Sjakk er mer populært enn noen gang i Norge, etter at Magnus Carlsen har vunnet to strake VM-kamper mot Viswanathan Anand.

I en blogg for den anerkjente tyske avisen Zeit, skriver sjakkspilleren og skribenten Johannes Fischer om sjakkens fremvekst inn i norsk populærkultur de siste årene.

— Magnus Carlsen, 24 år og den beste sjakkspilleren i verden, har forandret Norge. Hvert fall TV-atferden til nordmenn. Carlsen gjør sjakk til en TV-begivenhet, skriver Fischer i bloggen.

Fischers blogg kommer i kjølvannet av den nylig avsluttede turneringen EnterCard Chess, som ble spilt i Oslo og sendt av TV2. Det var ingen av spillerne i den ypperste verdenseliten som stilte i turneringen, som ble vunnet av Jon Ludvig Hammer. Det store trekkplasteret var imidlertid Magnus Carlsen, som var med som kommentator i alle sendingene.

Kjendiser som langrennsløper Niklas Dyrhaug, TV-eventyrer Lars Monsen og landslagstrener Per-Mathias Høgmo gjestet programmet, og Magnus Carlsen viste frem sine evner i alt fra basketball, sportsquiz og, selvfølgelig, sjakk.

— Carlsen og norsk TV har vist at sjakk duger som TV-sport, skriver Fischer.

— Mye avhenger av Carlsen som person, men nordmennenes mot til å gjøre sjakk til et show er bemerkelsesverdig, og kan sette en presedens.

20.000 seere

Det er langt fra bare TV 2 som har satset på sjakk i Norge de siste årene. Spesielt VM-kampene har fått bred omtale i mange norske aviser. NRK og VGTV har også fulgt partier live i tv-studio.

NRK fikk dessuten en egen journalist-pris fra det internasjonale sjakkforbundet FIDE i januar, som hyllet den norske statskanalen for å ha «popularisert sjakk for det norske publikummet».

På turneringens åpningsdag spilte Magnus Carlsen basketball. Her sammen med TV 2-profilen Christian Paasche. Foto: Tarjei Joten Svendsen, sjakkbloggen.no

Seertallene for den nylig avsluttede turneringen i Oslo kunne riktignok ikke måle seg med VM-kampene der Carlsen selv har spilt. Det opplyser Bjørnar Thun, kanalsjef i TV 2 Sportskanalen.— Vi har et snitt-tall på rundt 20000 seere totalt lineært og digitalt gjennom sendingene, som var på fire timer hver. Ettersom dette var en kvalifiseringsturnering er seertallene som forventet lavere enn andre sjakkturneringer med Carlsen som deltaker, sier Thun til Aftenposten.

— Vi har fått enorm respons i sosiale medier og flere positive tilbakemeldinger på konseptet som i utgangspunktet var en «gimmick» fra TV 2 Sportskanalens side, legger han til.

Kanalsjefen beskriver TV-sende en turnering uten verdenseliten som et «eksperiment», og et ledd i promotering foran storturneringen Norway Chess i juni, der Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer skal teste seg mot åtte utenlandske elitespillere.

Det håper TV2 at vil bli en ny seersuksess innenfor sjakk-TV.

- Vendepunkt i 2013

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har trukket i trådene i det som har vært en oppsiktsvekkende sjakkboom de seneste årene. Aulin-Jansson forteller om en økning på 30 prosent i medlemstallet i Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund i løpet av 2014. — Det har vært en tilnærmet eksplosiv utvikling, og veldig kjærkomment. Vi er veldig takknemlige for oppmerksomheten, sier Aulin-Jansson til Aftenposten,

Torstein Bae er rangert som landets 14. beste spiller, og har fulgt TV-utviklingen som sjakkekspert i NRKs sendinger. Han merket at interessen for Carlsen var økende allerede for fem år siden, men opplevde VM-kampen i Chennai i 2013 som et vendepunkt.

— Da fulgte plutselig mange hundre tusen med på TV-sendingene. Mange hadde vært fascinert av Magnus som person, men etter VM-kampen i 2013 ble det et økt fokus på sjakkspillet og sjakktrekkene. Folk ble fascinert over åpningene, de små marginene og alt det der. Jeg kunne aldri ha sett for meg denne utviklingen for fem år siden, sier Bae.

Magnus Carlsen er utvilsomt den store frontfiguren for sjakkboomen i Norge. Spørsmålet er hva som vil skje med sjakkinteressen i Norge når han gir seg. Verdensmesteren har til nå ikke gitt noen indikasjoner på at han vil legge opp med det første.

— Jeg har tenkt på hvor lenge jeg skal drive med det her. Jeg skal holde på så lenge jeg er motivert. Det kan være lenge, men det kan også være at jeg bare etter noen år merker at jeg trenger en pause, sa Carlsen i et intervju med Aftenposten tidligere i mai.