Tvedt forteller at idretten i kjølvannet av prosessen og avgjørelsen om å ikke søke OL til Oslo i 2022, hadde forventet et anleggsløft. Regjeringen har satt av fire milliarder til et samlet sysselsettingsløft, men ingen av disse midlene går til idrettsanlegg.

— Alle var for idretten i prosessen rundt OL i 2022, men i stedet for OL skulle det komme et løft for norsk idrett. Vi har anlegg for rundt 2,3 milliarder kroner som er godkjent og venter på penger. Dette var en unik mulighet til både å etterleve sysselsettingsløftet og få på plass løftet som ble gitt i forbindelse med OL. Det er dessverre ikke til stede i statsbudsjettet, sier Tvedt til NTB.

Etterslep

Etterslepet for norske anlegg er i dag på tre år, forteller Tvedt. Med onsdagens statsbudsjett i hende, frykter han at det kan øke. Idretten vil trenge drøye to milliarder kroner på å komme à jour.

— Det vil ikke gå ned. Det kan være etterslepet går opp, for vi vet at det er mange som ikke søker om penger fordi køen er så lang, sier han.

— Dette er en nedprioritering av breddeidretten, slår han fast.

Ordningen med momskompensasjon som ble innført i 2010, økes fra 125 til 143 millioner kroner, men Tvedt mener at dette ikke er i nærheten av å dekke behovet.

— Kompensasjonen skal dekke idrettslagenes reelle momskostnader. Tillegget for 2016 dekker ikke engang mangelen for 2015, sier han.

Folkehelse

Idrettspresidenten er også skuffet over at idretten ikke er nevnt i forbindelse med folkehelsa.

— Budsjettet er helt kjemisk renset for idrettens kobling til folkehelsa. Idretten er ikke anerkjent som virkemiddel med tanke på folkehelsa. Det overrasker oss, sier han.

I statsbudsjettet kom det også fram at merverdiavgiften på billetter til store idrettsarrangement økes fra åtte til ti prosent.

— Det vi ser er at en økning av billettpriser fort kan gå utover publikumstilstrømningen. Regjeringen har sagt at den ønsker å gi tilgang til idrettsarrangementer for alle, og med alle leser jeg også de som er på tribunene. Hvis ikke gjelder det ikke alle, sier han.

Arctic-støtte

Han er imidlertid glad på Arctic Race of Norways vegne. Det norske rittet blir tilgodesett med 15 millioner kroner gjennom Nærings- og fiskeridepartementet.

— Det er flott at regjeringen anerkjenner dette, men det stiller jo også noen store spørsmål som hvordan dette skal finansieres. Hvor skal pengene tas fra? Det er andre sykkelritt som Tour of Norway og Tour des Fjords som drives av idrettslag, som også forventer støtte, sier idrettspresidenten. (©NTB)