Slovenia-Norge 1-3

OSTRAVA: Norge kvittet seg med nedrykksspøkelset da de beseiret Slovenia fredag kveld. Fortsatt er målet en plass i kvartfinalen.

Spillerne kåret Haugen

Jonas Holøs ble kåret til Norges beste. Blant spillerne selv var det enighet om at keeper Lars Haugen burde fått bestemannsprisen da Slovenia ble slått.

— Best av alle var Haugen bak i målet der, sa Jonas Holøs like etter kampslutt.

— Vi vant denne kampen fordi vi hadde en bedre keeper, sa landslagstrener Roy Johansen etter kampen.

Usikker på om han får stå

Men keeperen som holder liv i kvartfinalehåpet, var ikke førstevalg da VM startet. Det var Lars Volden som fikk tillit i første og tredje kamp. Men nå har Lars Haugen stått de to siste kampene. Norge har vunnet begge.

Jonas Holøs rydder foran keeper Haugen. Holøs fikk bestemannspremien, men mente at det var keeper Lars Haugen som burde fått den. Foto: NTB scanpix

Selv er han godt fornøyd med kampen mot Slovenia. Men om han står neste kamp mot Danmark lørdag kveld, vet han ikke. Det er keepertrener Per-Erik Alcén som har all makt til å ta ut den keeperen som skal stå bak de fem norske utespillerne.— Du vet aldri med Alcen. Jeg bare ber hver kveld om jeg skal få stå i målet dagen etter, sier Lars Haugen og gliser.

Lysten til å være med på noe stort med dette laget har han i hvert fall.

Effektive i overtall

Det ble en tøff og tett match hvor Norge viste en effektivitet i overtallsspillet som ikke var til stede i starten av mesterskapet.

Patrick Thoresen scoret to mål mot Russland i den første kampen. Siden har det vært måltørke på den tidligere KHL-spilleren. Men mot Slovenia var han tilbake i protokollen etter å ha styrt inn et skudd fra rekkekamerat Mathis Olimb.

Det målet kom, som alle de norske målene, mens Norge var i overtall.

— Jeg synes nå vi får gode skudd gjennom i overtallsspillet. Vi vinner andrepucker og vi har fått dreisen på det. Selvtillit er viktig også i den fasen av spillet, fortalte Patrick Thoresen.

Veteranene slo tilbake

Det var spillerne med lang fartstid som sørget for målene denne gang. Mens det var de unge som scoret alle de norske målene i kampen mot Slovakia, sto Thoresen (31), Anders Bastiansen (34) og Jonas Holøs (27) i arrangørens statistikk som målscorere denne gangen.

— Nå måtte vi veteraner ta ansvar. Vi kunne ikke lene oss på skulderen til en 19-åring, sier Thoresen med et skjevt smil. Han tenker på sensasjonsmannen for Slovakia-kampen. Da scoret 19 år gamle og VM-debuterende Mattias Nørstebø to mål.

God kontroll

Norge tok ledelsen i første periode, men Slovenia reduserte tidlig i andre periode. Etter at Norge hadde gått opp i ledelsen igjen kunne det se ut som om Norge på mange måter hadde kontroll på kampen.

— Man tenkte litt negativt da det ble 1-1. Men vi kom tilbake nesten med en gang. Det var utrolig viktig for matchen. Føler etterpå at vi har ganske bra kontroll. Men vi slet litt med å ta Anze Koptiar. Han er kanskje verdens beste spiller, sier Jonas Holøs.

Det var ikke alt som var like bra og i deler av tredje periode var Slovenia dominerende. Akkurat det likte ikke Patrick Thoresen.

— Jeg synes det var litt unødvendig av oss å la bli presset såpass langt tilbake som vi ble. Men alt i alt en god kamp.

Tror ikke på under

Norge har nå to kamper igjen i gruppespillet. Fortsatt er det mulig å nå opp til fjerdeplassen i gruppen. En fjerdeplass som vil sørge for at Norge spiller kvartfinale mot vinneren av den andre gruppen. En gruppe som Canada leder.

Før VM var kvartfinale målet og subsidiært mål var å unngå nedrykk. Norge har klart det subsidiære målet først. I og med at Slovenia står med 0 poeng og to kamper å spille, mens Norge har seks poeng og har vunnet innbyrdes oppgjør mot Slovenia er det teknisk umulig å rykke ned til Divisjon 1 i VM-hockeyen.

— Hvis det skjer har Slovenia klart å skaffe seg syv av seks mulige poeng. Det har i så fall aldri skjedd før, sa en smilende keeper Lars Haugen før han gikk i garderoben.

ISHOCKEY, VM, GRUPPE B
USA – Danmark1-0
Slovenia – Norge1-3
USA5400114-912
Hviterussland4301015-710
Finland4300113-59
Russland4300118-119
Slovakia4120111-87
Norge520039-166
Danmark500146-181
Slovenia500057-190

Kvartfinale: Fire beste. Nedrykk: Siste

Spilles på

Lørdag

Hviterussland – Russland, Finland – Slovakia, Danmark – Norge.

Søndag

Slovenia – USA, Slovakia – Russland.

Mandag

Finland – Hviterussland, Slovenia – Danmark.

Tirsdag

Norge – Hviterussland, USA – Slovakia, Finland – Russland.