ODD — BORUSSIA DORTMUND 3-4

SKAGERAK ARENA (Aftenposten): - Vi er vel alle enige om at vi blir litt overrasket om vi feier over Dortmund, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo i et intervju før kampen mot den tyske storklubben.

Publikum på Skagerak ble ikke overrasket. De ble sjokkert. Det ble også resten av Fotball-Europa.

Hjemmelaget stilte med syv telemarkinger fra start. På motsatt banehalvdel sto blant andre verdensmester Mats Hummels, samt en rekke andre store fotballnavn.

Men spillere som Kagawa, Aubameyang og Gündogan måtte ta til takke med en birolle den første halvtimen. Da Espen Ruud smalt inn et frispark fra over 30 meter var det mange tribunen som måtte klype seg i armen for å forstå at det var sant det de så på gresset i Skien.

— Den førsteomgangen er eventyrlig. Det å score tre mål og lede over Borussia Dortmund. Det kommer spillerne til å huske lenge, sier Dag-Eilev Fagermo etter kampen.

SJOKKÅPNING: Jone Samuelsen setter inn 1-0 bak Dortmund-keeper Roman Weidenfeller. Foto: Digitalsport

Tre Odd-perler

Det var nok ikke å bli rundspilt det store antall oppmøtte Dortmund-supporterne hadde forventet seg. Men på gresset lekte Olivier Occean med verdensmester Mats Hummels, og det tyske laget som for bare noen dager siden vant 4–0 i serieåpningen, virket lamslått.

Jone Samuelsen (t.v.) jubler sammen med lagkamerater og supportere etter å ha scoret Odds første mål under Europa League-kvalifiseringskampen i fotball mellom Odd og Borussia Dortmund på Skagerak arena. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Scoring nummer én var et resultat av godt forarbeid av Rafik Zekhnini. 17-åringen dro seg fri på venstresiden, før han fant Jone Samuelsen med et meget presist innlegg. Midtbaneeleganten stusset ballen vakkert i det lengste hjørnet.

Fredrik Nordkvelles scoring 18 minutter senere var heller ikke verst. Midtbanespilleren ble spilt fri av Occean, før han avanserte cirka 20 meter og trillet ballen i nettet bak Roman Weidenfeller.

— Vi klarer å ryste dem. Så er det selvfølgelig sånn at vi blir litt slitne, og de er verdensklassespillere som girer litt opp, sier Fagermo.

Men Odd var ikke ferdige. Bare få minutter senere moste Espen Ruud et frispark i nettet fra 30 meter. Riktignok kunne Dortmunds sisteskanse gjort en bedre jobb, men sjokket var komplett.

IKKE FORNØYD: Dortmund-stopper Mats Hummels mottar mishagsytringer fra sin egen keeper Roman Weidenfeller. Espen Ruud (i hvitt) er nok mer tilfreds. Foto: Digitalsport

— Aldri i verden om vi undervurderte dem. Vi var ikke overrasket, vi var bare ikke klare. Det var på en måte tre mål på tre skudd for dem. Det var Murphys law for oss, der det som kan gå galt gikk galt, sier Borussia Dortmund-manager Thomas Tuchel.

Sterk norsk kveld

Med 3-0-ledelse tidlig så det som før kampstart virket umulig ut som en mulig oppgave, nemlig avansement over den tyske storklubben. Men de gulkledde våknet til slutt fra dvalen. Riktignok måtte de ha hjelp for å score sitt første mål.

Ilkay Gündogan fyrte av fra distanse, midt på mål, men Sondre Rossbach ga en unødvendig retur. Det utnyttet Pierre Emerick Aubameyang, som pirket inn 3–1. Det var Odd som gikk ut i hundre i starten av den første omgangen. Også etter pause kom det en tidlig scoring, men denne gangen var det tidligere United-spiller Shinji Kagawa som skrev seg på scoringslisten, og dermed sto det 3–2 etter 47 minutter.

Resten av oppgjøret handlet stort sett om å forsvare seg for hvittrøyene fra Skien. De holdt lenge stand, men med et kvarter igjen var det balanse i regnskapet da Pierre Emerick Aubameyang scoret sitt andre for kvelden. Seks minutter før slutt var det over da den armenske stjernespilleren Henrikh Mkhitaryan scoret gjestenes fjerde.

— Andre omgang var en strålende omgang. Når du vinner etter å være 3-0 bak, et stort kompliment for mitt lag. Vi fortjente å vinne, sier Dortmund-sjefen.

Det er blitt stilt spørsmål rundt kvaliteten på norsk fotball. Odd var ikke de eneste som svarte på tiltale. Med Moldes 2-0-seier over Standard Liege, samt Rosenborgs 3-0 i Romania mot Steaua Bucuresti, vil torsdagen blir husket som en strålende dag i norsk fotballhistorie.

Dag-Eilev Fagermo sa at han mener Odd måtte ha 3-1-ledelse for å håpe på avansement. Nå ser han på en plass i Europa-League-gruppespillet som en umulighet.

— Jeg tenker at det blir full stadion og så spiller vi med b-lag. Jeg kommer til å ta hensyn, for vi slår ikke Dortmund borte. Eliteserien må være viktigst, sier Fagermo.

Neste ukes returoppgjør er siste steg for de tre norske klubbene på veien mot et eventuelt gruppespill i Europa League.