AMSTERDAM: Et vondt lår og en vond tå. Det høres ut som det er dobbelt så mye trøbbel som Henrik Ingebrigtsen trenger for å ta sin tredje EM-medalje på rad.

– Medaljekandidat? Nei, ikke på papiret, sier Henrik Ingebrigtsen få timer før han skal løpe forsøk på 1500 meter i EM. Den lave profilen til Sandens-gutten henger sammen med et lårproblem han har slitt med i fem måneder og en vond tå ha han hatt i to år. Ved sesongslutt skal tåen opereres, men før det må den tåle inntil to runder i EM – og eventuelt tre løp i OL.

– Jeg blir bedre og bedre dag for dag, men forventningene er ikke like store som før sesongen. Jeg har hatt trøbbel i oppkjøringen og har ikke fått gjort alt jeg ville ha gjort, sier gutten som sjokkerte med gull på 1500 meter i EM i Helsingfors i 2012. I Zürich for to år siden fulgte han opp med sølv bak franskmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad, som ikke er med i år.

Ingebrigtsen-avslutning holder?

Lårproblemet skyldes en kombinasjon av avrevne muskelfibre og kronisk betennelse. I tåa er det forkalkning og i tillegg liten bit som er løsnet og som må fjernes gjennom et inngrep.

– Tåa må i alle fall ha et inngrep etter sesongen, men jeg håper jeg slipper det med hamstringen. Det gjør mest vondt i akselerasjonen og når jeg skal løpe stigningsløp på treningen, sier 25-åringen, som har ligget i høydetrening i St. Moritz en måneds tid. Han har derfor lite konkurransetrening, men håper at gode egenskaper fra tidligere i sesongen fortsatt er på plass.

– Jeg har hatt mange bra avslutninger i år, og jeg tror ikke det er så mange som skal slå meg i en spurt. Men i et forsøksheat er det ofte mye armer og bein. Jeg er alltid mer nervøs før forsøkene enn finalene. Bare de tre beste går automatisk videre. Det er ganske brutalt.

5000 meter i bakhånd

Henrik Ingebrigtsen har endret planlagt ankomst til EM og dukker ikke opp i Amsterdam før i formiddag – bare få timer før forsøkene begynner klokken 18.25. – Det er med tanke på en eventuell 5000 meter søndag. For å få best mulig effekt av høydetreningen er det best å konkurrere tidlig eller sent. Mellom fem og ni dager er helt håpløst, forklarer han som var Norges største EM-håp før sesongen startet.

Har problemene kostet Henrik for mye, kan kanskje yngre bror Filip overta?

– Han ser "jævlig" bra ut! sier Henrik – og får støtte av pappa Gjert.

– Filip ser kanonbra ut og er en medaljekandidat. Det er en ny situasjon. Henrik skal forsvare noe, Filip skal angripe. Det er mye lettere, sier pappa, som håper på drømmescenario lørdag kveld.

To bla' Ingebrigtsen i 1500-finalen?