Ifølge Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet IBU, kommer det neste uke en liste over skiskyttere som er dopingtatt.

Besseberg sier til NRKat det dreier seg om gamle prøver som er testet med nye metoder og som så har gitt positive utslag.

— På grunn av ny teknologi så har vi utviklet nye testmetoder som gjør at vi nå kan teste prøver på nytt, og på grunn av disse testene har vi funnet positive dopingprøver, sier han.

Ifølge Besseberg kommer det en pressemelding neste uke som navngir de dopingtatte utøverne.

Vil ikke si om nordmenn er involvert

Han vil ikke si noe om hvilke mesterskap prøvene stammer fra eller hvilke nasjoner de dopingtatte utøverne kommer fra.

– Jeg kan ikke gå i detaljer nå, men vi har positive prøver, og det er snakk om utøvere fra flere nasjoner, sier han.

IBU-presidenten vil ikke svare på om nordmenn er blant de dopingtatte.

– Jeg vil anbefale at du venter til pressemeldingen kommer. Jeg kan ikke gå inn på dette nå, sier han til NRKs reporter.

Det norske skiskytterforbundets pressesjef Gunnar Nybø er sammen med de norske utøverne i Oberhof lørdag kveld.

Han har dette å si til Aftenposten på spørsmål om nordmenn er involvert:

— Vi har ingen indikasjoner på at det er noen norske utøvere. Utover dette gir vi ingen kommentar nå.

Under fjorårets OL i Sotsji ble den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher Stehle tatt for bruk av metylheksanamin. Hun ble siden utestengt.

I fjor høst trakk russeren Alexander Loginov seg fra verdenscupåpningen etter en positiv prøve. I desmber hevdet en tysk tv-dokumentar at Russland drev med systematisk doping.

Mistenkelige prøver

I etterkant av Sotsji kom det fram i en artikkel i New York Times at det under OL i Salt Lake City i 2002 ble avgitt flere mistenkelige prøver av to skiskyttere.

— Testing av EPO er komplisert - det er mange forskjellige steg i analysen. Hvert av disse stegene må gi riktige svar for at vi skal gå videre med prøven, sa testansvarlig for 2002-OL Don Catlin til Aftenbladet i mars.

— Analysene av disse to prøvene var ikke ferdige - de var derfor verken negative eller positive, sier han.

- Vil du kalle prøvene for mistenkelige?

— Ja, det er et dekkende ord. Det er mistenkelige prøver i hvert eneste OL.

Catlin sa at videre at en analyse av disse to prøvene ikke ville gitt et fullstendig resultat, og at man derfor valgte å droppe disse sakene.

Anders Besseberg var IBU-sjef også i 2002, og sa dette om saken i fjor:

— Da jeg ble kjent med artikkelen, tok jeg umiddelebart kontakt muntlig med formannen i den medisnske komiteen i IOC, Arne Ljungqvist. Han kjente heller ikke til dette. Han mente han burde ha visst om saken. Jeg mailet artikkelen over til IOC straks jeg leste den. Det er de som har ansvaret for dopingprøvene i OL.

Måtte klype seg i armen

— Man skal aldri la seg overraske over noe i antidopingarbeidet, men jeg måtte klype meg i armen og spørre meg selv: «Kan dette som her er skrevet, være riktig?». Jeg kjenner ikke New York Times som annet enn en stor og seriøs avis, derfor er det ikke riktig av meg å la dette ligge, uansett er det min plikt og mitt ansvar å forfølge saken i og med at det hevdes at to skiskyttere har avlagt positive dopingprøver.