Ifølge den offisielle statistikken ble tre langrennsløpere tatt for bruk av det EPO-lignende stoffet darbepoetin i OL i Salt Lake City i 2002: Johan Mühlegg (Spania), Larissa Lazutina og Olga Danilova (begge Russland).

Ifølge New York Times testet også to skiskyttere positivt i mesterskapet, uten at IOC (den internasjonale olympiske komite) ville gå videre med sakene.

Mye arbeid

Det sier Don Catlin, som var ansvarlig for testarbeidet under lekene, i et intervju med avisen.

Ifølge intervjuet, som ble publisert i forkant av årets OL i Sotsji, tok ikke IOC og Catlin sjansen på å gå videre med alle fem tilfellene — og droppet derfor sakene mot de to skiskytterne. Årsaken skal ha vært at de regnet med mye arbeid med sakene mot de tre langrennsløperne og var usikre på om sakene ville holde vann hvis de ble tatt videre til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport).

— Hvis du taper i CAS er det et slag i ansiktet, så Jaques (Rogge, daværende IOC-president) stilte meg ett spørsmål: «Kan du vinne saken i CAS?» Jeg svarte at det var mulig, men kun for de tre første. Så vi bestemte oss for å stoppe der, vi kunne ikke risikere å prosedere alle fem. Taper du kun én av sakene, er troverdigheten din på dette området ødelagt, sier han i intervjuet.

Det er mistenkelige prøver i hvert eneste OL.

- Prøvene var mistenkelige

Overfor Aftenbladet modererer Catlin denne påstanden.

— Det stemmer ikke. Testing av EPO er komplisert - det er mange forskjellige steg i analysen. Hvert av disse stegene må gi riktige svar for at vi skal gå videre med prøven, sier han torsdag.

— Analysene av disse to prøvene var ikke ferdige - de var derfor verken negative eller positive, sier han.

- Vil du kalle prøvene for mistenkelige?

— Ja, det er et dekkende ord. Det er mistenkelige prøver i hvert eneste OL.

Catlin sier at videre at en analyse av disse to prøvene ikke ville gitt et fullstendig resultat, og at man derfor valgte å droppe disse sakene.

Bekrefter Rogge-samtale

Han bekrefter samtalen med Rogge. Han sier at også Arne Lundqvist, medisinsk ansvarlig i IOC, var til stede. Dette var på OLs siste dag.

— Da sa jeg til han at det fantes positive prøver og at det kunne være flere saker - ikke at det kom til å bli flere saker.

Catlin hevder han ikke vet hvilke eller hvilket land de to aktuelle utøverne kommer fra.

På spørsmål om det er vanlig å inngå avtaler slik han og Rogge gjorde, svarer han:

- «Avtale» er ikke et beskrivende ord. Rogge har vært den fremste forkjemperen for antidopingarbeid. Systemet trenger mektige personer som Rogge for å holde sporten ren. Han har gjort mer enn noen for å fjerne doperne fra sporten.

Besseberg kontaktet IOC

Anders Besseberg var president for IBU - det internasjonale skiskytterforbundet i 2002 - og er det fortsatt. Han ble overrasket da han leste artikkelen om de to positive prøvene i New York Times.

— Jeg har aldri vært klar over den saken og tror ikke det har vært mange som har visst om dette. Jeg kan bekrefte at vi i IBU aldri har hatt saken på vårt bord, sier Besseberg til Aftenbladet.

PRESIDENT: Anders Besseberg ble sjokkert da han leste om positive prøver i New York Times. Foto: NTB scanpix

— Da jeg ble kjent med artikkelen, tok jeg umiddelebart kontakt muntlig med formannen i den medisnske komiteen i IOC, Arne Ljungqvist. Han kjente heller ikke til dette. Han mente han burde ha visst om saken. Jeg mailet artikkelen over til IOC straks jeg leste den. Det er de som har ansvaret for dopingprøvene i OL, sier han.

Måtte klype seg i armen

— Man skal aldri la seg overraske over noe i antidopingarbeidet, men jeg måtte klype meg i armen og spørre meg selv: «Kan dette som her er skrevet, være riktig?». Jeg kjenner ikke New York Times som annet enn en stor og seriøs avis, derfor er det ikke riktig av meg å la dette ligge, uansett er det min plikt og mitt ansvar å forfølge saken i og med at det hevdes at to skiskyttere har avlagt positive dopingprøver.

- IOC må komme på banen og klargjøre dette. Jeg forventer at de kommer med en redegjørelse, sier Besseberg.

Besseberg er også medlem av foundation board i WADA (det internasjonale antidopingbyrået).

Dopingdokumentar

Aftenbladet har vært i kontakt med IOC, men de vil ikke kommentere saken.

Navnene på de to utøverne ble aldri offentliggjort, heller ikke hvilken nasjon de kommer fra.

Både Mühlegg, Lazutina og Danilova ble fradømt sine medaljer fra mesterskapet.

Don Catlin er en av kildene i SVTs dokumentar «Blodracet 2», som ble vist onsdag kveld.

I dokumentaren uttaler han blant annet at medaljevinnere i Salt Lake City var dopet, men ikke ble tatt. Den norske langrennsløperen Anders Aukland konfronteres i programmet med sine høye blodverdier.