I kjølvannet av Sotsji-OL avslørte den tyske TV-kanalen WDR at russiske utøvere hadde skaffet seg bedre utholdenhet ved å inhalere edelgassen xenon.

I mai satte det internasjonale dopingbyrået WADA xenon-gass på listen over forbudte stoffer.

Nå kommer den tyske allmenkringkasteren ARD, som WDR er en del av, med ytterligere avsløringer om russisk dopingpraksis, skriver det nederlandske mediehuset NOS.

Onsdag sender ARD en dokumentar der de hevder at russiske myndigheter sponser systematisk doping i idretten.

I programomtalen på ARDs hjemmesider beskrives dokumentaren slik:

— Filmen presenterer en unik innsikt i et sportsystem som vanligvis er fullstendig lukket. Journalisten Hajo Seppelt kommer med mange hemmelige dokumenter og fakta som antagelig forklarer Russlands sportsprestasjoner.

Sammenlignes med Øst-Tyskland

Det er journalisten Hajo Seppelt som står bak dokumentaren. Han var også mannen bak xenongass-avsløringene. Etter Sotsji-OL skal Seppelt ha fått henvendelser fra varslere, med bilder, lydopptak og dokumenter som skal bevise at Russland har bedrevet systematisk doping i stor skala.

— Jeg trodde ikke at et dopingsystem i 2014 kunne ha så mange likheter med det Øst-Tyskland drev med, sier Seppelt.

— Russisk idrett er under fullstendig kontroll av myndighetene. De prøver å skjule de mørke sidene, men det er en boble som vil sprekke på et visst tidspunkt, sier Seppelt.

Russland vant medaljestatistikken i Sotsji-OL foran Norge og Canada. Det har ved flere anledninger blitt rettet kritiske pekefingre mot russisk dopingpraksis den siste tiden.

Den russiske skiskytteren Alexander Loginov trakk seg fra helgens verdenscupåpning i Östersund etter en positiv dopingprøve.

I tillegg har det vekket reaksjoner at den russiske skøyteløperen Pavel Kulizhnikov har levert oppsiktsvekkende bra tider i sesongstarten, etter å ha kommet tilbake fra to års dopingutestengelse.