Hverken Henrik eller Flip har vært under det særnorske OL-kravet, men pappa Gjert mener det må holde at begge kommer til EM-finalen. Det er å dokumentere form.

— Filip har ikke løpt et eneste dårlig løp i år. Han er god for 3,33 og kan vinne hele greia (EM). Henrik vaset litt mer bak der, men hadde kontrollen. På treningene har Filip slått Henrik i alt som er, men Henrik har et utrolig sterkt løpshode. Det er i alle fall ingen tvil om at begge må til OL, gjentar Gjert Ingebrigtsen.

TIL FINALE: Filip Ingebrigtsen vant sitt heat og tok finaleplass. Foto: NTB scanpix

Bedre å være friskHan forklarer Filips store fremgang med at han for en gangs skyld har sluppet å få sesongen avbrutt av sykdom. Filip vant sitt forsøksheat overbevisende på 3.40,25. Henrik ble nummer to i sitt heat med 3.39,66. Snorre Holtan Løken ble slått ut.

– Jeg visste at formen er god, men mye kan skje i en semifinale. Dette gikk imidlertid overraskende lett, og jeg hadde full kontroll, sier Filip, som jublet både da han løp over mål og etterpå også. Noe så stort som en EM-semifinale har han selvfølgelig aldri vunnet før.

Henrik har dobbeltsjanse

Henrik Ingebrigtsen var både glad for at han gikk til finalen og at han ikke gikk over ende 230 meter fra mål.

— Franskmannen greide ikke å holde farten, jeg holdt litt igjen og fikk tsjekkeren på meg. Det var ikke mye om å gjøre at jeg gikk over ende, sier eldste løperbror og peker på leggen der merkene etter franskmannens piggsko synes godt.

Henrik kom rett fra St. Moritz og sjekket ikke inn på hotellet før klokken 15 torsdag – bare tre og en halv time før semifinalen. Årsaken er at han vil ha best mulig utbytte av høydetreningen når han starter også på 5000-meterfinalen søndag.

Oste av selvtillit

Pappa Gjert var i det svært muntre hjørnet og regnet ut at 15 prosent av finalefeltet kommer fra Team Ingebrigtsen. Mindre slagferdig var ikke Henrik, som fastslo:

— Heldigvis slipper vi å ha med Jakob!

- Hvem kommer til å bli best av Henrik og Filip?

— Filip oser av selvtillit og ville ha greid 3,34-,3,35 i år hvis han ikke hadde måttet dra alle løpene. Men Henrik har et fantastisk løpshode. Jeg tror begge blir topp seks. Vi har ikke laget noen formtopp til EM. Det er i OL vi skal være best. Da kan forhåpentlig Henrik slippe å løpe bare på ett ben, sier Gjert og tenker på sønnens langvarige problemer med låret og en vond tå – en tå som ble bedøvet i semifinalen.

Bedøvelsen sitter absolutt ikke i hodet på Team Ingebrigtsen!