— Jeg vil at flest mulig skal dele min sjakkglede, sier verdensmesteren.

Pennen flyr over sammenrullbare sjakkbrett. Magnus Carlsen hilser, smiler og signerer. Én etter én stiger folk frem fra den lange køen utenfor Egertorget i Karl Johans gate.

Dette er en scene sjakkongen er blitt stadig mer vant med. Det handler ikke lenger bare om å utmanøvrere motstandere ved sjakkbrettet. Visjonen er ikke kun å være verdens beste til å flytte sjakkbrikkene. Visjonen er også å spre sjakken i så stor grad som mulig.

— Jeg vil at flest mulig skal dele min sjakkglede, fastslår Carlsen.

Magnus Carlsen lanserer sjakkbrett, og spiller mot barn på Ark Egertorget. Foto: Monica Strømdahl

— Hvor enn jeg har reist rundt i verden har spesielt barn syntes at sjakk er veldig gøy. Da tror jeg at det kan skape både glede og stimulere hjernen, sier han.

Reiser til New York

Han har akkurat spilt simultansjakk mot seks personer og lansert et nytt, sammenrullbart sjakkbrett. Det er bare en av mange nyvinninger som er blitt utviklet av teamet rundt verdensmesteren.

Appen «Play Magnus», som ble lansert i fjor, er blitt lastet ned i alle verdens land og rundt 500.000 ganger totalt. Det er Play Magnus AS som står bak utviklingen. Der er Carlsen hovedeier, mens Kate Murphy styrer den daglige driften. Selskapet har også en rekke amerikanske investortungvektere i ryggen.

Carlsen er engasjert når han forteller om rollen som sjakkmisjonær. Søndag setter han seg på flyet mot New York, der han blant annet skal bidra inn mot et prosjekt som jobber for sjakk i skolen.

24-åringen spiller på lag med flere næringslivstopper og gründere i USA.

— Det er spennende å høre hva den type mennesker tenker om forskjellige ting. Jeg merker under samtaler at de tenker veldig raskt og forstår poenger veldig fort, sier Carlsen.

— Det er viktig å inspirere innflytelsesrike mennesker til å se sjakk og synes det er spennende, mener manager Espen Agdestein.

- Smart det nye sexy

Da Times Magazine kåret Carlsen til en av verdens mest innflytelsesrike mennesker, ble det i begrunnelsen pekt på at han gjennom sin rolle var med på å forbedre utdanningssystemet i verden.

— Smart er det nye sexy. I gamle dager var det om å gjøre å være raskest og sterkest. Nå handler alt om å være smart. Det å få det på dagsorden er ganske viktig, sier Agdestein.

— Mange i USA er opptatt av utvikling av barn generelt. Det går dårlig i realfagene, og de har veldig tro på at det å få barn engasjert i sjakk er et godt verktøy for å lære dem å konsentrere seg og løse oppgaver på en god måte. Det bidrar til å ruste USA til å bli en nasjon som er gode på den type fag, forteller manageren.

Vellykket eksperimentering

I kulissene er det et stadig mer profesjonelt team som jobber for at Carlsens visjoner skal bli reelle. Et velfungerende støtteapparat er avgjørende for å ta presset av Carlsen. Men sjakkongen er involvert i alle beslutninger.

— Det har vært mer fokus på den delen de siste årene. På starten handlet det om å ta de neste stegene selv. Jeg vil fortsette å utvikle meg, men det er også greit å tenke på sjakken og ikke bare eget spill, forteller Carlsen.

Som merkenavn er Magnus Carlsen i rivende utvikling. Han når stadig bredere. Men også rent sportslig er utvikling helt sentralt. Etter at han vant sin andre VM-seier i Sotsji i fjor høst, har han i år prøvd å eksperimentere mer. Det resulterte nå sist i en turnering i Aserbajdsjan der alt fløt.

— Jeg synes eksperimenteringen har fungert veldig bra. Jeg har fått spille interessante partier med både hvite og svarte brikker. Jeg har nådd målet mitt om å kunne spille mot folk hjerne mot hjerne, og at det blir det avgjørende, sier Carlsen.

- Må fortsette å utvikle meg

Utvikling er drivkraften bak sjakkfenomenets eventyrlige reise.

— Det er veldig viktig for meg å føle at jeg fortsatt utvikler meg og fortsatt lærer. Da er det veldig lett å holde motivasjonen.

- Har du gjort deg noen tanker om hvor lenge du vil holde på?

— Ja, jeg har tenkt på hvor lenge jeg skal drive med det her. Jeg skal holde på så lenge jeg er motivert. Det kan være lenge, men det kan også være at jeg bare etter noen år merker at jeg trenger en pause, sier Magnus Carlsen.

Fortsatt er det å spille turneringer noe av det morsomste Carlsen vet om.

— Han savner sagmuggen hvis det blir for lang tid mellom hver turnering, beskriver manager Espen Agdestein.