TOBLACH: Gammeltrener Audun Kolstad synes Petter Northug går med for tungt gir i motbakker og at det hemmer ham i kampen mot Sundby.

— Teknikken hans passer bra til korte bakker. Dette gjelder når det er veldig bratt. Sundby bruker mye mer dobbeltdans og sparer på den måten beina. Han går også med kjappere takt, sier Kolstad til Adresseavisen.

Audun Kolstad er en av dem som kjenner Petter Northug best. Foto: Glen Musk

Kolstad var Northugs trener i ungdomsårene.

Langt bak Sundby

— Teknikken hans fungerer utmerket i kortere bakker, men i lange bakker ville jeg ha justert den. Jeg har sagt dette til ham, men det er mulig han er fornøyd med den teknikken han har, fortsetter gammeltreneren.

Northug møtte pressen på skistadion i Toblach under Tour de Skis hviledag. Han medgir at de fem første etappene har tatt på. Northug ligger på andreplass i sammendraget, 47 sekunder bak Sundby. Han regner med at Sundby vinner fredagens ti-kilometer og dermed øker forspranget.

Lite tyder på at Northug vil ha muligheter til å ta sin første sammenlagtseier når Tour de Ski avsluttes på søndag.

— Mangler det lille ekstra

— Jeg tror Petter ville ha ledet touren om han var i toppform, sier langrennsekspert og Dario Colognas tidligere trener Fredrik Aukland til Adresseavisen.

— Petter er bedre enn han har vært på en stund, men ikke like rå som han er på sitt beste. Han har ikke hatt en dårlig sesong, men mangler det siste lille ekstra, legger han til.

Aukland er klar på at Northug ikke er i sin absolutt beste form.

— Jeg tror ikke han er i god nok form til å vinne Tour de Ski. Han har levert greie resultater, men ikke på nivå med det han har gjort før.

Kolstad støtter Auklands syn.

- Ikke på toppnivå

— Han er ikke på toppnivå, men det er mulig han er der han skal være. Mot Sundby har han ikke noe å stille opp med, sier gammeltreneren.

I nydelige omgivelser i Nord-Italia ladet Northug torsdag opp til dagens etappe sammen med trener Stig Rune Kveen. Han er enig i at 30-åringen ikke er i like god form nå som da han ble VM-konge i Falun sist vinter.

Ettersom det verken er VM eller OL denne sesongen, har Northug definert Tour de Ski som årets viktigste enkeltkonkurranse. Hovedmålet hans er å vinne verdenscupen sammenlagt. I verdenscupsammendraget er Northug på andreplass, over 300 poeng bak suverene Sundby.

- Ikke i mesterskapsform

— Han er ikke i mesterskapsform, men så er det heller ikke mesterskap. Jeg tror nok Petter var sterkere i Falun, men han er i bra form, sier Kveen, som er enig med Audun Kolstad i at Northug har en del å gå på når det gjelder teknikk i bratte motbakker.

— Ja, han har delvis rett i det. Han blir liggende for mye på med overkroppen og kunne ha blitt flinkere til å reise seg der det er skikkelig bratt.

Nettopp dette vil hemme ham når han søndag skal kjempe seg opp monsterbakken i Cavalese.

— Det er noe vi jobber med og noe Petter tenker på i treningsarbeidet, sier Kveen.