Som verdensener og verdensmester er ikke Magnus Carlsen bare et forbilde blant sjakkentusiaster. Hans evner er nemlig også gjenstand for nysgjerrighet blant folk flest.

Noen ganger kan det nordmannen driver med virke som magi. Én av Carlsens evner er å spille korrekt og bunnsolid sjakk nesten helt uten å tenke seg om.

Den lar folk seg imponere av, viser det seg. En video fra 2011 der Carlsen briljerer i lynsjakk, har nemlig spredd seg som ild i tørt gress på internett.

For noen dager siden rundet videoen hele 1 million visninger på nettstedet YouTube.

Det var sjakkbloggen.no som først omtalte saken.

I klippet vinner Carlsen et parti til tross for at han bare har 30 sekunder med betenkningstid, mens motstanderen har 9 minutter og 30 sekunder på seg.

Sjakkstjernen bruker under ett sekund på hvert trekk, og viser en stoisk ro mens han gjennomfører bragden.

Spilte mot sjakktalent

Partiet fant sted under en lagturnering i sammenheng med sjakk-NM i Oslo i 2011. Carlsens motstand var langt fra håpløs.

På den andre siden av brettet satt nemlig sjakktalentet Elise Sjøttem Jacobsen (14), som på det tidspunktet var 10 år.

Til tross for tapet, minnes hun partiet med entusiasme i dag.

— Det var gøy å få spille mot verdens beste, sier Tromsø-jenta Sjøttem Jacobsen til Aftenposten.

- Fascinerer folk over hele verden

Det var Torstein Bae, NRK-ekspert og internasjonal mester (IM) i sjakk, som tok opp og publiserte videoen av Sjøtten Jacobsen og Carlsen. Han tror videoen har blitt så populær som resultat av fascinasjonen for Carlsen.

Magnus Carlsen forbløffet også da han spilte blindsjakk i New York i mai. Foto: Skjermdump, YouTube/Magnus Carlsen

— Man skjønner hvor stor interessen er for Magnus. Han hadde veldig kort tenketid, men bortsett fra det er det ikke noe særlig mer. Uansett fascinerer han folk over hele verden. Det er dårlig kvalitet på produksjonen, men innholdet er spennende, sier Bae, som tidligere var president i Norges Sjakkforbund.- Han spiller mot en dyktig jente fra Tromsø. Det er godt gjort å vinne. Han flytter umiddelbart. Andre spillere tenker seg om etter motstanderens trekk, men Magnus har trekket klart etter noen hundredeler, sier Bae.

Dette er langt fra den eneste Magnus Carlsen-videoen som har blitt populær på nettet. I mai fikk han finanseliten i New York til å måpe da han spilte sjakk i blinde.

— Skjønner ikke hvordan han klarte det

For Sjøttem Jacobsen var det spesielt å se sjakkgeniet på nært hold.

— Han gjorde trekkene veldig fort, og han så hele tiden det aller beste trekket. Det var spesielt, jeg skjønner ikke hvordan han klarte det med hvert eneste trekk, sier Sjøtten Jacobsen, som beskriver verdensmesteren som «veldig jordnær og hyggelig».

Selv har hun store ambisjoner som sjakkspiller. Hun var Norges yngste deltaker i sjakk-OL i Tromsø i 2014, da hun spilte for Norges tredjelag.

Drømmen er én dag å kunne smykke seg med tittelen internasjonal mester. Etter det kommende skoleåret har hun planer om å begynne på NTGs sjakklinje, enten i Tromsø eller Oslo.