Han er kampklar, han er overbevist over at han er offer for urett og han er sikker på at han ikke har brutt dopingreglene.

En måned etter den overraskende pressekonferansen er 31-åringen klar på at siste ord ikke er sagt i saken. Likevel henger dommen over ham. Han er utestengt og rødmerket i FIS sine arkiver frem til 11. september.

På Holmenkollen Park Hotel, ikke langt fra løyper hvor han har trent utallige timer, gjør han de første intervjuene siden pressekonferansen 20. juli.

— Den første tiden etter at jeg fikk vite om dette i januar i 2015, var jeg langt nede. Jeg nektet å tro at det hadde skjedd.

Her vinner Martin Johnsrud Sundby 15 kilometeren i Davos 13. desember 2014. Etter denne målgangen avgir han en dopingprøve som har preget livet hans siden. Foto: Anders Wiklund, TT/NTB Scanpix

Opplevelsen har vært så skjellsettende at han er klar på at dette må ut i bokform. Ingen nyhetskanaler eller pressekonferanser klarer å fortelle alt.— Jeg bare må fortelle hele denne historien, sier han.

Les også:

Ødelagt VM i Falun

Saken som har herjet Martin Johnsrud Sundbys sinn de siste 18 månedene kom bare en måned før han skulle gå første distanse under VM i Falun i 2015. Først på mesterskapets siste dag kom han til den svenske VM-byen. Han gikk 50-kilometeren, men var langt unna medalje.

— Jeg vet jo ikke hvordan det kunne ha gått i VM uten denne saken, men jeg ble syk foran VM i Falun på grunn av den, sier han.

Hele våren 2015 kjempet han og hans medspillere i Norges Skiforbund for at saken skulle få en lykkelig slutt.

— Det har vært en livserfaring som gjerne skulle vært foruten. Jeg måtte lære meg overlevelsesmekanismer, og jeg måtte lære meg å leve i en krise, prestere og samtidig leve et vanlig liv.

«Har ikke noe valg»

31-åringen fra Røa er fullstendig overbevist om at dommen fra idrettens voldgiftsdomstol (CAS – Court of Arbitration for Sport) er feil. Derfor vil han se om det er mulig å ta saken videre i det rettslige systemet. CAS er den endelige ankeinstans innenfor idrettens eget juridiske system. Derfor er det sveitsisk høyesterett den eneste mulig stedet han kan få prøvd saken rettslig.

Han kaller mulighetene for å få saken opp til behandling i sveitsisk høyesterett som «syltynn».

— Det blir et spørsmål om jeg skal bruke den tiden og de kreftene det kommer til å koste, eller om jeg skal kvitte meg med saken og få den ut av verden. Med den følelsen jeg har av hvor urettferdig dette er, har jeg ikke noe valg. Hvis det finnes en mulighet, vil jeg prøve den, sier han.

Det er som privatperson at Sundby i så fall skal drive saken gjennom det regulære sveitsiske rettsapparatet.

Den merkelige telefonen

Det var i januar 2015 han fikk telefon fra langrennslandslagets lege, Knut Gabrielsen, om at FIS hadde to prøver med såkalte «uheldige analytiske funn» (på dopingspråk heter det AAF – adverse analytical finding). Dette er ikke en positiv dopingprøve, men utøveren får en mulighet til å forklare hvordan det kunne henge sammen.

— Det var helt umulig for meg å forstå at dette skulle være mulig. Det var uvirkelig. Når jeg våknet om morgenen, lurte jeg mange ganger på om dette virkelig var sant, eller om jeg drømte det.

Justyna Kowalczyk kom ikke uventet med kritikk:

Frikjennelse

Det de hadde funnet var litt høye verdier av astmamedisinen salbutamol som er virkestoffet i medisinen Ventoline. Salbutamol er lovlig å bruke i gitte doser og som Martin Johnsrud Sundby har brukt i en rekke år. 31-åringen fra Røa har hatt astmadiagnose siden barndommen. Johnsrud Sundby, lege Gabrielsen og skiforbundets ledelse forklarte og viste til hvordan medisinen var brukt i tiden som fulgte. Det hjalp i første omgang.

Her er Martin Johnsrud Sundby foran Petter Northug under det 25 kilometer lange løpet under Tour de Ski i Toblach 8. januar 2015. Etter dette løpet leverte Sundby også en dopingprøve med såkalt AAF. Foto: Alessandro Trovati

I begynnelsen av september 2015 ble han frikjent av dopingpanelet til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Frem til da hadde han og skiforbundet vært pålagt av FIS om å holde saken borte fra offentligheten.Men nå kunne han fortelle verden om at han hadde vært mistenkt for å ha brutt dopingreglene, men at han var frikjent. Han gjorde det ikke. Han valgte likevel å vente. Mannen som hadde vunnet Tour de Ski tre år på rad ville vente til at frikjennelsen var helt klar før han fortalte det offentlig.

Angrer på en ting

Akkurat det er det eneste han angrer på i denne saken.

— Hadde jeg valgt å fortelle om FIS-frikjennelsen i fjor, kunne det ha lagt et psykologisk press på WADA. I ettertid har jeg tenkt på at saken kunne ha fått et annet forløp.

WADA skulle komme til å anke saken. De mente at her var reglene brutt selv om også de var klar på at Martin Johnsrud Sundby ikke hadde hatt noen fordel i konkurranse av sin medisinbruk. Det var måten den var brukt på som de ikke var enige om.

Saken verserte hele vinteren mens Sundby fortsatte å vinne skirenn.

— Etter frikjennelsen i FIS kom lysten til å konkurrere og å satse tilbake. På et tidspunkt så det nesten umulig ut å komme i gang med en ny sesong. Men fra begynnelsen av september og frem til november klarte jeg det. Vi var jo alle som var involvert i saken, sikre på at CAS ikke ville komme til en annen slutning enn FIS.

Les mer om tema her:

Har fått mye støtte

Det gjorde de likevel. 11. juli i år fikk Martin Johnsrud Sundby gjensyn med den tøffe tiden han hadde gjennomgått et drøyt år tidligere.

— Det har vært et tøft halvannet år og ikke minst har den siste måneden vært vanskelig, sier han.

Det har vært en rekke reaksjoner på CAS-dommen og enkelte i Finland har tatt til ordet for en granskning av den norske astmamedisinbruken.

— Jeg har personlig ikke mottatt en eneste negativ reaksjon. Jeg har hatt full støtte fra dem som er rundt meg, sponsorene mine og samarbeidspartnere. Det har vært til uvurderlig hjelp.