TOBLACH: Selv om han beholdt andreplassen i sammendraget, sliter Petter Northug. På ti-kilometeren i italienske Toblach gikk han inn til 15. plass, over halvminuttet bak vinner Finn Hågen Krogh.

— Jeg hadde ingen superdag. Det handlet om å finne en jevnt flyt og ikke tape for mye, sier Northug.

I sammendraget er han ett minutt og 28 sekunder bak Martin Johnsrud Sundby før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme lørdag og søndag. Bak ham jager russiske Sergej Ustiugov. Han er bare tre sekunder bak Northug.

Mangler noen prosenter

— Petter er tross alt nummer to sammenlagt, men vi vet alle sammen at han kan mye bedre enn dette. Han mangler noen få prosenter. Med Petter kan det løsne når som helst, men han sliter litt, sier landslagstrener Trond Nystad.

I Toblach spekuleres det nå i hva som er årsakene til at Northug ikke har funnet toppformen til sesongens viktigste konkurranse. Northug har denne sesongen prøvd ut et mer ekstremt høydetreningsopplegg enn tidligere.

Northugs personlige trener Stig Rune Kveen sier til Adresseavisen at dette er noe de ikke ville ha testet ut i en sesong med VM eller OL. Han innrømmer at det Northug har gjort i forkant av denne sesongen er gambling.

— Vi har prøvd ut nye ting, som ekstremhøyde. Vi ville ikke ha gjort det før Falun-VM.

Skal evalueres

Han vil foreløpig ikke felle noen dom over opplegget.

— Vi må evaluere det etter sesongen. Det vi vet er at kroppen hans har respondert positivt i treningsperiodene etter de ekstreme høydeoppholdene.

Kveen er glad for at Northug er villig til å prøve ut nye ting.

— Vi er i en mellomsesong, hvor vi kan utfordre det vante systemet litt. Det har vi gjort. Så får vi evaluere etter sesongen. Det som er litt rått med Petter er at han tør å gjøre ekstreme ting for å se hvordan han responderer på det.

— Ingen svarte dager

— Tror du høydeopplegget har vært en suksess?

— Det er for tidlig å si. Petter føler seg bra og det er mange skirenn igjen denne sesongen, seir Kveen.

Northug selv sier at han har et par gir igjen sammenlignet med toppformen han hadde i Falun i fjor.

— Jeg hadde håpet at jeg skulle være i bedre form, sier Northug, men legger til:

— Jeg føler meg i ganske bra form. Det er har ikke vært noen svarte dager i touren.