ULLEVAAL: Norges Skiforbund tar på seg skylden, men Martin Johnsrud Sundby må ta straffen. Onsdag kom avsløringen om at verdens beste langrennsløper de siste sesongene utestenges for brudd på dopingreglementet.

— Det var en surrealistisk opplevelse og veldig, veldig uventet. Man føler at man drømmer. Det er en marerittopplevelse.

Overfor Aftenposten setter en tydelig preget 31-åring ord på hva som gikk gjennom hodet på ham da dommen falt i Lausanne forrige uke.

Der slo Idrettens voldgiftsrett (CAS) fast at Sundby har brutt Det internasjonale antidopingbyråets (WADA) dopingreglement. Han er utestengt i to måneder, med virkning fra 11. juli, for feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Han fratas også triumfene i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt fra 2014/15-sesongen. Dette som en direkte konsekvens av at resultatene fra to renn den sesongen strykes.

Det er dopingtestene Sundby avga etter rennene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 som danner bakteppet for straffen.

Misforsto regelverket

Sakens kjerne er dette: WADA har kun tatt høyde for «ordinære» inhalatorer i sitt regelverk, og ikke forstøverapparatet som Sundby og mange andre i Norge benytter. Ifølge skiforbundet er det dokumentert at bare rundt 10 prosent av dosen som blir puttet inn i forstøverapparat, blir inhalert og tatt opp i kroppen. Derfor har de tolket WADAs regelverk som at det avgjørende er hvor stor dose som blir inhalert, og ikke dosen som puttes inn i forstøverapparatet. Det synspunktet delte ikke WADA.

Skiforbundet forteller at det aldri hadde blitt noen sak om de hadde søkt om medisinsk fritak for bruken av astmamedisinen, men at de ikke gjorde dette fordi de følte seg trygge på at de hadde tolket regelverket riktig.

De har fått støtte for sin tolkning av både Det internasjonale skiforbundets (FIS) dopingpanel og Antidoping Norge, men WADA valgte likevel å anke saken til CAS. Der ble Sundby utestengt, selv om CAS-panelet innrømmer at regelverket fremstår uklart.

Gråtkvalt Sundby

Rundt kl. 12 onsdag sendte skiforbundet ut en hasteinnkallelse til pressekonferanse på Ullevaal.

En time senere ble det avslørt hva det dreide seg om. I Solskjær-losjen på Ullevaal stadion lå en bunke med papirer om Sundby-dommen og ventet på et samlet pressekorps. Etter få minutter steg Martin Johnsrud Sundby, skipresident Erik Røste, tidligere landslagslege Knut Gabrielsen og advokat Anne-Lise H. Rolland inn i rommet. Ansiktene fortalte om alvor. Aktørene var strippet for sponsoreffekter. Det lå ingen sponsorflasker på bordet foran dem. Denne gangen handlet det ikke om medaljer, men om å forklare hvorfor Norges beste langrennsløper utestenges for brudd på WADAs reglement.

Seansen forløp som en nøye koordinert kamp for å vinne troverdighet. I tur og orden gikk de grundig gjennom hendelsesforløpet og det de beskriver som en «urimelig dom».

Til slutt fikk Sundby ordet.

Gråtkvalt fortalte han om hvordan de siste månedene har vært. Han husket tilbake til da han først fikk vite om saken i januar 2015. — Der og da falt himmelen i hodet på meg. Jeg kunne ikke begripe hva som hadde skjedd, sa Sundby med TV-kameraene rettet mot seg.

Skipresident Erik Røste (t.v.) og langrennsløper Martin Johnsrud Sundby. Norges Skiforbund holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag. Foto: NTB Scanpix

Fryktet doping-stempel

Etter fellesseansen, tok han noen minutters pause. Han skiftet t-skjorte, før han gjøv løs på en ny runde med intervjuer.

— Det betyr alt for meg nå at også dere setter dere inn i saken og skjønner hvor urimelig dette er, er Sundbys bønn.

Han kjenner på frykten for å bli stemplet som en doper.

— Jeg frykter definitivt å bli stemplet som en doper, for det er ikke det denne saken handler om. Jeg skjønner også at med det korte tidsvinduet som har vært til nå at ting blir fremsilt på en annen måte i utenlandske medier, men jeg håper også de får muligheten til å sette seg inn i saken og gjør en så nøytral vurdering som mulig, sier Sundby.

- Tøff periode

Svært få personer har visst hvilken kamp Sundby har kjempet utenfor skisporet.

— Denne saken har vært strengt konfidensiell fra starten og frem til i går. Det er et lite apparat som har vært kjent med saken, forteller Sundby.

- Hvordan har de siste månedene vært?

— Det har vært en tøff periode. Det har vært en emosjonell berg- og dalbane fra jeg fikk denne beskjeden første gangen, via den enorme lettelsen etter frifinnelsen av FIS-panelet, og så med en ny runde og dommen i forrige uke. Men jeg har stått med rak rygg i dette, og jeg er enormt glad for at skiforbundet har tatt på seg ansvaret.

— Det eneste jeg har gjort er å følge den medisineringen jeg har fått. Det står skrevet i kontrakten min at jeg må følge den medisineringen jeg får av det medisinske apparatet. Skiforbundet har stått ved min side fra første stund. Det har vært veldig godt. Likevel har det vært noe som har preget meg de siste 18 månedene, sier Sundby.

Fått med deg denne?

Som til tross for saken gjennomførte sin beste sesong i fjor.

— Jeg er en av de få som har stått på sidelinjen og visst hva han sikkert har gått og tenkt på. Jeg er meget imponert over at han klarte å gjennomføre en så fantastisk sesong, fastslår skipresident Erik Røste.

— Den sesongen ble veldig viktig for meg. Det ble en sesong hvor jeg ønsket å vise hva slags skiløper jeg er og hva jeg kan få til. Jeg er stolt over at jeg klarte å gjennomføre min beste sesong med dette hengende over meg.

— Det er et resultat av at jeg står med rak rygg. Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har bare forholdt meg til den medisineringen jeg har fått av et bredt støtteapparat. Jeg har jo faktisk ikke fått i meg mer enn det som er tillat, men det har ikke domstolen engang tatt hensyn til, sier Martin Johnsrud Sundby.