HOLMENKOLLEN: — Jeg får aldri en omkamp på selve saken. Men det er en syltynn åpning for å få den inn i sveitsisk høyesterett. Når det er slik, lurer jeg på om jeg skal kvitte meg med saken, bli ferdig og gå videre, eller skal jeg prøve. Men den følelsen jeg har av hvor urettferdig dette er, så har jeg ikke noe valg.

Martin Johnsrud Sundby møtte mandag formiddag noen utvalgte norske medierfor første gang etter pressekonferansen 20. juli. Det var på denne pressekonferansen det først ble kjent at han var dømt for brudd på dopingreglene av CAS.

På denne pressekonferansen fortalte han at han følte at dommen var urimelig og urettferdig. Han har ikke endret holdning på de fire ukene som har fått siden.

Har ikke fått dommen skriftlig

— Jeg som idrettsutøver er ikke dømt for å ha tatt for mye av et stoff. For en idrettsutøver er det vanskelig å forhold seg til. Jeg er dømt for hva som står på pakningen, ikke for hvor mye av et stoff jeg har fått i kroppen, sier Johnsrud Sundby til Aftenposten.

Dopingpanelet i Det internasjonale skiforbundet (FIS) frikjente nordmannen, men Verdens Antidopingbyrå (WADA) valgte likevel å anke avgjørelsen inn for voldgiftsretten i Lausanne (CAS).

Det er sveitsisk høyesterett som må behandle denne saken videre. CAS (Court of Arbitration for Sport) er internasjonalt idrettslivs ankedomstol dersom utøvere blir dømt etter idrettens regler. Men saken kan også tas videre til et nasjonalt rettssystem.

Det er dette nå Martin Johnsrud Sundby vurderer å gjøre. Dette gjør han i Sveits ettersom både FIS og ankedomstolen CAS har sitt sete i landet.

— Vi har ennå ikke fått dommen skriftlig og det er ennå ikke tatt en beslutning om vi vil komme til å ta saken videre, sier Sundby.

Dømt for brudd på dopingbestemmelsene

Om det skulle blir slik at han går videre med saken, vil det være som privatpersonen Martin Johnsrud Sundby. Norges Skiforbund vil ikke være part. Saken er ferdig kjørt i idrettens domssystemer.

Martin Johnsrud Sundby ble av CAS dømt for brudd på dopingbestemmelsene etter at WADA hadde anket FIS-frikjennelsen av dopingsaken mot ham i september i fjor.

Det var etter at to dopingprøver som Johnsrud Sundby leverte etter konkurranser i Davos i desember 2014 og i januar 2015 under Tour de Ski, at det ble innledet en sak mot ham. Prøvene inneholdt astmamedisinen salbutamol.

Det er lov til å ha salbutamol i kroppen opp til en viss mengde uten at det stilles spørsmål. Når det kommer over 1000 nanogram pr. milliliter må det komme en forklaring fra utøveren hvordan dette hadde skjedd.

CAS: Ikke fulgt reglene

Martin Johnsrud Sundby brukte såkalt forstøverapparat og ikke inhalator som er vanligst å bruke. I dopingreglene er det gitt hvor mye en utøver kan bruke av salbutamol i døgnet. CAS mener at det ble brukt for mye, mens Johnsrud Sundby, skiforbundet og en rekke medisinske eksperter mener at hans bruk ikke oversteg grensen på 1500 mikrogram pr. døgn.

Martin Johnsrud Sundbys forklaring om hvordan han hadde oppnådd de høye verdiene var ikke gode nok for CAS. Han burde ha søkt om et såkalt unntak for bruk av medisinen ved et såkalt forstøverapparat i forkant. Det var ikke blitt gjort. Dermed fant de det riktig å gi ham en relativt mild dom med to måneders utestengelse.

Samtidig slo de fast at reglene var uklare og at Martin Johnsrud Sundby ikke hadde oppnådd en konkurransefordel ved sin medisinbruk.

Han hadde ikke jukset, men han hadde ikke fulgt reglene til punkt og prikke, mente CAS.