Fra 15. juni møter Magnus Carlsen resten av verdenseliten i Norway Chess i Stavanger.

Tenåringen som mange tror blir Carlsens største utfordrer på sikt, mangler imidlertid fra deltakerlisten.

Denne grafen viser Wei Yi og Magnus Carlsens ratingvekst mellom 10 og 17 år. Den rød grafen er Wei Yi, mens den blå er Carlsen. Foto: Chessnumbers

Det har blitt hvisket og tisket om Wei Yi (16) i mange år allerede, og nå er den fremadstormende kineseren allerede i ferd med å spille seg inn blant den ypperste verdenseliten, etter et byks oppover på rankingen de siste månedene.Så imponerende er 16-åringes fremgang, at sammenligningene til Magnus Carlsen er uunngåelige. Og Wei Yi kommer ikke dårlig ut av de sammenligningene.

Nettstedet Chessnumbers har publisert en graf som viser at Wei Yi har flere ratingpoeng enn Magnus Carlsen hadde på samme alder. Det er enormt imponerende, tatt i betraktning at Magnus Carlsen er kjent som et av tidenes vidunderbarn i sjakken.

— Verdensmesteremne

— Wei Yi er noe helt spesielt, sier Sven Wisløff Nilssen, mannen bak sjakkfantomet- bloggen, til Aftenposten.

— Man ser veldig tidlig hvem som er verdensmesteremner. Jeg var tidlig helt sikker på at Magnus Carlsen ville lykkes. Det samme gjaldt Vladimir Kramnik, og Garry Kasparov var lett å spå. De har noe ekstra, fortsetter Nilssen.

Hvis man sammenligner de to spillernes ratingpoeng gjennom barne- og tenårene, leder Wei Yi frem til 12-årsalderen, før Carlsen tar over. Etter 14-årsalderen har imidlertid Wei Yi stort sett ligget foran «Carlsen-skjemaet».

Wei Yi har stort sett hatt en stabil stigning i ratingpoeng, mens Magnus Carlsen faktisk gikk nedover i rating i løpet av en vanskelig periode i 14-15-årsalderen.

Formidabel kinesisk fremgang

Kina har ikke lange tradisjoner i sjakk, spesielt ikke for herrespillere av verdensklasse. Men nå kommer kineserne. Og de kommer fort.

En banebrytende seier kom så sent som i 1978. Da ble Liu Wenzhe den første kineseren til å slå en stormester, da han beseiret nederlandske Jan Hein Donner i sjakk-OL i Buenos Aires.

Det fikk snøballen til å rulle. Siden 90-tallet har Kina dominert verdensmesterskapet for kvinner.

Ingen kinesere har imidlertid klart å komme seg inn blant verdens 10 beste spillere uansett kjønn ennå, til tross for at de kinesiske herrene har vunnet sjakk-OL og lag-VM de siste årene.

— De fleste tror Wei Yi vil bryte inn i topp 10 - med letthet, sier Wisløff Nilssen.

Verdens beste under 20 år

Spørsmålet er imidlertid om Wei Yi én dag vil møte mannen han sammenlignes med støtt og stadig, Magnus Carlsen, til VM-kamp, og i så fall, når det vil skje.

Ingen kan beskylde kineseren for å somle med klatringen mot verdenstoppen. Wei Yi er allerede nummer 30 på den offisielle verdensrankingen til FIDE, og har en rating på 2721 allerede.

Han er også verdens beste under 20 år - i en alder av 16. Magnus Carlsen skal forsvare verdensmestertittelen i 2016, men det kommer trolig for tidlig for Wei Yi, på grunn av de tøffe kriteriene for å kvalifisere seg til kandidatturneringen, der flere av verdens beste spillere kjemper om å få møte Carlsen.

- Går rett i strupen på deg

I verdensmesterskapet etter det igjen, er imidlertid Wei Yi en brennhet kandidat. Wisløff Nilssen mener Wei Yi er veldig forskjellig fra Carlsen i spillestilen.

— Åpningsspillet hans er veldig mye mer gjennomarbeidet enn Magnus sitt, selv han ikke er like god i sluttspill, der er Magnus overlegen. Angrepssjakken til Wei Yi kan bli farlig for Magnus. Han har andre strenger å spille på enn Magnus. Brytningen mellom de to er veldig spennende.

Wisløff Nilssen mener Wei Yi ligner mer på Garry Kasparov, den russiske sjakklegenden som gjorde det til sitt varemerke å knuse motstanderne med aggressive åpninger.

— Mange skygger unna de mest kompliserte åpningene, men det gjør ikke Wei Yi. Han går rett i strupen på deg, sier Wisløff Nilssen.

Carlsen: — Han er virkelig god

Wei Yi har fortsatt til gode å bli invitert til en skikkelig storturnering. Det vil imidlertid ikke vare lenge.

16-åringen vant utfordrerdivisjon av Tata Steel Chess-turneringen i januar, og er dermed neste år på deltakerlisten i eliteklassen, som Magnus Carlsen vant i år.

Under turneringen fikk Carlsen et spørsmålet «er Wei Yi et spektakulært talent?».

— Ja, det tror jeg, svarte Carlsen, før han utdypet:

— Det er fortsatt vanskelig å si om han «bare» er en verdensklassespiller eller én av de beste, men han er virkelig god og en ganske komplett spiller, ikke bare en taktiker, sa Carlsen ifølge chess24.com.

Wei Yi var på plass i Tromsø forrige sommer, da han var reserve på Kinas lag i sjakk-OL. Han fikk spille fem partier, og vant tre av de.

Da fortalte han Aftenposten om en ambisjon om å passere 2700 i rating, noe han allerede har klart med stil.

— Fremtiden etter det tenker jeg ikke så mye på. Men jeg håper jo å slå Carlsen kanskje, sa Wei Yi til Aftenposten.