Norsk idrett får 660 millioner kroner i spillemidler neste år. Det er en oppgang på 24 millioner fra året før.

Det opplyser den ferske kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) overfor NTB torsdag. I Norges Idrettsforbund (NIF) ble nyheten mottatt med jubel.

— Vi er veldig fornøyd. Pengene går direkte til aktivitet, og det er vår oppgave, sammen med særforbundene, å skape den aktiviteten. Dette viser igjen at enerettsmodellen fungerer utmerket. Sammen med momskompensasjonen og grasrotandelen er dette en fantastisk julegave for norsk idrett, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

Ungdomsåret

For regjeringen er førsteprioritet å møte frafallet blant ungdommen og støtte opp under ungdomsåret 2016, hvor ungdoms-OL i Lillehammer blir høydepunktet.

— Vi skal møte ungdomsidretten offensivt. Mange i tenårene faller fra den organiserte idretten. Det må ses på hvordan vi får med ungdommen videre, sier kulturminister Helleland.

- Hvordan vil dere sørge for at midlene går til ungdommen?

— Rent praktisk setter vi av en pott som vi ønsker skal gå til ungdomsidrett.

- Føler du deg trygg på at idretten vil følge oppfordringen?

— Det er jeg veldig trygg på. Jeg vet at de har stor oppmerksomhet mot det. Det har de hatt i mange år. Det blir ungdommens idrettsår i 2016. Det synliggjøres med ungdoms-OL. Men noe av det viktigste er at de som ikke satser for fullt, har andre alternativer enn å forlate idretten. Det skal være mangfold, sier Helleland.

På linje

— Her er vi helt på linje med regjeringen. Vi vet at en del ungdommer faller fra, og det er en kontinuerlig del av vår satsing å bremse utviklingen. 2016 vil understøtte dette enda mer, og da er økonomi selvfølgelig en del av det svaret, sier Tvedt.

Kulturministeren forteller også at tilskuddet innebærer en økt satsing på idrett for personer med nedsatt funksjonsevne. I tillegg bevilges 500.000 kroner til NIFs flyktningfond.

— Jeg er imponert over initiativet idretten tar for å bidra for dem som kommer til landet. Jeg er glad for at de har tatt initiativ til en aktiv rolle, sier Helleland.

Fondet passerte i september i år 4 millioner kroner. (©NTB)