Her er Magnus Carlsen og Fabiano Caruana ved brettet under Norway Chess. Caruana vant partiet, og forlenget dermed Carlsens grusomme start på turneringen. Foto: NTB SCANPIX

Amerikansk avis hyller Carlsens superduell: - Dette blir episk!

Kjent skribent sammenligner Carlsen-Caruana med legendariske rivaliseringer innen sportsverdenen.

Publisert: Publisert:

Magnus Carlsen (24) leverte på et svært skuffende nivå i Norway Chess, men det er likevel ingen tvil om at nordmannen er den dominerende skikkelsen i internasjonal sjakk.

De siste årene har imidlertid flere eksperter trukket frem Fabiano Caruana (22), som nylig byttet representasjonsland fra Italia til USA, som en mulig utfordrer for Carlsen.

Caruana har levert svært variabelt den siste tiden, men var tilbake på sitt aller beste da han vant en storturnering i Dortmund forrige uke. Nå har rivaliseringen mellom Carlsen og Caruana blitt tema i én av de mest kjente sportspaltene i USA.

Han ofret venner for å nå drømmen. Les historien om Fabiano Caruana her.

Norman Chad, som skriver under kallenavnet «Couch Slouch» for Washington Post, har tittelen «Fabiano Caruana og Magnus Carlsen — det er en tittelkamp verdt å se» på sin spalte.

Björn Borg-John McEnroe er kanskje den største rivaliseringen noensinne i tennisverdenen. Her møtes de under et showarrangement i 2012. Foto: AP

«Carlsen-Caruana kan bli den neste store rivaliseringen», skriver Chad, før han sammenligner rivaliseringen med tre kjente dueller fra sportsverdenen:Larry Bird-Magic Johnson, fra basketball i NBA på 80-tallet.

Björn Borg-John McEnroe, fra tennis på 80-tallet.

Joe Frazier-Muhammad Ali, fra boksing på 60— og 70-tallet.

Les også

Magnus Carlsen om rivalens overgang: - USA kjøper nerder!

— Det blir episk

USA kjøpte Caruana, som er født og oppvokst i statene, fri fra representasjonskontrakten med det italienske sjakkforbundet tidligere i år. Chad håper nå at Caruana kan gi USA fortrinnet i sjakkrivaliseringen med Sovjetunionen, som nådde sitt høydepunkt da Bobby Fischer var verdens beste spiller.

— Etter det, kan Caruana vende oppmerksomheten mot Carlsen: Det blir episk, skriver Chad.

Carlsen har forøvrig overtaket på Caruana i innbyrdes oppgjør. Ifølge chessgames.com har Carlsen vunnet syv av 20 oppgjør, mens Caruana har vunnet fem.

I både Wijk aan Zee i januar og Shamkir i april tok Carlsen knusende seire over Caruana. Italiensk-amerikaneren slo imidlertid voldsomt tilbake under Norway Chess, da han rundspilte Carlsen.

Her er styrkeforholdet mellom verdens 10 beste sjakkspillere akkurat nå. Foto: Skjermdump, 2700chess.com

I 2014 var Caruana i fantomform, og i en periode truet han med å overta Carlsens status som verdensener. Etter hvert dro imidlertid Carlsen i fra igjen, blant annet med en dominant start på 2015.Nå har Caruana et godt stykke opp til Carlsen. På liveverdensrankingen til 2700chess.com er Caruana 45 poeng bak Carlsen. I tillegg til Carlsen har også Viswanathan Anand, Veselin Topalov og Hikaru Nakamura høyere rating enn Caruana.

Caruana er imidlertid allerede kvalifisert for kandidatturneringen som arrangeres i 2016. Vinner Caruana den, blir det han som får utfordre Carlsen til VM-kamp i slutten av november.

Caruana og Carlsen møtes neste gang i Sinquefield Cup i St. Louis, USA, som går i august/september.

Publisert: