Etter å ha sett lillebror Filip ta seg til finale, var det Henrik Ingebrigtsen sin tur i det tredje og siste kvalifiseringsheatet på 1500 meter.

25-åringen kjørte samme taktikk som lillebroren med å ligge på halen fra start, og kom som et skudd på oppløpet, men måtte se seg slått av Jake Wightman som vant heatet på 3.39,32. Men finalebilletten var likevel sikret med tiden 3.39,66. — Jeg vet at det er mye som kan skje. Jeg la meg bare sist og fulgte. Det var overraskende lett, tror ikke jeg pustet i det hele tatt da det var en runde igjen, sa Filip til NRK etter løpet. Han løp forbi alle på siste runde og vant kontrollert.

— Jeg hadde full kontroll, men jeg var lettet da det ikke skjedde noe tull, sa han.

Storebror Henrik, som har både gull og sølv på distansen, løp noen minutter senere. Han la seg som broren bakerst i feltet, men avanserte mot slutten av løpet og endte til slutt på andreplass.

— Jeg føler meg ikke 100 prosent, sa Henrik til NRK, som reiste til Amsterdam fra høydeopphold i Sveits på torsdag.

— Dette blir gøy. Enda mer gøy hvis jeg tar han, eller hvis en av oss tar medalje, fortsatte han.

— Filip imponerte mer i sitt løp, mener NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Snorre Holtan Løken ble nummer fem i det andre heatet med tiden 3.42,97, og klarte dermed ikke å kvalifisere seg til finale.

Finalen på 1500 meter er siste øvelse lørdag kveld, klokken 21.50. MER FRA EM I FRIIDRETT: