om. Odd har aldri før tatt medalje, og vi kan bli historiske. Det har vi lyst til. Fortsetter vi i denne formen, kan vi slå både Sarpsborg og Sogndal, og det er et innbyrdes oppgjør mellom Tromsø-Rosenborg som kan hjelpe oss. Vi vet at sølv er en mulighet nå, sier Fagermo.

Historisk medalje

I sommer pratet han om nedrykk, og Odd virket å være i utakt. Treneren mener et omfattende generasjonsskifte, skader og litt uflaks gjorde at poengene satt langt inn i vår. At høsten har vært formidabel er spesielt gøy for de unge guttene, synes Fagermo.

- Vi har pensjonert en del av de gamle gutta. Nye krefter har tatt tak, og det har tatt litt tid. En medalje vil bety enormt for Odd , sier han.

Den tidligere Godset-sjefen er også tydelig på at en høstsesong som den Odd har hatt, kan leses på flere måter.

— Egentlig burde Brann, Rosenborg, Viking og Vålerenga blitt de fire beste på tabellen hvert år. Sånn er det dessverre ikke i Norge. Det er alltid noen andre som også blander seg inn der oppe, som oss, og det må endres om vi skal kunne få til noe ute i Europa. Det må kvalitetsheving til.

- Hvordan da?

— Jeg tror blant annet den nye TV-avtalen er positiv, for det bidrar til mer forutsigbarhet rundt når kamper skal spilles. Det blir ikke spredt over fire dager nå. Men de fire-fem største klubbene er nødt til å få ut potensialet sitt.

Kan gjenskapes

- Er storklubbenes sviktende form en årsak til at Odd har gjort det bra?

— Odd er en god klubb med bra spillere. Men det er et svakhetstegn for norsk fotball at vi utfordrer klubber med helt andre ressurser. Som sagt burde det vært høyere nivå og bedre kvalitet i de største klubbene.

- Våger Odd å si at det skal satses mot medalje også neste år, eller er det fremdeles forbeholdt såkalte storklubber?

— Det er et godt spørsmål. Får vi beholde spillerne vi har, og forsterket med noen nye, så har vi en mulighet. Da kan dette gjenskapes. Men skal vi selge unna igjen, så kan alt skje. Vi vil gjerne være med helt i toppen, sier Fagermo.

PS. I fjor endte Odd på femteplass, året før ble det fjerdeplass på den tradisjonsrike klubben.