15. juni starter Norway Chess — en av tidenes sterkeste sjakkturneringer - opp i Stavanger.

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer er nordmennene som deltar, og de får selskap av åtte av verdens aller beste spillere.

De fleste partiene i turneringen skal avholdes på Hotel Scandic Stavanger Forus, men i valget av arena for den fjerde runden har arrangøren vært mer kreative.

Da skal nemlig spillerne tenke så det knaker i Utstein Kloster på Mosterøy i Rennesøy kommune.

Klosteret ble bygget fra og med 1260-årene, og brukes i dag blant annet som museum.

— Det blir en historisk begivenhet og en fantastisk dag, sier Norway Chess-formann Kjell Madland.

Spurte ikke spillerne

Flere elitespillere har en tendens til å være svært kresne når det kommer til spillesteder. I sammenheng med VM-kamper pleier spillerne inspisere spillelokalet dagen før første parti, og gå gjennom alt fra stoler til brikker med argusøyne.

Norway Chess-formann Madlandinnrømmer at akustikken og lyset i klosteret kan by på utfordringer, men forteller at arrangøren ikke har rådført seg med spillerne.

— Vi har ikke spurt spillerne konkret om klosteret. Men de er kjent med vårt konsept. Det var noen som var litt skeptiske til å spille i en fabrikk (den mekaniske bedriften Aarbakkes produksjonslokaler, journ. anm.), men de ble likevel begeistret etterpå. Sjakken trenger positiv oppmerksomhet, og at det skjer fornying rundt konseptene tror jeg spillerne er positive til, sier Madland.

Lynsjakkrunden på turneringens første dag spilles forøvrig på Flor og Fjære, en øy utenfor Stavanger.

— Vi har hatt som mål dra dag én å prøve å gjøre noe litt spesielt. Det er en del av konseptet å dra arrangementet ut av hotellet og rundt i regionen, sier Madland.

I år er Norway Chess en del av nyoppstartede Grand Chess Tour, som også består av storturneringene i St. Louis og London.